Region Västmanlands logotyp
Utveckla Västmanland

Statistik test

Unga med god självskattad hälsa

Stora skillnader i ungdomars upplevda hälsa mellan länets kommuner och mellan pojkar och flickor

Andel barn och unga med god självskattad hälsa har minskat i Västmanlands län mellan de två senaste mätningarna. År 2023 var förändringen -0.7 procentenheter och totalt angav 65 procent av skoleleverna i länet att de har god eller mycket god hälsa år 2023.

Skillnaden mellan pojkar och flickor är stor, i länet är andelen pojkar med god självskattad hälsa drygt 20 procentenheter högre än andelen flickor. Skillnaden mellan pojkar och flickor är minst i Kungsör (17 procentenheter) och störst i Norberg (35 procentenheter).

Mer statistik

Källa: Liv och hälsa ung

 

Splittrad bild av vuxnas hälsa i länets kommuner

Män har bättre självupplevd hälsa än kvinnor i nästan alla kommuner

Andelen vuxna som bedömer sitt hälsotillstånd som bra eller mycket bra var 70 procent år 2022. Det är oförändrat jämfört med den närmast föregående mätningen år 2017 men några procentenheter lägre än under första halvan av 2010-talet. 

Några kommuner har haft en negativ utveckling jämfört med den föregående mätningen år 2017, i Fagersta, Köping och Sala har andelen med god självupplevd sjunkit. I länets övriga kommuner har andelen ökat eller varit oförändrad.

I alla kommuner har män en högre andel med god hälsa. Minst skillnad mellan könen finns i Surahammar och Kungsör, främst beroende på att männen har lägre andel med god hälsa än i många andra kommuner. Bland kvinnnor är det relativt likartat mellan kommunerna, undantaget Västerås som har högst andel med god upplevd hälsa. 

Mer statistik

Källa: Liv och hälsa vuxen. Andel som bedömer sitt allmänna hälsotillstånd vara bra elller mycket bra.

 

Stora skillnader mellan pojkars och flickors psykiska hälsa

Unga med blomstrande psykisk hälsa

I Liv och hälsaundersökningen används ett kombinerat mått för att mäta ungas psykiska hälsa, kallat "blomstrande psykisk hälsa". Det är en sammanslagning av 14 olika frågor i enkäten.  Vid senaste mättillfället hade 49 procent av killarna och 31 procent av tjejerna fullgod, "blomstrande", psykisk hälsa. Det är i princip oförändrat sedan den föregående undersökningen från år 2020, även om andelen bland flickor har minskat så ligger förändringen inom felmarginalen.  

På kommunnivå finns ännu större skillnader mellan könen, till exempel i Sala, Västerås och Hallstahammar. I Norberg och Skinnskatteberg är antalet svarande så pass litet att vi inte redovisar könsuppdelad statistik. 

Mer statistik

Källa: Liv och hälsa ung. Andel skolelever i skolår 9 och år 2 gymnasiet som har fullgod (blomstrande) psykisk hälsa.

Små förändringar över tid av vuxnas psykiska välbefinnande

Vuxna med gott psykiskt välbefinnande

Bland den vuxna befolkningen i Västmanland har 85 procent ett gott psykiskt välbefinnande. Det är ingen stor skillnad mellan kvinnnor och män i länet eller mot riksgenomsnittet.  Andelen avser ett fyraårsmedelvärde för åren 2019-2022 och det finns vissa skillnader mot perioden 2017-2020, då andelen var lägre bland män och högre bland kvinnor, med andra ord en positiv utveckling för männen och en negativ för kvinnorna i länet.

Mer statistik

Källa: Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät. 

 

Andel barn och unga i hushåll med låg ekonomisk standard minskar

Var femte ung bor i hushåll med låg ekonomisk standard

Totalt bodde 21 procent av barn och unga mellan 0-19 år i hushåll med låg ekonomisk standard år 2022. Det är en högre nivå än riksgenomsnittet som var 17 procent samma år. Utvecklingen det senaste året var positiv och andelen har minskat sedan år 2019, då den var 25 procent i Västmanland.

Det finns relativt stora skillnader mellan länets kommuner, Surahammar har lägst andel med låg ekonomisk standard, 16 procent och Fagersta har den högsta andelen av länets kommuner, 31 procent. Samtliga kommuner har haft en positiv utveckling under 2022, med minskade eller oförändrade andelar. Störst minskning hade Arboga, som gick från 25 till 21 procent. 

