
Digital mobilitet för framtiden – ett storregionalt mobilprojekt
Med en stabil mobil digital infrastruktur med hög prestanda skapas förutsättningar för det regionala näringslivet att stärka sin konkurrenskraft och innovationsförmåga, både lokalt och globalt.
Att ha tillgång till en god mobil digital infrastruktur med bra kapacitet och täckning blir alltmer en förutsättning för att kunna följa med i den digitala utvecklingen.
Fast och mobil digital infrastruktur – ett komplement till varandra
Fast och mobil digital infrastruktur är inget som i första hand ska ses som utbytbara med varandra utan ingår numera i sammanflätade system som förutsätter en sömlös uppkoppling. De ska inte sättas mot varandra utan löser specifika problem utifrån sina olika förutsättningar och ska ses som komplement till varandra. Många av de nya digitala tjänsterna utvecklas i dag också för just den mobila infrastrukturen.
Mobil digital infrastruktur – en nyckel för framtidens företag
Betydelsen av mobil digital infrastruktur ökar relativt sett ju mer digitala företagen är. Till exempel ser företag med personal ute i fält mobila digitala lösningar som ett verktyg för den enskildes säkerhet och för inrapportering av data. Dessutom ökar uppkopplade maskiner, användning av drönare och sensorer. Flera företag uttrycker en oro för att de digitala lösningar de vill använda riskerar att inte kunna användas då behovet av täckning, kapacitet och stabilitet i mobila nät inte är säkerställd.
Projektet Digital mobilitet för framtiden, tar fasta på just den problematiken. Hur ska också de områden som i dag saknar dessa förutsättningar snabbt få tillgång till mobilitet till en rimlig kostnad?
Projektets målgrupp och uppdrag
Den primära målgruppen för projektet är små- och medelstora företag och deras behov av snabb uppkoppling. Projektet ska:
- fokusera på att förbättra den mobila digitala infrastrukturen för små och medelstora företag
- kartlägga dessa utmaningar, analysera behov och föreslå åtgärder för att skapa bättre förutsättningar för företagen att växa och utvecklas
- arbeta med systemförändringar och konceptuella lösningar för företagens behov, tex lösningar för att förbättra kapacitet och täckning i glesare miljöer
- bidra till att målgruppen små- och medelstora företag får en ökad kunskap om vilka digitala tjänster och produkter som nu och i framtiden kan användas för deras affärsverksamhet och på så sätt bidra till en ökad produktivitet och lönsamhet hos företagen.
Projekttid
1 januari 2025 till 31 december 2027.
Projektmål
På kort sikt ska målgruppen dels ha fått en ökad kunskap om vilka digitala tjänster och produkter, som är beroende av mobila nät och som redan nu och i framtiden kan användas för deras affärsverksamhet. Målgruppen som även fått en ökad kunskap om kravbilden och ev. problembild kopplat till de mobila näten i området där företaget är lokaliserat eller verkar. Till sist ska målgruppen ha fått en ökad insikt i vilka åtgärder de själva kan vidta samt vilka åtgärder som myndigheter och operatörer kan genomföra.
Parter
Region Värmland (projektledare), Region Östergötland, Region Örebro län, Region Uppsala, Region Sörmland, Region Västmanland, Region Stockholm
Ekonomi och finansiärer
Tillväxtverket beviljar stöd ur Europeiska regionala utvecklingsfonden på sammanlagt 3 750 000 kronor.
Vilka ingår i detta storregionala mobilprojekt?
- Sju regioner i Mellansverige samverkar sedan flera år i frågor kring digital infrastruktur.
- Representerar 94 kommuner och 4 500 000 invånare i Mellansverige.
- Driver frågor utifrån ett storregionalt utvecklingsperspektiv.
- Samverkar genom kontinuerligt kunskapsutbyte, gemensamma utredningar och analyser, seminarier.