Insatsområde: Ökad livskvalitet och förbättrade livsmiljöer
För att förbättra livskvaliteten i Västmanland krävs satsningar på trygga och hållbara livsmiljöer med grönytor, hållbar samhällsplanering och flexibla arbetsmöjligheter. Social sammanhållning stärks genom kultur, fritidsaktiviteter och utbildning, medan digital inkludering, särskilt för äldre, minskar isolering och förbättrar tillgången till samhällstjänster. Miljöinsatser som minskade utsläpp, skydd av biologisk mångfald och hållbara transporter är avgörande för en hållbar framtid.
För att öka tryggheten behövs samarbete mellan myndigheter, lokala organisationer och invånare, samt investeringar i säker stadsplanering och insatser för utsatta grupper. Samtidigt kräver en åldrande befolkning fler äldreboenden, bättre vård och åtgärder som främjar aktivt åldrande och digital delaktighet.
Kultur är central för välmående, integration och social sammanhållning, och behöver stärkas för att möta invånarnas behov. Samverkan mellan skola, arbetsmarknad och civilsamhället är viktigt för att minska segregation och inkludera marginaliserade grupper. För unga och äldre behövs särskilda insatser som stödjer delaktighet, utbildning och självständigt boende, vilket stärker samhällsgemenskapen i Västmanland.
Om diagrammen
Diagrammen på sidan är interaktiva och du kan välja att dölja eller visa olika mätpunkter.
Upplevd trygghet, barn och vuxna
Segregation
Segregation i ett samhälle är komplext att mäta. Indelningen som redovisas här är en klassificering av större bostadsområden som Boverket gör. Varje kommun består av ett antal regionala statistikområden, RegSO, som har klassificerats efter socioekonomiska förutsättningar. Vi kan därmed följa såväl utvecklingen över tid av antal områden per klassificeringstyp och hur stor andel av befolkningen som bor i respektive områdestyp. Områdestyperna 1 och 2 har grupperas under samlingsnamnet “områden med socioekonomiska utmaningar” och områdestyperna 4 och 5 har samlats under "områden med goda förutsättningar".
Segregation i bostadsområden
Mer än var femte person i länet bor i områden med socioekonomiska utmaningar
I Västmanland bodde år 2021 drygt hälften av befolkningen i områden med goda eller mycket goda förutsättningar medan andelen i områden med socioekonomiska utmaningar var 22 procent. Övriga återfinns i blandade områden (som inte redovisas i diagrammet). Den tydligaste förändringen de senaste åren är att en högre andel bor i områden med stora socioekonomiska utmaningar och en allt lägre andel i områden med goda förutsättningar. Andelen i omrden med mycket goda förutsättningar har dock ökat, vilket sammantaget pekar mot ett större grad av segregation i att områden i respektive ände av skalan är de som ökar tydligast.
Källa: Boverket
Ojämlikhetsindex
Utvecklingen av ojämlikhetsindex i Västmanland har gått åt fel håll sedan inledningen av 2010-talet. Värdet ligger dessutom relativt högt bland Sveriges län, även om jämförelsen kan vara svår att göra då antalet delområden i ett område påverkar utfallet av indexet. Västmanland hade år 2021 ett indexvärde på 43 på en skala från 0–100 där värdet 0 innebär ingen segregation och värdet 100 innebär total segregation. Indexvärdena sträckte sig mellan 26 och 46 bland alla Sveriges län. De två senaste åren har dock utvecklingen bromsats in och värdet har sjunkit något.
Källa: Boverket