Mer statistik

Källa: Statistiska centralbyrån

Elever med godkända betyg i skolår 6

Drygt 6 av 10 elever har godkänt i alla ämnen i Västmanland

Andelen elever i skolår 6 som har godkänt i alla ämnen som ingått i elevens utbildning var 59 procent i Västmanland år 2023 (ovägt medelvärde för länets kommuner). Det är en lägre nivån än riksgenomsnittet, som var 72 procent. Skillnaden mellan länet och riket har ökat under 2020-talet, främst beroende på att andelen med godkända resultat har sjunkit i Västmanland.

Bland länets kommuner hade Sala högst andel sjätteklassare med godkänt i alla ämnen, 75 procent. I Västerås var andelen 69 procent. Andelen har sjunkit med omkring tio procentenheter i såväl Köping, Arboga och Kungsör som i Surahammar och Hallstahammar. I norra länsdelen sjönk andelen något i Fagersta, relativt mycket i Norberg medan Surahammar hade den största positiva förändringen under året. 

Mer statistik

Källa: Statistiska centralbyrån och Skolverket

Behöriga till gymnasiet efter grundskolan

Andelen behöriga till gymnasiet minskade under 2024

Andelen elever i Västmanland som är behöriga till yrkesprogram efter att ha avslutat grundskolan var 78 procent år 2024 (ovägt medelvärde för länets kommuner). Det var en nedgång med femprocentenheter från året innan. Andelen är lägre än riksgenomsnittet, som var 84 procent (-2 procentenheter från föregående år). Andelen behöriga till gymnasieprogram var därmed tillbaka på 2022 års nivå efter att ha ökat år 2023. 

Ett par kommuner i länet ligger runt 85 procent (Västerås och Sala). 

Mer statistik

Källa: Statistiska centralbyrån och Skolverket

Elever med examen/studiebevis respektive behörighet till universitet och högskola

Drygt 40 procent av eleverna i länet uppnår grundläggande behörighet till universitet och högskola inom fyra år

Det finns ganska stora skillnader mellan länets kommuner vad gäller gymnasieresultat. Medelvärdet för andelen elever som tagit examen eller fått studiebevis inom fyra år var drygt 73 procent år 2023. Det var en nedgång från året innan med ca tre procentenheter, värdet är dock bland de högsta sedan år 2015. Genomsnittet för riket år 2023 var lite över 80 procent. 

Andelen gymnasielever som uppnått grundläggande behörighet till universitet och högskola inom fyra år var 43,5 procent i genomsnitt i länet år 2023. Det är betydligt under riksgenomsnittet som var 59 procent. Här är värdet ett av de lägre sedan år 2015.

Generellt har Västerås, Surahammar och Hallstahammar högst andel elever med examen eller studiebevis respektive behörighet till universitet och högskola.

Mer statistik

Källa: Statistiska centralbyrån

Elever som känner sig trygga i skolan

Minst upplevd trygghet bland tjejer och framförallt på högstadiet

På frågan om de alltid känner sig trygga i skolan svarade 63 procent av pojkarna att så är fallet medan andelen bland flickor endast var 40 procent. Tryggheten är högre bland äldre elever än bland yngre. Bland tjejer i gymnasiet svarade 53 procent att de alltid känner sig trygga medan andelen var 33 procent i skolår 7 och 36 procent i skolår 9. Förhållandet är det samma för pojkar, i gymnasiet svarade 74 procent att de alltid känner sig trygga och i skolår 7 och 9 var andelen 57 respektive 60 procent. 

Det förekommer stora skillnader mellan länets kommuner, allra lägst värden för flickors upplevda trygghet finns till exempel i Kungsör och Sala, där andelen är under 30 procent.

Mer statistik

Källa: Region Västmanland, Liv och hälsa ung

Hög grad av trygghet bland vuxna i länets kommuner

Höga nivåer av upplevd trygghet med lokalt större skillnader mellan kvinnor och män

Tryggheten bland vuxna personer, äldre än 18 år, mäts genom en fråga om de känner säkra att inte bli angripna eller utsatta för hot i området där de bor. Överlag upplever de flesta en trygghet i sitt bostadssområde, 90 procent av kvinorna och 92 procent av männen i länet. 

