Innovationsnätverk Välfärd och Hälsa 2.0 (INVH 2.0)
Projektet skall bidra till att öka samarbete mellan hälso- och sjukvård, kommunal omsorg, universitet, företag och civilsamhället för att på så vis bidra till att skapa och utveckla användbara produkter och tjänster för hållbar omställning av hälso-, sjukvård och omsorg.
Projektet pågår tre år mellan februari 2024 till februari 2027 och finansieras dels av europeiska regionala utvecklingsfonden med 4 miljoner kronor och regionala kompensatoriska medel (1:1-medel) med 2 miljoner kronor. Projektparter är Mälardalens universitet, RISE och Create Business Incubator.
Med finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden
Bakgrund
Dagens hälso- och sjukvård och omsorg har stora utmaningar med växande ekonomiska underskott, brist på personal och en ökad efterfrågan på snabb och effektiv vård och omsorg. I takt med att befolkningen lever längre, ökar belastningen av vården, samtidigt som andelen personer i arbetsför ålder minskar. Att behålla den kompetens som finns och skapa en attraktiv, utvecklande och hållbar arbetsplats är av yttersta vikt. Det finns ett stort behov av att hitta nya lösningar och arbetssätt samtidigt som en god och jämlik vård och omsorg skall upprätthållas. För att hitta nya lösningar och arbetssätt, behövs en större grad av samverkan mellan olika expertkompetenser inom innovationssystemet. Idag finns dock svårigheter med att hitta fungerande vägar för samverkan. Kompetens och kapacitet, tydliga strukturer och processer inom olika innovationsaktörer behöver också stärkas.
Det finns ett stort intresse inom näringslivet och akademin att bidra till vårdens och omsorgens utveckling. Vägen in i hälso- och sjukvården kan vara en svår process och kräver kunskapshöjande åtgärder för att skapa möjliga samarbeten. Att som företag och forskare få möjlighet att samarbeta med experter inom vård och omsorg, genomföra tester i verklig miljö och få återkoppling från framtida kunder och behovsägare, är avgörande för att skapa och utveckla användbara produkter. Det är idag svårt för företag och innovatörer att få möjlighet att genomföra tester inom vård och omsorg. Därför är det viktigt att ha enklare och tydligare metoder samt att ha mer kunskap och förmåga att göra det. Att etablera och sprida kunskap om tillgängliga testmiljöer och testbäddar, är också av största vikt.
Projektets mål och arbetspaket
Projektets övergripande mål är att skapa bättre strukturer och öka kunskapen för att få vård, omsorg, akademi och näringsliv att samarbeta på ett smartare sätt. På så vis kan projektet på sikt bidra till utveckling och hållbar omställning av hälso-, sjukvård och omsorg och tillväxt inom utmaningsområdet Life Science, Välfärdsteknik och e-hälsa.
Våra tre delmål:
- Delmål 1: Etablera och driva en ett ramverk för samverkan mellan identifierade nyckelaktörer inom forsknings- och innovationsekosystemet i Västmanland och med koppling till övriga regioner i Östra Mellansverige (ÖMS)
- Delmål 2: Etablera och förankra processer för att kontinuerligt och strukturerat identifiera, analysera, prioritera, driva och lösa utmaningar, behov och idéer inifrån hälso- och sjukvården
- Delmål 3: Testa, utvärdera och utveckla nya produkter och tjänster som kan bidra till smart specialisering inom Life Science, Välfärdsteknik och e-hälsa
För att uppnå delmålen har ett antal så kallade arbetspaket identifierats. Dessa arbetspaket är:
- Projektledning och Projektuppföljning: Genom strukturerat arbete framåt, och genom regelbunden uppföljning av projektet, säkras att projektmål och förväntade effekter uppnås.
- Samverkansstruktur och nätverk: Fokuserar på uppföljning av delmål 1. Arbetspaketet handlar även om kunskapshöjande åtgärder för att öka nyckelaktörernas kännedom om respektive aktörs kompetens och möjlighet att bidra till en ökad innovationsförmåga.
- Hälso- och sjukvårdsdriven innovation: Fokuserar på uppföljning av delmål 2. Arbetspaketet fokuserar även på att öka hälso- och sjukvårdens och omsorgens förmåga att agera som tidig utvecklings- och samverkanspartner för utvärdering och tester av nya produkter och idéer. Etablering av kliniskt verksamma ‘innovationscoacher’ ger vårdpersonal möjlighet att engagera sig i förändring på arbetsplatsen, vilket medför ett bredare engagemang och en 'innovationskultur'.
- Test- och innovationsmiljö: Fokuserar på uppföljning av delmål 3. Ett prioriterat område kommer att vara utveckling av testmiljö för tester och utvärdering av avancerade digitala analysmetoder och AI för att öka kunskap och nyttiggörande inom vård och omsorg inom detta område som har så stor potential att bidra till förändring och förbättring.
- Västmanland innoverar! Framtidens Life Science, Välfärd och e-hälsa: Arbetspaketet fokuserar på att öka kompetens och kapacitet kring innovation och samverkan inom utmaningsområdet Life Science Välfärd och e-hälsa bland ungdomar och studenter som är framtidens medarbetare och entreprenörer. Arbetspaketet kopplas till Innovationsveckan.
- Kommunikation: Arbetspaketet skall säkerställa god kommunikation både externt och internt mellan ingående projektpartner.
Projektpartners
Center för välfärdsförändring vid Mälardalens universitet:
Center för välfärdsförändring – Mälardalens universitet (mdu.se)
Rise, Research Institutes of Sweden AB:
Svensk forskning för hållbar tillväxt| RISE
Create Business Incubator Mälardalen AB:
Create Business Incubator - Vi gör skillnad för startups som gör skillnad