Insatsområde: Säkerställda viktiga samhällsfunktioner
För att skydda och stärka viktiga samhällsfunktioner krävs samverkan mellan myndigheter, kommuner, näringsliv och civilsamhälle. En viktig del i detta är kostnaden för totalförsvar och samhällsskydd. Den speglar behovet av investeringar i beredskap, robust infrastruktur och försörjningssäkerhet. Det kan handla om att bygga ett motståndskraftigt samhälle, med planer för elavbrott, vård i kris, säkrad vattenförsörjning och tillgång till livsmedel.
Energianvändningen per person (MWh) är en annan viktig indikator. För att möta framtidens energibehov krävs effektivare användning, utbyggnad av elnätet och ökad andel fossilfri energi. Här spelar utvecklingen av solcellsanläggningar och biogasproduktion en viktig roll i att stärka länets energimix och minska sårbarheten vid kriser.
Jordbrukets utveckling, med fokus på åker- och betesmark, djurhållning och livsmedelsförädling, är avgörande för lokal försörjning. Genom hållbara jordbruksmetoder och förbättrad infrastruktur kan självförsörjningsgraden öka. Det krävs också lokala klimat-, energi- och avfallsplaner i alla kommuner för att bygga långsiktigt hållbara samhällen, viktiga verktyg för att planera, förebygga och hantera störningar och klimatrisker. Tillsammans stärker alla dessa områden länets beredskap och uthållighet i både vardag och kris.
Insatsområdet Säkerställda viktiga samhällsfunktioner har valts utifrån flera grunder. Det speglar Västmanlands identifierade behov och utmaningar och är ett av tre insatsområden för målområde Ett tillgängligt Västmanland. För varje insatsområde har fem specifika indikatorer valts, varav två huvudindikatorer som speglar de största utmaningarna som länet står inför.
Huvudindikatorer för Säkerställda viktiga samhällsfunktioner
Kostnad för totalförsvar och samhällsskydd
Slutanvändning av energi inom länet, MWh/person
Om diagrammen
Diagrammen på sidan är interaktiva och du kan välja att dölja eller visa olika mätpunkter. Längst ner på sidan återfinns länkar till mer information om såväl huvudindikatorerna som övriga indikatorer.
Utveckling av solcellsanläggningar och biogasproduktion
Biogasproduktionen minskade under senaste året
Biogasproduktion per år (GWh) i Västmanland
Produktionen av biogas ökade tydligt i mitten av 2010-talet i Västmanland och fortsatte öka fram till år 2021. Sedan dess har produktionen sjunkit något. Uppgången för biogas har till stor del varit kopplad till användning som fordonsgas. Utvecklingen för personbilar som drivs med biogas har dock varit sviktande de senaste åren, främst utifrån att elbilar til stor del tagit över marknaden för fossilfria drivmedel. Inom kollektivtrafiken och annan tung trafik är användningen fortfarande hög och utgör exempelvis merparten av lokaltrafikens forsdonsflotta i Västmanland.
Källa: Energimyndigheten och Energigas Sverige