Det förekommer stora skillnader mellan länets kommuner och mellan könen. Störst skillnad mellan könen är det i Köping och Arboga, där det skiljde 5-6 procentenheter vid senaste mätningen år 2022. I båda fallen upplever männen högre grad av trygghet. Några exempel finns öäven p ådet omvända, att kvinnorna känner sig mer trygga än männen, det gäller Surahammar, Norberg och Kungsör. Skillnaderna är dock relativt små. Kvinnor i Västerås och Hallstahammar har lägst grad av trygghet, 88 procent har svarat positivt på frågan. 

Mer statistik

Källa: Folkhälsomyndigheten, Hälsa på lika vilkor. 

Frågan ställs även i Region Västmanlands undersökning Liv och hälsa med likartat resultat. Uppgifterna från Folkhälsomyndigheten är dock åldersstandardiserade. 

Ojämlikhetsindex

Utvecklingen av ojämlikhetsindex i Västmanland har gått åt fel håll sedan inledningen av 2010-talet. Värdet ligger dessutom relativt högt bland Sveriges län, även om jämförelsen kan vara svår att göra då antalet delområden i ett område påverkar utfallet av indexet. Västmanland hade år 2021 ett indexvärde på 43 på en skala från 0–100 där värdet 0 innebär ingen segregation och värdet 100 innebär total segregation. Indexvärdena sträckte sig mellan 26 och 46 bland alla Sveriges län.  De två senaste åren har dock utvecklingen bromsats in och värdet har sjunkit något.

Mer statistik

Källa: Boverket

 

Segregation i ett samhälle är komplext att mäta. Indelningen som redovisas här är en klassificering av större bostadsområden som Boverket gör. Varje kommun består av ett antal regionala statistikområden, RegSO, som har klassificerats efter socioekonomiska förutsättningar. Vi kan därmed följa såväl utvecklingen över tid av antal områden per klassificeringstyp och hur stor andel av befolkningen som bor i respektive områdestyp. Områdestyperna 1 och 2 har grupperas under samlingsnamnet “områden med socioekonomiska utmaningar” och områdestyperna 4 och 5 har samlats under "områden med goda förutsättningar".

Segregation i bostadsområden

Mer än var femte person i länet bor i områden med socioekonomiska utmaningar

I Västmanland bodde år 2021 drygt hälften av befolkningen i områden med goda eller mycket goda förutsättningar medan andelen i områden med socioekonomiska utmaningar var 22 procent. Övriga återfinns i blandade områden (som inte redovisas i diagrammet). Den tydligaste förändringen de senaste åren är att en högre andel bor i områden med stora socioekonomiska utmaningar och en allt lägre andel i områden med goda förutsättningar. Andelen i omrden med mycket goda förutsättningar har dock ökat, vilket sammantaget pekar mot ett större grad av segregation i att områden i respektive ände av skalan är de som ökar tydligast.

Mer statistik

Källa: Boverket

Hög tillgång till bredband i länet

Hushåll och företag med tillgång till fast bredband om minst 1 Gbit/s (eller fiber i absoluta närheten)

Bland hushållen i länets kommuner har mellan 95 och 99 procent tillgång till fast bredband om minst 1 GBit/sekund, eller skulle ha möjlighet att ansluta sig till ett sådant. Andelen är lite lägre bland arbetsställen, där det sträcker sig från 88 till 99 procent. Slutligen finns det naturligtvis skillnader inom varje kommun, där mer glesbebyggda områden har lägre andel med tillgång till bredband än vad den genomsnittliga siffran anger.

Mer statistik

Källa: Post och telestyrelsen

Förändring av bredbandstäckningen under 2023

Den totala tillgängligheten till bredband, för både hushåll och arbetsställen, är relativt hög. Det innebär att när vi tittar på den förändring som skett under det senaste året är det framförallt de områden som tidigare legat lägre som kunnat öka tillgängligheten med mer än någon enstaka procentenhet. Sala, Arboga och Surahammar har alla ökat tillgängligheten med över fem procentenheter under 2023. Även Norberg och Skinnskatteberg hade lite större ökningar, runt 3-4 procentenheter. I övriga kommuner ligger ökningen runt 1-2 procentenheter.

Mer statistik

Källa: Post och telestyrelsen

Kollektivtrafikens marknadsandel

Andelen som väljer kollektivtrafik ökade något

Andelen resor med kollektivtrafik av samtliga resor med motorburen trafik i Västmanland var 16 procent år 2023. Det är något lägre än riksgenomsnittet (exklusive Stockholms län). Det motsvarar en liten ökning från föregående år, fortfarande är det dock en bit kvar till nivån som gällde innan pandemin år 2020, då andelen resenärer med kollektivtrafiken sjönk kraftigt. 

