EU-valet 2019
Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet, EU-val, i Sverige. I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande fem åren.
Vad är EU?
EU är ett samarbete mellan 28 europeiska länder. EU har sju institutioner med olika uppgifter, till exempel lagstiftning, budget och penningpolitik. EU:s historia startar på 1950-talet. Sverige blev medlem 1995. Genom åren har EU:s verksamhet ökat både vad gäller antalet länder och frågor som man samarbetar om.
Vad är Europaparlamentet?
Europaparlamentets ledamöter väljs vart femte år. Parlamentet, som är världens enda direktvalda multinationella församling, representerar EU-medborgarnas intressen på EU-nivå. Parlamentet väljer Europeiska kommissionens ordförande, utnämner dess kommissionsledamöter (som ett kollegium) och håller dem till svars. Det stiftar lagar som skyddar oss och antar budgetar för vår räkning. Parlamentet representerar oss utomlands och vidtar åtgärder som svar på våra framställningar. Ledamöternas diskussioner formar vår politiska och sociala agenda utifrån värderingarna i fördraget om Europeiska unionen.
Europaparlamentet består av 751 ledamöter och representerar 510 miljoner invånare och är indelat i 8 politiska grupper. Leds av en ordförande och väljs av dig. När Brexit är klart kommer det finnas 705 ledamöter och Sverige har då 21 ledamöter (20 i nuläget).
Hur representerar ledamöterna i Europaparlamentet mig?
Ledamöterna representerar oss och vi röstar fram dem i ett val. Vi väljer dem och de tillvaratar våra intressen. Ledamöterna rådgör med berörda aktörer och experter och röstar å våra vägar. De lagar som de godkänner införs sedan i hela EU.
Vad är de politiska grupperna i Europaparlamentet?
Europaparlamentets ledamöter väljs i sina egna länder, men de ingår i större politiska grupper på grundval av en gemensam politisk plattform och tillhörighet, vilket ger enskilda ledamöter större inflytande. Enligt parlamentets bestämmelser ska varje grupp bestå av minst 25 ledamöter som har valts i minst en fjärdedel av EU-länderna. Politiska partier i medlemsländerna bekräftar vanligtvis i början av valet sin tillhörighet till en befintlig grupp eller sin avsikt att bilda eller ansluta sig till en ny grupp, och bedriver ofta valkampanj tillsammans, åtminstone i viss mån. Det finns åtta grupper i det nuvarande parlamentet.
Vad är toppkandidater?
Sedan 2014 har de politiska partierna uppmuntrats att utse var sin toppkandidat, som leder deras valkampanj i hela EU och är deras officiella kandidat till posten som Europeiska kommissionens ordförande. Den toppkandidat som föreslås av rådet och som kan få stöd av en majoritet i parlamentet väljs sen till ordförande för kommissionen i en omröstning i parlamentet.
Hur många Europaparlamentariker ska väljas?
Sverige ska välja 21 ledamöter till Europaparlamentet i valet 2019, en mer än till valet 2014.
Så här röstar du i Sverige
Söndagen den 26 maj 2019 är det EU-val i Sverige. För att rösta ska du ha fyllt 18 år, vara medborgare i Sverige eller i ett EU-land och vara folkbokförd i Sverige. Det går att rösta i förtid, med bud eller från utlandet.
- 2 maj 2019: Röstberättigade kan tidigast denna dag rösta på svenska ambassader och konsulat i utlandet.
- 8 maj 2019: Förtidsröstningen i Sverige startar.
- 26 maj 2019: Valdag och sista chansen att rösta. Vallokalerna i Sverige är öppna mellan 08.00 och 21.00.
Hur väljer svenska väljare ledamöter till Europaparlamentet?
Du kan rösta på ett parti eller personrösta på en kandidat genom att sätta ett kryss. Observera att du endast kan personrösta på kandidater som har lämnat samtycke till kandidatur.
