Projektet #jagmed ska göra att fler går ut gymnasiet
Den som inte går ut gymnasiet riskerar att inte kunna få ett jobb och att på sikt hamna i utanförskap. Projektet #jagmed vill få fler ungdomar att slutföra sin gymnasieutbildning, bland annat genom förebyggande arbete och genom att utveckla kommunernas ansvar.
Projektet riktar sig till ungdomar mellan 15 och 24 år som hamnat eller riskerar att hamna i utanförskap eftersom de inte gått ut gymnasiet. I Västmanland handlar det om ungefär 300 ungdomar om året.
- Ett gymnasiebetyg är viktigare än många tror, säger Charlotta Larspers som är projektledare för #jagmed. Det är ett bevis för en framtida arbetsgivare att personen klarar av att ta hand om sitt liv. Den som inte klarar att ta sin gymnasieexamen inom tio år löper 86 procent högre risk att bli arbetslös.
Projektet är en gemensam satsning i Sörmland, Uppsala, Västmanland, Örebro och Östergötlands län och finansieras av Europeiska socialfonden, Esf.
Förebyggande arbete i årskurs nio
Ett av de två områden som projektet riktar sig mot är att arbeta förebyggande bland elever i årskurs nio. Elever som har hög frånvaro i skolan identifieras och kontaktas för att kunna erbjudas samtal om sin situation, ofta tillsammans med föräldrar. Eleven kan också erbjudas att göra praktik eller studier i lugnare tempo.
- Dessa ungdomar känner sig ofta svikna av samhället. Med projektet vill vi visa att samhället ställer upp, att de kan få hjälp. Resultatet hittills är mycket positivt. Av de ungdomar som blivit kontaktade är det ytterst få inte kommit tillbaka till skolan, säger Charlotta Larspers.
Utveckling av det kommunala aktivitetsansvaret
Det andra området som projektet fokuserar på är att utveckla kommunernas ansvar för ungdomar som inte gått ut gymnasiet. Enligt Skollagen är kommunerna ansvariga för att erbjuda åtgärder för att börja eller återuppta studier i gymnasiet.
Avhopp från skolan ska inte bara ses som en skolfråga, utan som ett samhällsproblem. De ungdomar som inte går ut gymnasiet drabbas negativt med sämre ekonomi, utanförskap och i många fall psykisk ohälsa och kan samtidigt bli en belastning för samhället. Kommunerna och andra myndigheter, som Arbetsförmedlingen och vården, måste arbeta tillsammans för att fler ska slutföra sina gymnasiestudier.