Livmoderhalscancer utrotas i Västmanland om 1 000 fler vaccineras
Om ytterligare 1 000 kvinnor i Västmanland vaccinerar sig kan livmoderhalscancer utrotas i länet – tack vare flockimmunitet. Region Västmanland erbjuder just nu kvinnor födda 1994 – 1999 kostnadsfri vaccination mot HPV, det virus som orsakar livmoderhalscancer.
Vi kommer att göra allt vi kan för att få de 1 000 kvinnor som är kvar i Västmanland att ta gratissprutan. Bland annat kommer vi att delta i olika event i Västerås city, till exempel på alla hjärtans dag vid Stora torget den 14 februari, säger Sarah Swärd, vaccinationssamordnare på Region Västmanland.
Sverige kan bli först i världen att utrota sjukdomen
Alla regioner gör nu en stor kraftsamling fram till sommaren för att stoppa livmoderhalscancer för gott, vilket innebär att Sverige kan bli det första landet i världen att utrota sjukdomen. För flockimmunitet – och därmed utrotning av livmoderhalscancer – krävs en vaccinationsgrad på 70 procent i målgruppen. För Västmanlands del handlar endast om att ytterligare 1 000 kvinnor tar gratissprutan.
Livmoderhalscancer är en cancerform som är mycket svårbehandlad och smärtsam, och alla bör göra vad de kan för att minska riskerna. HPV smittar vid sex och man kan bära på viruset utan att veta om det. Men vaccin mot HPV gör att risken för livmoderhalscancer blir mycket låg.
Man bör vaccinera sig oavsett om man är sexuellt aktiv med bara en partner, eller med flera. Den som ännu inte haft sex bör ta vaccinet i förebyggande syfte, och även den som tidigare haft HPV.
Många är vaccinerade – men inte med det senaste vaccinet
Enligt en undersökning från Cancerfonden tror 75 procent av målgruppen att de redan är vaccinerade. Det kan delvis förklaras av att de tidigare vaccinerats i skolan med Gardasil 4, en äldre variant av vaccinet som användes fram till 2019 men inte ger lika bra skydd som det nya Gardasil 9. Den nya vaccinvarianten skyddar mot nio olika HPV-typer, jämfört med endast fyra för den äldre.
Förutom att finnas på gator och torg annonserar vi även på bussar och i sociala medier för att de som ännu inte vaccinerat sig ska boka tid före 30 juni. Fram till dess betalar nämligen ett nationellt projekt för vaccinet, därefter får man betala cirka 4 000 kronor för två doser, säger Sarah Swärd.
Kontakt:
Sarah Swärd, vaccinationssamordnare, Region Västmanland, 021-17 61 81
Fakta
Här kommer kampanjen synas i Västerås:
-
Alla hjärtans dag, Stora torget, 14 februari
-
Mello, Fiskartorget, 15 februari
-
Filmstaden Västerås, 8 mars
-
Bandyfinalen, ABB Arena, 15 mars
-
Ikea Erikslund, 29 mars
Fler tillfällen och klockslag finns på 1177.se/vastmanland/vaccination-hpv. Vid samtliga tillfällen kan man vaccinera sig direkt på plats, eller boka tid för senare vaccination.
Så här bokar man tid:
-
Man bokar tid i första hand på den vårdcentral man är listad på, i andra hand på en annan vårdcentral som har lediga tider, drop-in eller kvällsöppet. Man kan också vaccinera sig eller boka tid på något av de events regionen är med på under våren.
-
För att få en kostnadsfri vaccination måste man vara född 1994–1999, fylla i en hälsodeklaration och godkänna deltagande i den studie som möjliggör gratissprutan.
-
I samband med vaccinationen får man ett självprovtagningskit för HPV. Provet kan tas på mottagningen innan man går hem eller i hemmet. Provet skickas sedan till Karolinska Institutet i Stockholm för analys.
Fakta om HPV och livmoderhalscancer:
-
HPV, humant papillomvirus, är ett virus som kan leda till cellförändringar, som i sin tur kan leda till cancer.
-
800 kvinnor i Västmanland får cellförändringar varje år.
-
550 kvinnor i Sverige drabbas av livmoderhalscancer varje år.
-
150 kvinnor i Sverige dör av livmoderhalscancer varje år.