Anledningen att vi även redovisar riket exklusive Stockholms län är att Stockholm drar upp riksgenomsnittet kraftigt med sin höga andel som reser kollektivt och inte är representativt för övriga landet. 

Källa: Svensk kollektivtrafik, Kollektivtrafikbarometern

Andelen med medicinsk bedömning inom tre dagar ligger på 80 procent

Andel personer med medicinsk bedömning i primärvården inom tre dagar

80 procent fick medicinsk bedömning i primärvården inom tre dagar i genomsnitt under 2023 i Västmanlands län (årsmedelvärde). Andelen som får medcinsk bedömning inom tre dagar är lägre i Västmanland än i riket, där årsmedelvärdet var 87 procent.

Källa: Nationella väntetidsdatabasen

Andelen med operation eller åtgärd inom 90 dagar efter beslut om remiss/vårdbegäran

Andel patienter med operation/åtgärd inom 90 dagar efter beslut om remiss/vårdbegäran till specialistvård (exkl. psykiatrin)

I Västmanlands län fick 70 procent operation eller åtgärd inom 90 dagar under 2023 (årsmedelvärde). Genomsnittet i riket var under samma år 59 procent. 

Källa: Nationella väntetidsdatabasen

*ny mätmodell infördes januari 2021

78 procent besökte specialistvården inom 90 dagar efter beslut om remiss/vårdbegäran i Västmanlands län

Andel besök till specialistvård inom 90 dagar efter beslut om remiss/vårdbegäran

78 procent besökte specialistvården inom 90 dagar efter beslut om remiss/vårdbegäran i Västmanlands län (årsmedelvärde för 2023). Årsmedelvärdet i riket var 68 procent år 2023. 

Källa: Nationella väntetidsdatabasen

*ny mätmodell infördes januari 2021

Andel genomförda besök inom 30 dagar var 54 procent i länet år 2023

Andel genomförda besök inom 30 dagar (Barn- och ungdomspsykiatrin)

I Västmanlands län fick 54 procent ett första besök inom 30 dagar i genomsnitt under år 2023 jämfört med 56 procent i hela landet. Det innebär en uppgång jämfört med år 2022, då årsmedelvärdet var 45 procent i länet och 55 procent i hela landet. 

Källa: Nationella väntetidsdatabasen

*ny mätmodell infördes januari 2021

Under 2023 fick 43 procent behandling inom 30 dagar i Västmanlands län

Andel genomförda behandlingar inom 30 dagar (Barn- och ungdomspsykiatrin)

Under 2023 har andelen som fått behandling inom 30 dagar uppgått till 43 procent i Västmanlands län (årsmedelvärde) Det är en nedgång jämfört med året innan, då andelen var 52 procent. Västmanland ligger under årsmedelvärdet i riket, som var 68 procent år 2023. 

Källa: Nationella väntetidsdatabasen

Lokala skillnader i tillgängligheten

Nästan alla i befolkningen i länet (97%) har mindre än 10 km till närmaste dagligvarubutik med fullsortiment och medelavståndet till den närmaste butiken är 1,9 km. Undantaget storstadslänen tillhör Västmanland de län i Sverige som har kortast avstånd till olika former av samhällsservice. Självklart finns det dock lokala skillnader inom länet. Främst inom de norra delarna av länet sjunker tillgänglighetsindexet betydligt jämfört med den mest tätbefolkade delarna av länet. Indexet mäter enkelt uttryckt tillgängligheten utifrån olika reseanledningar och tar förutom restid även hänsyn till färdsätt i relation till vilken typ av resa som avses. Typen av resor som ingår i underlaget avser arbetsmarknad, kommersiell och offentlig service, sjukvård samt utbildning.

Källa: Tillväxtverket

Stor ökning av installerad effekt från solceller i länet sedan år 2020

Installerad effekt vid solcellsanläggningar per kommun, år 2023

Sedan år 2020 har både antalet installerade solcellsanläggningar i länet och den installerade effekten av dem ökat med 240 procent. Totalt fanns närmare 6 900 anläggningar i länet år 2023 och den summerade effekten var 130 megawatt. Fördelat efter kommun så finns 41 procent av anläggningarna och 52 procent av effekten i Västerås, vilket antyder att det finns fler större anläggningar än i övriga kommuner i länet. Hallstahammar, Köping och Sala hade år 2023 därefter flest anläggningar och installerad effekt. 

