Höga betyg för samordnad prao
Årets praoveckor är genomförda. Under tre gemensamma dagar fick de två grupperna om cirka 25 elever gå på studiebesök på arbetsplatser där de inte kan praoa, exempelvis ambulanssjukvården, röntgenkliniken och blodcentralen. De sista dagarna fick de prova på att jobba på en arbetsplats.
Arbetet med att anordna samordnad prao för ungdomar i niondeklass är en del i det strategiska arbetet med regionens långsiktiga kompetensförsörjning. Genom att ge ungdomarna en inblick i regionens omfattande uppdrag hoppas vi ge inspiration inför framtida studier och yrkesval.
Samordnad prao har genomförts sedan 2022, och programmet under de tre gemensamma dagarna var i år:
- Föreläsning om yrken inom vården
- Ambulanssjukvården
- Röntgenkliniken
- Kliniskt träningscentrum
- Laboratoriemedicin
- Föreläsning om hur regionen styrs
- Hemdal Närvården
- Folktandvården Adelsö
Dagarna får höga betyg! Samtliga studiebesök landar på fyra eller mer, på en femgradig skala. I utvärderingen skriver en av eleverna:
”Otroligt lärorikt och superspännande att få vara med bakom kulisserna och få nys om alla olika processer och yrken jag inte hade någon aning om innan. Hade velat ha mer tid på nästan alla platserna för att det har varit så intressant!”
Två dagar på en arbetsplats
De sista två dagarna får eleverna spendera på en arbetsplats i regionen. Exempel på arbetsplatser som tar emot elever är sjukhuset i Sala, Hjälpmedelscentrum i Västerås och Kirurgkliniken i Västerås. I utvärderingen landar det genomsnittliga betyget på 4,54.
En av ungdomarna skriver: ”Jättetrevlig personal, superbra handledare och roliga samt lärorika uppgifter.”
Tack till er som på olika sätt deltagit under praoveckan! Utan er hade vi inte kunnat erbjuda ungdomarna möjligheten att få insyn i våra verksamheter. Tiden som ni har lagt ner ger effekt, det syns tydligt i de höga resultaten från utvärderingen. Ni inspirerar inför framtiden.
Sofia Andersson, enhetschef på Kirurgavdelning 6 berättar om varför de valt att ta emot praoelver: ”Vi vill att fler ska bli intresserade av vårdyrket och förstår att se verkligheten verkligen kan inspirera till detta – sen är det jätteroligt också att ha ungdomarna här, det ger oss mycket tillbaka! Att visa upp vårdyrket för kommande generation, de som vi i framtiden kanske ska jobba med, har varit så roligt.”
Vill du ta emot praoelever hösten 2025?
Anmäl intresse till elin.godin@regionvastmanland.se redan nu!