Att bemöta någon som mår dåligt psykiskt - som medmänniska
Att möta någon i psykisk ohälsa kräver närvaro och äkta lyssnande. Utan färdiga mallar eller prestationskrav bör fokus ligga på närvaro, med empati och medkänsla.
Om du utgår från dig själv i fråga om bemötande kommer du långt. Mår man dåligt vill man bli lyssnad på, förstådd, och bekräftad. Ha inte en ”färdig mall” i huvudet om hur samtalet ska gå till, varken när det gäller yttre förutsättningar eller innehåll. Låt det ske som det sker där det sker. Det viktiga är att du är närvarande. Du ska inte känna att du måste prestera eller lösa något. Fokusera bara på att vara där och lyssna aktivt med empati, medkänsla, välvilja och utan att döma.
Att hjälpa någon behöver inte vara svårt – fem konkreta tips
- Våga fråga. Om du misstänker att någon i din närhet mår dåligt, fråga och visa att du bryr dig.
- Lyssna. Om någon berättar för dig hur den mår, lyssna! Du behöver inte komma med lösningar, det viktiga är att du lyssnar.
- Respektera. Om någon delar med sig av att den inte mår bra är det viktigt att du bemöter personen med respekt för dennes situation och inte dömer eller värderar personen eller situationen.
- Ta hjälp. Ibland räcker det inte med ditt stöd som lyssnare och medmänniska. Då är det viktigt att du uppmuntrar och stöttar personen att söka professionell hjälp eller stöd via frivilligorganisationer. Ibland behöver även personen din hjälp med att boka en tid eller ringa ett nummer. Ett anonymt samtal till en stödlinje eller en chatt kan vara en bra start.