| Utveckling och tillväxt

Framgångsrik besöksnäring skapar sysselsättning i hela regionen

Den 19 juni arrangerar Tillväxtverket "Turismens årsbokslut" där siffror för turismens omsättning i Sverige 2016 presenteras. Det visar bland annat att 10 procent fler i Västmanland är sysselsatta i besöksnäringen. Näringsminister Mikael Damberg (S) medverkar och kommenterar utvecklingen nationellt.

Besöksnäringen skapar värde

Tillväxtverket presenterar siffror för turismens omsättning i hela Sverige för år 2016, och visar hur stor betydelse turismen har för Sverige när det gäller jobb och export. Region Västmanland visar även siffror för besöksnäringens utveckling i Östra Mellansverige, genom kompletterande statistik.

Platsen för arrangemanget, Kokpunkten/The Steam Hotel, är vald utifrån att det är ett bra exempel på hur företagsutveckling inom turism kan se ut. Med utgångspunkt i det gamla ångkraftverket har de har skapat en destination och upplevelse som bidrar till både kulturminnesvård och utveckling av Västmanlands turism.

Bättre gästupplevelser genom mer data

Regionen mäter besöksnäringen enligt egna metoder som utöver nationell tillväxtdata fokuserar på ökad lönsamhet hos varje enskild aktör. Förutom att beskriva marknaden med antal gästnätter och spenderade pengar från besökare, ger den extra datan de enskilda företagen stöd och möjlighet att förbättra upplevelsen vid besöket och öka lönsamheten på befintliga gäster.

För frågor eller mer information om besöksnäringen i Region Västmanland, vänligen kontakta:
Henrik Wester, turismchef
henrik.wester@regionvastmanland.se

Hjälpte informationen på den här sidan dig?