Vilka är kandidaterna? Vilka politiska partier kan jag rösta på?
Partier med registrerad partibeteckning kan lista kandidater på valsedlar inför ett val. Vem som helst kan starta ett politiskt parti. Det finns inga regler om hur ett parti ska bildas eller hur ett parti ska vara organiserat. Partier måste anmäla deltagande 30 dagar före valet.
Kan jag rösta i Sverige om jag är EU-medborgare?
Du som är EU-medborgare och folkbokförd i Sverige, kan välja om du vill rösta i EU-valet i Sverige eller i det land där du är medborgare. För att få rösta behöver du stå med i ett lands röstlängd. Anmälan till den svenska röstlängden ska ha inkommit senast den 26 april till länsstyrelsen.
Kan jag rösta med bud?
Du kan rösta med bud om du på grund av hög ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning inte själv kan ta dig till din vallokal eller en röstningslokal. Då kan din make, maka eller sambo, din eller din makes, makas eller sambos barn, barnbarn, föräldrar eller syskon vara bud. Om det finns någon som yrkesmässigt eller på liknande sätt ger dig vård eller brukar hjälpa dig kan den personen också vara bud. Om du är intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt kan du också budrösta. Då kan även personalen hjälpa dig. Du som vistas utmed en lantbrevbärarlinje kan också budrösta med hjälp av lantbrevbäraren. Om du inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan din kommun ordna med röstmottagare som kommer hem till dig. Kontakta din kommun.
Kan jag rösta på nätet?
Nej, i Sverige kan du inte rösta på nätet. Du hittar mer information om var du kan rösta på Valmyndighetens webbplats.
Kan jag brevrösta?
Om du befinner dig utomlands kan du brevrösta, det vill säga skicka sin röst med posten. Du som vill brevrösta måste ha ett särskilt brevröstningsmaterial. Det kan beställas från Valmyndigheten, en kommun eller en svensk ambassad eller ett svenskt konsulat. Brevrösten ska skickas från utlandet. Du kan brevrösta tidigast 45 dagar före valdagen. Brevrösten måste vara framme i tid till rösträkningen.
Mer information finns på Valmyndighetens webbplats.
Var anmäler jag mig för att rösta?
Du behöver inte anmäla dig till röstlängden för att få rösträtt. Rösträtten bestäms utifrån de uppgifter om folkbokföring som finns i Skatteverkets register den 26 april 2019. Är du upptagen i röstlängden och har rösträtt får du ett röstkort skickat till din folkbokföringsadress. Du behöver inte anmäla dig till röstlängden. Det finns två undantag: utlandssvenskar och medborgare i ett annat EU-land. Mer information finns på Valmyndighetens webbplats
Senaste dag för anmälan till röstlängden
Du behöver inte anmäla dig till röstlängden för att få rösträtt. Rösträtten bestäms utifrån de uppgifter om folkbokföring som finns i Skatteverkets register den 26 april 2019. Är du upptagen i röstlängden och har rösträtt får du ett röstkort skickat till din folkbokföringsadress. Det finns två undantag: utlandssvenskar och medborgare i ett annat EU-land.
Var kan jag rösta?
På valdagen röstar du i den vallokal som står på ditt röstkort. Det är din folkbokföringsadress som styr vilket valdistrikt du tillhör. Är du upptagen i röstlängden och har rösträtt får du ett röstkort skickat till din folkbokföringsadress ungefär tre veckor före valet. På ditt röstkort anges din vallokal. För mer information se Valmyndighetens webbplats. Du kan rösta i förtid i vilken röstningslokal som helst i hela Sverige. Förtidsröstningen startar 18 dagar före valdagen och pågår fram till valdagen.
Var hittar jag resultatet?
Valresultatet kommer att rapporteras när det tillkännages söndagen den 26 maj 2019.
Var hittar jag mer information?
Det finns mer information om EU-valet på på Valmyndighetens webbplats.