Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

| Kultur

De får Region Västmanlands kulturstipendier

Regionstyrelsen beslutade på onsdagen vilka som blir regionens kulturstipendiater och vem som får hedersgåvan 2017.


- Regionens kulturstipendier och hedersgåva är avsedda att stödja och uppmuntra förtjänstfulla kulturella insatser. Årets stipendiater är verksamma inom vitt skilda områden och alla värdiga mottagare av stipendierna, säger regionrådet Lena Johansson (S).

Följande fyra personer får 25 000 kronor vardera i kulturstipendium:

Bokprojekt:

Christer Ekman och Mats G Beckman som bor och verkar i Sala. De har till och från under 18 år tillsammans arbetat med bokprojektet ”Gruvarbetaren Karl Berg” – en av Salas sista gruvarbetare. Syftet med att skriva denna bok är att lyfta fram en god representant ur det grå arbetarkollektivet vid gruvan, en grupp som tidigare blivit styvmoderlig behandlad i litteraturen.

Film:

Anna Hulth är uppväxt i Hallstahammar och har gått olika utbildningar i skrivande, fotografi och dokumentärfilm. I sin konstnärliga praktik arbetar hon främst med visuell bildkonst och tycker att det är intressant och utmanande att prova olika tekniker. Anna arbetar nu med en dokumentärfilm "Någon Liten" som är en ärlig film om ett släktarv av ensamhet och skam. Filmen grundar sig i Annas egna rädslor för kärleksrelationer och för ett delat föräldraskap.

Musik:

Joel Bremer, uppvuxen och bosatt i Västerås, studerade vid Kungliga Musikhögskolan 2000-2007. Idag jobbar han 60 procent som frilansande musiker och 40 procent som fiollärare och verkar främst inom svensk folkmusik. 2013 gav han tillsammans med andra musiker ut skivan Pigtjusarsväng. Joel har grävt i de västmanländska traditionerna och letat efter låtar som varit bortglömda. Han har under många år jobbat med att föra ut den repertoaren, ofta i samspel med Ulf Svansbo från Kolsva.

Bildkonst:

Anna Törrönen är född och i dag verksam som konstnär i Västerås. Hon arbetar med utställningar, offentlig gestaltning och samarbeten i olika former. Hennes huvudtekniker är måleri, installation och videokonst och hon har visat detta både i Sverige och utomlands. Just nu arbetar Anna med att färdigställa två offentliga konstverk på två förskolor i Örebro som hon gjort tillsammans med Marcus Ivarsson.

Årets hedersgåva:

2017 års hedersgåva går Elektra Folkets Bio, Västerås, som är en ideell kulturförening i Västerås. Elektra erbjuder ett brett spektrum av filmer och är en ledande mötesplats för spridning av kvalitetsfilm. Elektra har blivit prisad för sitt arbete med barnbio och har bland annat startat upp en ungdomssatsning i Bio Min Bio. Föreningen arbetar medvetet för att bidra till större mångfald och visar film för både barn, vuxna och daglediga med stor framgång.

Kontaktperson: 

Lena Karlström. Kulturchef
Tel. 021 - 17 34 53
E-post. lena.karlstrom@regionvastmanland.se

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om våra kakor