Mer statistik

Källa: Energimyndigheten

Biogasproduktionen har avstannat

Biogasproduktion per år (GWh) i Västmanland

Produktionen av biogas ökade tydligt i mitten av 2010-talet i Västmanland och fortsatte öka fram till år 2021, sedan dess har produktionen sjunkit något. Uppgången för biogas har till stor del varit kopplad till användning som fordonsgas. Utvecklingen för personbilar som drivs med biogas har dock varit sviktande de senaste åren, främst utifrån att elbilar til stor del tagit över marknaden för fossilfria drivmedel. Inom kollektivtrafiken och annan tung trafik är användningen fortfarande hög och utgör t.ex. merparten av lokaltrafikens forsdonsflotta i Västmanland.

Källa: Energimyndigheten och Energigas Sverige

Minskad energianvändning över tid i länet

I Västmanland används 29 MWh per invånare i slutanvändning av energi, riksgenomsnittet är 37 MWh per invånare. Mängden har sjunkit med två MWh mellan 2017 och 2022 i länet. Nettoproduktionen av el inom länet är negativ, -7,2 MWh per invånare. Vi använder alltså mer el än vad som produceras i länet, i likhet med de flesta län i landet. 

Källa: Energimyndigheten och Statistiska centralbyrån

Högre sysselsättningsgrad bland män än bland kvinnor

Andelen sysselsatta av arbetskraften var drygt 80 procent år 2022 (personer med bostad i Västerås). Sysselsättningsgraden är högre bland män (81 %) än bland kvinnor (78 %). Bland inrikes födda är andelen sysselsatta 84 procent och bland utrikes födda 68 procent. Sysselsättningsgraden för den senare gruppen har ökat mest under de senaste tre åren och ligger till störst del bakom den totala sysselsättningsökningen i länet under perioden. Den norra länsdelen ligger lägre än övriga länet bland både kvinnor och män.

Mer statistik

Källa: Statistiska centralbyrån

Utvecklingen av antal sysselsatta mäts på två sätt: var den sysselsatta personens bostad respektive arbetsställe är beläget. En person behöver ju inte arbeta i samma område (kommun eller län) som den bor. Sysselsättningen efter arbetsställets belägenhet mäter hur arbetsmarknaden utvecklas inom det studerade området, i det här fallet Västmanlands län. Här används ibland även begreppet arbetstillfällen och tidigare kunde även begreppet dagbefolkning användas. Personer som har sin arbetsplats i Västmanland men bor utanför länet är helt enkelt inpendlare. Sysselsatta efter bostadens belägenhet mäter just detta, var personen är folkbokförd, oavsett var den har sin arbetsplats. Tidigare användes här begreppet nattbefolkning. Om personer bor i Västmanland och arbetar utanför länet är det således en utpendlare.

Sysselsättningens utveckling

Sysselsatta 20-64 år

För att kunna göra jämförelsen över längre tid har vi här valt att visa sysselsatta i åldern 20-64 år. Den totala sysselsättningen mäts annars i åldern 15-74 år. 

Källa: Statistiska centralbyrån, RAMS (olika årgångar: 2004-2018, 2019-2021) respektive BAS från och med år 2022. Observera att jämförbarheten vid brytpunkterna inte är fullständig.

Ekonomisk utveckling

BRP:s utveckling i volymprocent (%)

Bruttoregionprodukten (BRP) mäter den ekonomiska utvecklingen i län och kommuner. Summan av länens BRP motsvarar landets bruttonationalprodukt (BNP).  År 2022 ökade BNP med knappt tre procent i Sverige. I Västmanland motsvarade ökningen av BRP 2,4 procent (preliminära siffror). Utvecklingen i länet var svag mellan 2018-2020. År 2021 steg både BNP och BRP, till stor del som en reaktion på att den ekonomiska tillväxten var negativ i samband med pandemin år 2020. 

Mer statistik

Källa: Statistiska centralbyrån

Utvecklingen av BRP kan mätas på olika sätt, dels som volymförändring i procent och dels i löpande eller fasta priser. Löpande priser uttrycker det nominella värdet som inte är rensat för värdeförändringar på grund av inflation. Fasta priser uttrycker det reala värdet, som alltså motsvarar värdet i en annan periods priser. Som ett trendmått är volymutvecklingen eller utvecklingen i fasta priser att föredra.

