Insatsområde: Stärkt näringsliv, konkurrenskraft och produktivitet
För att stärka Västmanlands näringsliv och öka sysselsättningen krävs satsningar på teknisk industri, gröna näringar och tjänstesektorn, samt främjande av entreprenörskap och nyföretagande. Samverkan mellan näringsliv, forskning och utbildning är avgörande för att stärka små och medelstora företag, som är centrala för sysselsättningen. Genom att integrera entreprenörskap i skolan och erbjuda rådgivning skapas en stabil grund för framtida näringsliv.
Förbättringar av företagsklimatet kräver investeringar i infrastruktur, energiförsörjning och dialog mellan aktörer. Besöksnäringen, med fokus på hållbar turism, stärker både sysselsättning och länets attraktivitet. Kulturella och kreativa branscher bidrar till innovation, lokalt värdeskapande och kulturell mångfald, och kan utvecklas genom utbildning, nätverk och synlighet.
Export är en viktig tillväxtmotor, och små och medelstora företags internationella expansion bör stödjas med konkurrenskraftiga, klimatvänliga strategier. Ekonomiska incitament och stöd till arbetsintegrerade sociala företag bidrar till både ekonomisk och social hållbarhet.
Om diagrammen
Diagrammen på sidan är interaktiva och du kan välja att dölja eller visa olika mätpunkter.
Sysselsatta, antal och andel
Ekonomisk utveckling (BRP)
Ekonomisk utveckling
BRP:s utveckling i volymprocent (%)
Bruttoregionprodukten (BRP) mäter den ekonomiska utvecklingen i län och kommuner. Summan av länens BRP motsvarar landets bruttonationalprodukt (BNP). År 2022 ökade BNP med knappt tre procent i Sverige. I Västmanland motsvarade ökningen av BRP 2,4 procent (preliminära siffror). Utvecklingen i länet var svag mellan 2018-2020. År 2021 steg både BNP och BRP, till stor del som en reaktion på att den ekonomiska tillväxten var negativ i samband med pandemin år 2020.
Mer statistik
Källa: Statistiska centralbyrån
Utvecklingen av BRP kan mätas på olika sätt, dels som volymförändring i procent och dels i löpande eller fasta priser. Löpande priser uttrycker det nominella värdet som inte är rensat för värdeförändringar på grund av inflation. Fasta priser uttrycker det reala värdet, som alltså motsvarar värdet i en annan periods priser. Som ett trendmått är volymutvecklingen eller utvecklingen i fasta priser att föredra.