Röntgenkliniken hyllas för sitt arbete inom interventionell radiologi
Röntgenkliniken är första länskliniken i landet med beredskap nattetid året om för interventionell radiologi – en teknik för behandling med minimalinvasiva ingrepp i kroppen. Nu har kliniken tilldelats utmärkelsen ”Årets länssjukhus” av SRIR, Svenskt Register för Interventionell Radiologi.
– En orsak till utmärkelsen är nog vår utveckling av nya metoder och bidrag med ökad täckningsgrad för kvalitetsregistret inom interventionell radiologi. Kliniken har störst ökning av antalet registrerade radiologiska interventioner på länssjukhusnivå under 2023, säger Ulrika Foldevi, verksamhetschef Röntgenkliniken Västmanland.
Minimala ingrepp med hjälp av röntgenteknik
Interventionell radiologi är en teknik som gör det möjligt att behandla sjukdomar via minimala ingrepp med hjälp av röntgenteknik – vilket blir mer skonsamt för patienten jämfört med större kirurgiska ingrepp. I stället för att öppna patienten helt kan läkaren gå in i kroppen genom små hål och följa ingreppet via bildskärm. Exempel på interventionsradiologiska behandlingar är ballongvidgningar av förträngda blodkärl i till exempel buk och extremiteter. Men tekniken kan även användas vid inre blödningar samt när det gäller behandling av sjukdomar i lever, gallvägar, urinvägar och reproduktionsorgan.
Tekniken bygger på en metod att ta sig in i kärl med tunna plastkatetrar, framtagen av den svenske radiologen Sven Ivar Seldinger, 1921-1998. Det var vid Seldingermötet i Karlstad 23-24 maj, arrangerat av Seldingersällskapet för Vaskulär och Interventionell Radiologi, som Röntgenkliniken i Västmanland fick ta emot sitt pris.
Intensivt förbättringsarbete under lång tid
– Utmärkelsen ”Årets länssjukhus” är ett kvitto på att det intensiva förbättringsarbete som alla medarbetare slitit med under lång tid har burit frukt. Det är mycket glädjande! säger Ulrika Foldevi.
SRIR, Svenskt Register för Interventionell Radiologi, är ett nationellt kvalitetsregister som möjliggör uppföljning av radiologiska interventioner. Syftet är att förbättra kvalitet och patientsäkerhet, samt att bedriva forskning inom interventionell radiologi. Registret innebär också möjlighet till jämförelser av interventionsverksamheten mellan olika sjukhus i Sverige’.