Utvecklat måltidskoncept ger menyförändringar

Hälso- och sjukvård Chefsnytt

Kost ser över och utvecklar sitt måltidskoncept. Utvecklat måltidskoncept innebär något färre maträtter i grundmenyn som kompletteras med extramenyer där behov finns.  De första förändringarna kommer nu i oktober.

Kost vill erbjuda maträtter som både uppskattas av patienterna och bidrar till deras återhämtning. Samtidigt strävar vi efter att skapa måltider som är klimatsmarta och som fungerar effektivt i hela kedjan – från produktion till servering och nu ser Kost över och förtydligar hela sitt måltidskoncept. 

Utvecklat måltidskoncept innebär något färre maträtter i grundmenyn som kompletteras med extramenyer där behov finns. Grundmenyn kommer fortsatt ha en bra variation mellan kött, fågel, fisk och vegetariskt och med anpassningar till våra vanligaste allergier.

 

Förändringen sker i flera steg där höstens menyförändring innebär att antalet rätter på patientmenyn minskas och flexrätterna tas bort. Samtidigt introduceras en särskild barnmeny, framtagen efter önskemål och uppdrag från politiken, samt en extra meny för flytande kost.

 

Vad är syftet med förändringarna?

Kost arbetar med att se över menyer och måltider i ett måltidskoncept för att bättre anpassa efter behoven på våra sjukhus och med syfte att skapa tydlighet i vad Kost kan erbjuda.

En stor andel av patienterna vårdas under mycket kort tid, ofta bara ett par dagar. Det minskar behovet av ett omfattande menyutbud. Det blir också lättare för patienten att välja.

En minskad grundmeny innebär också att Sveaköket kan lägga mer tid och omsorg på varje enskild rätt som finns menyn. Vilket också ger mer tid för kompletterande extramenyer när behovet finns.

 

Kommande utvecklingsområden

Kost arbetar kontinuerligt med att utveckla menyn efter behoven i verksamheten.  Ett exempel är en extra meny för patienter med lång vårdtid, ett arbete som pågår nu under hösten och som också är en del av måltidskonceptet.

 

Mer information om förändringarna ges vid Kostombudsträffar och i de forum där Kost för dialog med verksamheterna.

 

För ytterligare information och frågor kontakta verksamhetschef Patric Gill. Patric.gill@regionvastmanland.se 021-176972

Godkänn vårt användande av kakor (cookies)

Region Västmanland använder kakor (cookies) och andra liknande tekniker på våra webbplatser. Du kan själv kontrollera vilka kakor som får placeras i din webbläsare och du kan ändra dina inställningar när som helst via länk i sidfoten. Läs mer om vad regionen använder kakor till och gör sen dina val.

In English

Inställningar för kakor

Här kan du välja vilka kategorier av kakor (cookies) som ska vara aktiverade.

Denna kategori består av kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera korrekt.

Denna kategori består av kakor som ger oss statistik och anonymiserad data som visar hur våra webbplatser används och gör det möjligt för oss att rätta till fel och förbättra webbplatserna.

Denna kategori består av kakor från tredjepartstjänster som bland annat möjliggör uppspelning av video och länkning till våra sidor och flöden i sociala medier.

In English