Besöksnäring – turism, handel, hotell och restaurang
Besöksnäringen är viktig för länets attraktivitet, sysselsättning och en levande landsbygd. Branschen omfattas av allt från natur- och kulturupplevelser till logi, restaurang, evenemang och handel. Branschen är en väg in i arbetslivet för många och bidrar också till att skapa goda förutsättningar för länets övriga näringsliv.
Region Västmanlands bedömning
- Merparten av de som arbetar inom besöksnäringen har gymnasial utbildning. Samtidigt visar statistiken att det är få som arbetar efter studierna, och av dem som arbetar är det få som arbetar i ett yrke som matchar utbildningen. Därför är det prioriterat att stärka samverkan mellan utbildningsanordnare och bransch för att säkerställa utbildningarnas relevans och kvalitet och öka andelen som går vidare till arbete inom branschen efter avslutad utbildning.
- De största kompetensbehoven inom branschen gäller yrkesroller som utbildas inom restaurang- och livsmedelsprogrammet. Det finns ett stort behov av kockar inom både offentlig och privat sektor. Även bagare och konditorer efterfrågas i hög grad. Utbildningen borde därför bedrivas på ytterligare någon plats i länet.
- Branschen har en hög personalomsättning där många utbildade söker sig vidare till andra branscher. Ett fortsatt arbete med att utveckla och behålla medarbetare är därför viktigt. Arbetsvillkor – som att fler ges möjlighet till heltidsanställning – och arbetsmiljö är centrala faktorer för att skapa en attraktiv och hållbar bransch. För att öka attraktiviteten och få fler att stanna längre i branschen krävs bland annat satsningar på kompetensutveckling av befintlig personal. Det behöver finnas ett brett utbud av korta kurser inom yrkeshögskolan, tillgång till validering och annan vidareutbildning. Det kan bidra till att skapa karriärvägar inom branschen.
- Besöksnäringen fungerar ofta som en första väg in i arbetslivet, särskilt för unga och nyanlända. Handledning, språkutveckling och praktik är viktiga områden att fortsätta arbeta med.
Om underlaget, branschmöten och referenser
Region Västmanland har ett regionalt utvecklingsuppdrag. En uppgift handlar om att fastställa mål och prioriteringar för det regionala kompetensförsörjningsarbetet och tillhandahålla bedömningar av länets kompetensbehov inom offentlig och privat sektor på kort och lång sikt. Att ha kunskap om vilka behov som finns på arbetsmarknaden i Västmanland skapar förutsättningar för att matcha individers kompetens mot det som arbetsgivare efterfrågar samt att utbildningar kan planeras och anpassas för att möta dessa behov. Därför har Region Västmanland genomfört branschmöten och utifrån dessa möten tagit fram detta underlag.
Fokus är tillgång till och efterfrågan av gymnasialt- och yrkeshögskoleutbildade, samt utbildningar på dessa nivåer. Underlaget grundar sig på tillgänglig statistik samt det branschmöte som Region Västmanland genomförde under maj 2025. Medverkande på branschmötet var representanter för branschorganisationer, företrädare för utbildningsaktörer och Arbetsförmedlingen.
Tillgång och efterfrågan av kompetens
Branschernas inspel
En sammanfattning från branschmötet i maj 2025.
Branschen bekräftar fortsatt stor efterfrågan på utbildad personal inom flera yrkesroller, särskilt inom restaurang och hotell. Kockar lyfts fram som den svåraste yrkesgruppen att rekrytera.
Branschen ser också ett ökat behov av nya kompetenser kopplat till digitalisering, AI, automatisering och systemkunnande, särskilt inom handeln. Språkkunskaper, social kompetens, serviceförmåga och ledarskap är andra viktiga egenskaper som efterfrågas. Yrkesrollerna är ofta breda och medarbetare förväntas kunna hantera flera olika arbetsuppgifter.
Branschen har dessutom utmaningar med att erbjuda heltidstjänster, och vissa yrkesroller som kräver högre utbildning konkurrerar med andra branscher som erbjuder bättre villkor. Många ser branschen som en ingång till arbetslivet, men lämnar när de fått utbildning eller erfarenhet.
De vanligaste yrkena i branschen
*andel av de sysselsatta
- Butikspersonal (51%)
- Snabbmatspersonal, köks- och restaurangbiträden m.fl. (17%)
- Kockar och kallskänkor (5%)
- Hovmästare, servitörer och bartendrar (5%)
- Kassapersonal m.fl. (2%)
- Idrottsutövare och fritidsledare, m.fl. (2%)
- Resesäljare, kundtjänstpersonal och receptionister m.fl. (2%)
- Städare och hemservicepersonal m.fl. (2%)
- Restaurang- och kökschefer (2%)
- Lagerpersonal och transportledare m.fl. (2%)
Källa: SCB, Regiondatabasen, 2021
Statistik om sysselsatta i branschen
Nedan finns statistik om sysselsättning efter länsdel, utbildningsnivå, ålder samt andel kvinnor, män och utrikesfödda.