Nyföretagande i länet

Minskat nyföretagande efter pandemin

Nyföretagandet i länet minskade år 2023 efter att ha ökat ganska tydligt i samband med pandemin 2020 och 2021. Förklaringen till uppgången under de åren kan vara kopplad till att många förlorade sin anställning eller varslades under perioden och såg det som ett bra tillfälle att satsa på något som de velat och kanske planerat under längre tid. Under 2023 startades drygt 1 400 nya företag i länet, merparten av män (knappt 1 000 nya företag). Noteringen år 2023 är relativt låg sett till den historiska utvecklingen, vilket i sin tur sannolikt beror på den ekonomiska nedgången under året. Samtidigt höll sysselsättningen i länet emot nedången väl, vilket ytterligare kan ha bidragit till attt nyföretagandet var lågt.

Mer statistik

Källa: Tillväxtanalys

Utgifter för FoU-verksamhet: förändring mellan 2021 och 2023

Störst ökning inom företagssektorn

Under 2023 uppgick utgifterna för egen forsknings- och utvecklingverksamhet i Västmanlands län till 3,7 miljarder kronor. Den absolut största delen finns inom företagssektorn, drygt 3,3 miljarder kronor. Därefter följer universitets- och högskolesektorn med drygt 300 miljoner kronor. Inom offentlig sektor uppgick summan till 64 miljoner kronor och där stod regionen för den enskilt största delen, 58 miljoner kronor. Nationellt ligger Västmanland på nionde plats bland landets län sett till de totala utgifterma för FoU. De tre storstadslänen är i en klass för sig och därefter följer Östergötland, Uppsala och Västerbotten. Jönköpings län ligger på ungefär samma nivå som Västmanland. Om vi tittar på förändringen av FoU-utgifterna mellan åren 2021-2023 ser vi att ökningen är något högre i länet än riksgenomsnittet inom företagssektorn, lägre för offentliga sektorn och på liknande nivå för univetsitets- och högskolesektorn. 

Mer statistik

Källa: Statistiska centralbyrån, FoU i Sverige

Arbetslöshet 16-65 år efter kön och kommun

Arbetslösheten högre bland kvinnor än män i länet

Arbetslösheten mätt bland befolkningen 16-65 år uppgick till 7,6 procent i Västmanlandår 2023 (kvinnor och män sammanräknat). Riksgenomsnittet var 6,4 procent. Fördelat efter kommun och kön, ser vi att den relativa arbetslösheten är större bland kvinnor än bland män i nästan alla länets kommuner. Vi har också en ganska tydlig uppdelning av länets kommuner i två typer, där Fagersta, Köping, Norberg och Västerås har betydligt högre arbetslöshet än riksgenomsnittet, medan övriga kommuner ligger i nivå med riket. Kungsör, Köping och Västerås har de största skillnaderna mellan könen i länet.

Mer statistik

Källa: Arbetsförmedlingen och SCB. Årsmedelvärde för andel arbetslösa av den registerbaserade arbetskraften. Avser öppet arbetslösa eller personer i program med aktivitetsstöd. 

Övergång till högre studier

Hälften av alla kvinnor läser vidare på högskola inom tre år

Inom tre år efter avslutade gymnasiestudier hade 38 procent av länets ungdomar läst vidare på universitet eller högskola. Det avser avgångsår 2019/2020. Bland elever som läst högskoleförberedande program var andelen 65 procent och bland elever som läst yrkesprogram 9 procent. En högre andel av kvinnorna läser vidare, 49 procent inom tre år jämfört med 29 procent av männen. Bland kvinnor som läst högskoleförberedande program var andelen 68 procent. Motsvarande andel för män var 55 procent. Bland elever från yrkesprogrammen läste 17 procent av kvinnorna och 6 procent av männen vidare inom tre år.

Mer statistik

Källa: Skolverket och Statistiska centralbyrån

Godkänn vårt användande av kakor (cookies)

Region Västmanland använder kakor (cookies) och andra liknande tekniker på våra webbplatser. Du kan själv kontrollera vilka kakor som får placeras i din webbläsare och du kan ändra dina inställningar när som helst via länk i sidfoten. Läs mer om vad regionen använder kakor till och gör sen dina val.

In English

Inställningar för kakor

Här kan du välja vilka kategorier av kakor (cookies) som ska vara aktiverade.

Denna kategori består av kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera korrekt.

Denna kategori består av kakor som ger oss statistik och anonymiserad data som visar hur våra webbplatser används och gör det möjligt för oss att rätta till fel och förbättra webbplatserna.

Denna kategori består av kakor från tredjepartstjänster som bland annat möjliggör uppspelning av video och länkning till våra sidor och flöden i sociala medier.

In English