Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

| Hälsa och vård

Ny app hjälper unga att förstå BUP-utredning

Erfarenheter tyder på att många barn och ungdomar upplever det jobbigt att inte veta vad som ska hända när de ska genomgå en utredning för till exempel ADHD inom Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Västmanland. Det har gjort att BUP tillsammans med ett spelföretag har utvecklat en ny app.

Syftet med appen är att göra utredningsprocessen tydligare för både barn och anhöriga, samtidigt som den ska vara lekfull och rolig. ”Min utredning” heter appen som innehåller en dataspelkänsla utan att tappa sitt allvarliga syfte. Barnen börjar med att skapa en egen avatar, en personlig datafigur. Avataren vandrar sedan på en promenadstig där utredningsprocessens olika steg illustreras.

Genom att klicka på olika etapper av stigen får barnet upp information i form av bild, text och röst. Det kan handla om besök hos psykolog, kurator, läkare eller olika tester. Utefter vad barnet och dess behandlare kommer överens om kan händelser läggas till eller tas bort i appen.

Saknade en bra beskrivning för utredningen

Tidigare har beskrivningen för hur en utredning gått till varit bristfällig. Vilket gjort att även föräldrar känt sig osäkra och inte kunnat lugna eller informera sina barn inför en utredning. Detta kan ha resulterat i att barnen varit nervösa inför sitt besök på BUP eller att de avbokat sitt besök eller uteblivit.

– Vi konstaterade att vi saknade en bra beskrivning för patienter och anhöriga om hur en utredning går till. Med ”Min utredning” ville vi skapa något som gjorde utredningsprocessen begriplig, samtidigt som appen skulle kännas lekfull och rolig. BUP är en verksamhet för barn och vi behöver därför kommunicera direkt med barnen, på ett sätt som de förstår och tilltalas av, säger Marie Frey, verksamhetsutvecklare på BUP i Västmanland.

Appen är nominerad till Sveapriset

”Min utredning” är tillsammans med fyra andra bidrag nominerad till Sveapriset. Det är en utmärkelse som lyfter fram det projekt eller den verksamhet som under året varit mest framgångsrikt med att förnya och förbättra svensk vård och omsorg med hjälp av IT. Vinnaren avslöjas på Kvalitetsmässan i Göteborg den 14-16 november i år.

Appen fungerar för både Android och Iphone.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om våra kakor