Prognoser för utbildning och arbetsmarknad
Nedan redovisas förväntad förändring av tillgång och efterfrågan av olika utbildningsgrupper. Den ljusare linjen visar efterfrågan av kompetens medan den mörkare visar förväntad tillgång på utbildade.
Handel och administration – gymnasial
Källa
SCB, Regionala trender och prognoser
Restaurang och livsmedel – gymnasial
Källa
SCB, Regionala trender och prognoser
Tillgång och efterfrågan av utbildning
Observera att utbildningsutbudet nedan är en ögonblicksbild från maj 2025. Dessutom kan det finnas andra utbildningsformer som kan komplettera bilden.
Branschens inspel om tillgång och efterfrågan av utbildning
Branschen betonar vikten av att utbildningsplatserna behöver motsvara faktiska anställningsbehov. Kvaliteten i utbildningarna behöver stärkas, och marknadsföringen förbättras för att attrahera fler studerande. Samtidigt behöver branschen ha kapacitet att ta emot studerande för praktik eller LIA.
Branschen efterfrågar även kortare kurser för kompetensutveckling, exempelvis inom områden som artificiell intelligens (AI), arbetsmiljö, digitalisering och ledarskap. Dessa behov finns både på gymnasial nivå och inom yrkeshögskolan. Med tanke på länets pendlingsmönster är det viktigt att utbildningarna är spridda över hela länet.
Statistik om gymnasial utbildning
Nedan redovisas antal förstahandssökande och intagna för de mest relevanta gymnasieprogrammen för branschen. För komvux redovisas antal studerande efter yrkesinriktning.
Hotell- och turismprogrammet
Källa
Gymnasieantagningen i Västmanland. Slutlig antagningsstatistik respektive år.
Försäljnings- och serviceprogrammet
Källa
Gymnasieantagningen i Västmanland. Slutlig antagningsstatistik respektive år.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Källa
Gymnasieantagningen i Västmanland. Slutlig antagningsstatistik respektive år.
Antal studerande vid komvux
Källa
Skolverket.
Yrkeshögskoleutbildning (YH)
Nedan redovisas en ögonblicksbild över YH-utbildningar med start 2025.
Planering och dimensionering av gymnasial utbildning
För utbildning som påbörjas 2025 ska arbetsmarknadens behov få betydelse vid planering och dimensionering av vissa utbildningar inom gymnasieskolan och kommunal vuxenutbildning (komvux). Ändringarna ska öka det tillgängliga utbudet av utbildning på gymnasial nivå, underlätta ungdomars och vuxnas etablering på arbetsmarknaden samt förbättra kompetensförsörjningen till välfärd och näringsliv.
Försäljning och service
Försäljnings- och serviceprogrammet ersatte handels- och administrationsprogrammet i juli 2022. Det innebär att viss statistik baseras på personer som har läst handels- och administrationsprogrammet.
Etableringsgrad:
- Det är en låg andel som är i etablerad ställning efter avslutade studier från handels- och administrationsprogrammet, jämfört med genomsnittet för yrkesprogrammen i länet.
- Andelen i etablerad ställning efter avslutad komvuxutbildning inom handel och administration är relativt låg.
Matchning:
- Det är en låg andel som arbetar inom ett yrke som matchar utbildningen.
- Andelen i etablerad ställning efter avslutade studier på komvux är relativt låg. Av de som arbetar är det en låg andel som gör det inom ett yrke som matchar utbildningsbakgrunden.
Bedömning:
- Skolverket bedömer att andelen utbildningsplatser på försäljning- och serviceprogrammet i länet bör behållas på nuvarande nivå.
- Skolverket bedömer att antalet elever på försäljnings- och serviceutbildningar inom komvux i länet bör behållas på nuvarande nivå.
Hotell och turism
Etableringsgrad:
- En låg andel av de med utbildning från hotell- och turismprogrammet är etablerade på arbetsmarknaden efter avslutad utbildning.
Bedömning:
- Komvux i länet har inte bedrivit hotell- och turismutbildning sedan år 2018. Skolverket bedömer att hotell- och turismutbildning inom komvux inte bör startas upp. Andra yrkesinriktningar med tydligare arbetsmarknadsbehov bör istället prioriteras.
Restaurang och livsmedel
Etableringsgrad:
- En låg andel av de som har läst restaurang- och livsmedelsprogrammet i länet är etablerade på arbetsmarknaden efter avslutad utbildning, jämfört med personer som läst andra yrkesprogram. Det gäller även för utbildade från komvux.
Matchning:
- En låg andel arbetar i yrken som matchar deras utbildning, både från gymnasieskolan och från komvux.
Bedömning:
- Skolverket bedömer att andelen erbjudna platser inom restaurang- och livsmedelsprogrammet inom gymnasieskolan bör öka.
- Skolverket bedömer att antalet elever som läser en utbildning inom restaurang och livsmedel inom komvux i länet bör behållas på nuvarande nivå.
Källa: Skolverkets planeringsunderlag för gymnasial utbildning: Västmanland