Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Färdtjänst

Färdtjänst är till för dig som har en funktionsnedsättning som gör att du har svårigheter att förflytta dig på egen hand eller resa med allmän kollektivtrafik.

Frågor och svar om färdtjänst

För vilka resor gäller inte färdtjänst?

Du kan inte använda färdtjänst för sjuk- och behandlingsresor, eller till resor som betalas av någon annan, till exempel tjänsteresor. Du kan läsa mer om sjukresor på webbplatsen 1177 Vårdguiden.

Får jag färdtjänst om jag bor på landet?

Begränsad tillgång till allmänna kommunikationsmedel är i sig inte ett tillräckligt skäl för att få färdtjänst. Saknar du närhet till allmän kollektivtrafik, kan du ansöka om att få resa med kompletteringstrafik. Läs mer på VL:s webbplats.

Får jag färdtjänst om jag är gammal?

Hög ålder är i sig inte ett tillräckligt skäl för att få färdtjänst. Det är funktionsnedsättningen som är det avgörande. Bor du i Västerås kommun och är över 65 år eller har hel sjukersättning kan du ansöka om att få resa med Flexlinjen.

Vem bestämmer om jag får färdtjänst?

Bor du i Västerås eller Sala kommun är det Kollektivtrafikmyndigheten i Västerås som handlägger din ansökan. Bor du i någon av länets övriga kommuner ansöker du hos din kommun.

Hur går färdtjänst till i praktiken?

Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken i Västmanland med särskilt anpassade fordon. Din resa samordnas med andra resenärer, vilket gör att du inte alltid får åka den närmaste vägen dit du ska.

Vilka lagar styr färdtjänst?

Rätten till färdtjänst regleras i ”Lag (1997:736) om färdtjänst” och i ”Lag om ändring i lagen 1997:736 om färdtjänst". Rätten till riksfärdtjänst regleras i ”Lag (1997:735) om riksfärdtjänst”.

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om våra kakor