Hälso- och sjukvårdsdirektör Lars Almroth om vårdplatssituationen
Vi har ett ansträngt läge när det gäller vårdplatser. Situationen är inte ny, vi har haft liknande perioder förut, men det har blivit värre på sistone. Den centrala frågan handlar om tillgång till personal med rätt kompetens för att kunna bemanna vårdplatser.
När bemanningen är svår att få till så blir antalet vårdplatser direkt påverkade negativt. Men, det finns också andra faktorer som vi själva kan påverka, både avseende behov av vårdplatser och hur vi använder de vi har.
Lägre inflöde med rätt bedömning
Många äldre personer med flera sjukdomar kan behöva snabba medicinska bedömningar när hälsotillståndet försämras. Idag är det inte alltid möjligt för familjeläkare att göra akuta hembesök, och det kan vara svårt för sjuksköterskan i kommunen att få kontakt med läkare. Det gör att patienten ofta måste åka till akutmottagningen för en bedömning. För att öka möjligheten att få en akut läkarbedömning i hemmet, kommer ett försök göras med en mobil läkarenhet dagtid som komplement till den befintliga mobila familjeläkarenhet som finns tillgänglig under kvällar och helger. Mobil läkarenhet planeras att starta före julhelgen.
Mer avancerad hemsjukvård
Vi behöver också jobba med att utöka den avancerade hemsjukvården som idag finns för tex barn och inom palliativ vård. Här vårdas patienter med sjukhusinsatser i sin hemmiljö. Det finns flera insatser som vi gör på sjukhus som egentligen inte behöver sjukhuset i sig, såsom antibiotikainfusioner, spola drän, med mera. Vårdbehov som skulle kunna lösas hemma, för patienter som i övrigt klarar sig själva, ökar kvaliteten för dem och frigör resurser på sjukhuset. Därför finns nu ett uppdrag att skapa utökad avancerad hemsjukvård.
Tät uppföljning av patienter med kroniska sjukdomar
Ett annat område som kan sänka behoven av inläggning är aktiv uppföljning av patienter med kroniska sjukdomar, med bättre stöd i egenvård, till exempel för diabetes, KOL och hjärtsvikt. Här har vi exempel inom Medicinkliniken som minskat behovet av slutenvård genom att aktivt jobba med kroniskt sjuka patienter och hålla dem stabila.
Förändrade arbetssätt
Hos oss inom hälso- och sjukvården, liksom inom övriga delar av välfärden, är det inte möjligt att långsiktigt lösa de utmaningar vi står inför med fler arbetade timmar eller att springa fortare. För att klara kompetensförsörjningen idag och i framtiden behöver vi skapa nya sätt att jobba, för att vara en attraktiv arbetsplats. Utveckling av uppgiftsväxling kan göra det möjligt att rätt kompetens finns tillgänglig och att vi använder den kompetens som finns på rätt sätt. Vi har startat upp ett arbete för att ta fram en ny modell framförallt i dygnet runt- verksamheterna, där bland annat dessa områden ingår. Vi ska också se över, kompetensutveckling, rutiner, dokumentation, schemaläggning och ersättning.
Mer nära vård är en del av lösningen
Utvecklingen av nära vård är hela hälso- och sjukvårdens angelägenhet. Behovet av vårdplatser på våra sjukhus finns i ett sammanhang och påverkas av hur väl vi lyckas ta hand om patienterna på våra specialistmottagningar, vårdcentraler och i hemmet. När man ser personens väg genom vården som en kedja av händelser så måste man alltid ställa sig frågan om inläggning kunnat undvikas om något gjorts annorlunda tidigare, uppströms i flödet. Ofta är det så, och då behöver vi hjälpas åt och jobba tillsammans över organisationsgränserna för att lösa det.
Lars Almroth
Hälso- och sjukvårdsdirektör