Digitalisering och regional digital agenda
Pågående teknikutveckling kommer att genomsyra och förändra samhället från grunden. Västmanlands regionala digitala agenda ger samsyn och gemensam kraft för den digitala utvecklingen. Målsättningen är ett Västmanland där tillgängliga tjänster möjliggör ett enklare liv för alla – på lika villkor.
Värdeskapande för länet och ett livskraftigt Västmanland
Digitalisering är en viktig möjliggörare för att utveckla länet, både offentligt och näringsliv, men inte minst för att alla enskilda västmanlänningar.
Strategin Regional digital agenda är gemensamt undertecknat av Region Västmanland, Länsstyrelsen i Västmanlands län och länets tio kommuner. Avsikten med en regional digital agenda är att få till stånd ett sammanhållet arbete kring digitalisering inom Västmanland och ta tillvara den potential och möjligheter som digitaliseringen ger. Digitaliseringen är en del av lösningen för att möta samhällsutmaningar med en åldrande befolkning, urbanisering, människans klimatpåverkan samt företagens konkurrenskraft på en global marknad. Det finns en samsyn hos länets företrädare att digitaliseringen spelar stor roll för tillväxt och attraktivitet.
Digitalt innanförskap
Västmanland ska kännetecknas av ett digitalt innanförskap för alla som bor, arbetar, driver företag eller vistas här. Det innebär att, oavsett var du befinner dig ska det vara enkelt att ta del av offentlig och kommersiell information och service. En förutsättning är då att det finns en fysisk infrastruktur som tillhandahåller stabila och snabba uppkopplingar i alla delar av länet. E-tjänster ska finnas tillgängliga för alla på lika villkor och utgå från människans livssituation och företagens behov. Kunskap om hur digitala tjänster kan förenkla livet för enskilda och företag behöver spridas mer.
Enligt rapporten Svenskarna och internet är det 93 procent av befolkningen som använder internet varje dag. Ålder är det tydligaste sambandet till att inte koppla upp sig dagligen. Det finns dock fler faktorer bakom de personer som inte använder internet eller är sällananvändare: de har i högre grad lägre utbildning, lägre hushållsinkomst, bor oftare på landsbygden och bor i högre grad ensamma. För att skapa ett digitalt innanförskap behövs digital hjälp till de som behöver men också snabbt bredband och stabila uppkopplingar där människor befinner sig i vardagen.
IT-support på biblioteken
Den nationella satsningen Digitalt först med användaren i fokus satsar på att utbilda bibliotekspersonal på folkbiblioteken som kan hjälpa besökare att använda digitala verktyg och tjänster. Det kan vara att söka på nätet, ladda ned appar i mobilen, hjälp med e-tjänster eller skriva ut blanketter. Som invånare kan du idag besöka länets samtliga folkbibliotek och få hjälp.
Tjänster utifrån livshändelser
Den digitala strategin för länet bygger på livshändelseperspektivet. Det betyder att invånaren står i centrum. Utgångspunkten för digitalisering är individens olika skeden i livet, som att till exempel bli förälder eller starta företag. Digitaliseringen påverkar samhällets struktur och möjliggör förändrade eller nya arbetssätt. Det innebär ett förändrat tankesätt och arbetssätt för myndigheter och organisationer så att system kan samverka med varandra på ett optimalt sätt för individer och företag.
Handlingsplan 2021-2022 för Västmanland
Handlingsplanen omfattar planerade insatser som ska bidra till att tillvarata digitaliseringens möjligheter. Vidare beskrivs ett flertal andra gemensamma utvecklingsinsatser kring digitalisering som pågår i länet.
Dags att digitalisera
Dags att digitalisera är en kunskapsbank med många olika delar att fritt välja ur, för dig som vill utveckla ditt företag med hjälp av digitalisering.
Företagsstöd genom digitaliseringscheckar
Vilka du stärka din kompetens genom digitalisering? Digitaliseringscheckar ger små företag möjlighet att ta in extern kompetens.
Läs mer och ansök om digitaliseringscheckar och andra företagsstöd
Uppdraget regional digitaliseringskoordinator
Kontakt
