Sara Calander, ny verksamhetschef på Hudkliniken: ” Trots ökad medvetenhet om solande – eftersläpningseffekt ger fler hudcancerfall ”
”Även om medvetenheten ökat om risken med överdrivet solande så fortsätter hudcancerfallen öka i antal. Det är gamla synder som nu slår igenom i statistiken.” Det konstaterar Sara Calander, ny verksamhetschef för Hudkliniken sedan den 1 december.
Sara Calander har arbetat på Hudkliniken i Västerås sedan november 2014. Hon genomförde sin specialisttjänstgöring (ST) vid kliniken och har sedan dess haft olika roller, bland annat som studierektor. Uppdraget som verksamhetschef ser hon som en naturlig fortsättning:
– Som studierektor var det väldigt roligt och spännande att få följa blivande specialistläkare i deras utveckling och lärande. Som verksamhetschef får jag fortsätta leda människor framåt, men ur ett helhetsperspektiv, vilket jag ser mycket framåt mot, säger hon
Eftersläpningseffekt ger fler hudcancerfall
Hudkliniken är en av regionens mindre kliniker, 33 anställda, och ansvarar för diagnos och behandling av olika hudåkommor samt könssjukdomar. Kliniken har mottagningsverksamhet under dagtid, och patienterna spänner över alla åldrar – från barn med eksem till äldre patienter med hudtumörer. Ett ökande fokus ligger på hudcancer, då denna typ av tumörer fortsätter att öka i Sverige. Kliniken arbetar också aktivt med prevention, inklusive utbildning om solvanor och egenkontroll av huden.
– I Sverige har vi ju sedan ganska lång tid tillbaka informerat om risker med överdrivet solande. Men det finns ju en eftersläpningseffekt i och med det tar tid för cancer att utvecklas, vilket innebär att antalet cancerfall ökar trots ändrade solvanor, säger Sara Calander.
Styrka i olikheter
När det gäller ledarskap beskriver Sara Calander sitt förhållningssätt som empatiskt och individanpassat, med en tydlig tro på att varje medarbetare har unika styrkor som kan bidra till gruppens framgång:
– Det kan låta som en klyscha, men jag tror verkligen på att det finns styrka i olikheter.
Sara Calander
Som ny verksamhetschef planerar hon att strukturera om ledningsgruppen och förbättra processerna för beslut och förankring i verksamheten:
– Jag vill arbeta med ett helhetsperspektiv för att kunna göra verklig skillnad och skapa en stark grund för kliniken, både nu och i framtiden. Samtidigt är jag medveten om att det är viktigt som ny chef att inte vilja göra för mycket på en gång. Jag försöker lyssna in så mycket det går och inte göra förhastade saker.
Sara Calander ser både möjligheter och utmaningar i sin nya roll. En av de största utmaningarna är de ekonomiska begränsningarna inom regionen, men hon ser även detta som en chans att effektivisera och finjustera verksamheten. Hon betonar vikten av att ”rätt vård utförs på rätt nivå” och att detta kan leda till både bättre resursutnyttjande och ökad patientnytta.