Vårt uppdrag
Vi är länets strategiska resurs i arbetet för en god och jämlik hälsa. Arbetet genomför vi i samverkan med andra aktörer.
En välmående befolkning är en förutsättning för vårt läns utveckling
Mår invånarna i Västmanlands län bra, har de förutsättningar att klara vardagens krav och förverkliga sina livsdrömmar. Samtidigt bidrar det till ökad sysselsättning, högre produktivitet och minskat behov av vård och omsorg i samhället.
Verksamhet Folkhälsa bidrar till detta genom att vara en stödjande resurs i arbetet för en god och jämlik hälsa bland befolkningen i Västmanlands län.
Det gör vi bland annat genom att följa och analysera hur befolkningens livsvillkor och hälsa ser ut, sammanställer och sprider kunskap, identifierar effektiva insatser samt stödjer, initierar eller driver utvecklingsarbeten. Arbetet genomförs i samverkan med andra aktörer i länet.
Vad är folkhälsoarbete?
Folkhälsoarbete är ett systematiskt, målinriktat och organiserat arbete med syfte att främja hälsa och förebygga ohälsa i befolkningen. En viktig utgångspunkt i arbetet är att minska ojämlikheten i hälsa som finns mellan olika grupper i befolkningen.
Folkhälsan påverkas av många faktorer där vi växer upp, utbildar oss och arbetar, där vi bor och lever. Ett lyckat folkhälsoarbete kräver därför arbete i och mellan olika sektorer som utbildning, arbete, fritid, bostad, transport och hälso- och sjukvård. Därmed involveras många aktörer i frågor som rör folkhälsa och folkhälsoarbete.
Folkhälsoarbete kan bedrivas inom olika områden, målgrupper och arenor samt på olika nivåer. Det kan handla om strategiskt övergripande folkhälsoarbete som exempelvis att utveckla mål och planer för folkhälsan, likväl som till riktade operativa insatser såsom att främja hälsosamma levnadsvanor bland äldre inom omsorgen eller hälsofrämjande skolutveckling för barn och unga i skolan.