Till innehåll
Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Frågor och svar. Vaccinationsplan mot covid-19 i Västmanland

I Region Västmanland pågår förberedelser inför vaccinering mot covid-19. Vaccinationsplanen är klar och när de första vaccindoserna kommer till Sverige är det enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer de personer som riskerar bli allvarligt sjuka som erbjuds vaccin först.

När startar vaccinationen i Västmanland?

Det preliminära datum vi har idag för vaccinationsstart är 11 januari 2021, men det kan ändras om våra förutsättningar justeras.

Hur kommer vaccineringen gå till?

Personer som bor på äldreboenden och de som är för sjuka för att lämna hemmet kommer vaccineras på plats. Samtliga får information när det är dags.

Övriga som tillhör riskgrupperna kommer att vaccineras på de noder som vårdcentralerna i Västmanland ansvarar för att sätta upp.

Alla som ska vaccineras kommer att få information om hur det praktiskt går till att boka sig. Man kommer att kunna boka sig via 1177.se och via en särskild telefontjänst. Bokningen öppnar när erbjudande om vaccination finns, dvs när det blivit godkänt och Region Västmanland börjar få leveranser av vaccin.

Vilka erbjuds vaccin först?

  • Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller som har hemtjänst, i huvudsak personer som är 70 år och äldre.
  • Personal som möter särskilt sårbara personer inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård samt övrig omsorg.
  • Vuxna som bor tillsammans med personer som har hemtjänst.

I nästa steg kommer övrig personal inom omsorgen, hälso- och sjukvården och övriga personer som tillhör riskgrupper att erbjudas vaccination. Därefter kan övriga delar av befolkningen från 18 års ålder och uppåt vara aktuella att erbjudas vaccination.

Varför ska jag vaccinera mig?

Målet med vaccinationen är att minska sjuklighet och dödlighet i befolkningen genom att alla invånare i Sverige får ett skydd av vaccin. Vissa människor får ett så kallat direkt skydd genom att de själva vaccinerar sig, medan andra får ett indirekt skydd genom andras vaccinering. Hur målet kan uppnås avgörs av tillgången till vacciner och hur effektiva dessa är för olika målgrupper samt hur många som väljer att vaccinera sig.

Vem bestämmer vilka som ska vaccineras mot covid-19 först?

Folkhälsomyndigheten beslutar om vilka grupper som ska erbjudas vaccination mot covid-19. De personer som riskerar bli allvarligt sjuka i covid-19 erbjuds vaccination först.

Läs mer om Folkhälsomyndighetens uppdrag att ta fram en nationell plan för vaccinationer mot covid-19.

 

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om våra kakor