Digital meny vinner regionens miljöpris 2023

Regionövergripande

Region Västmanlands miljöpris för 2023 går till projektgruppen för digital meny och måltidsbeställning. När sjukhusets patienter kan läsa menyn och beställa mat digitalt blir det mindre matsvinn och bättre möjligheter att använda lokalt producerade råvaror.

Priset delades ut vid regionfullmäktige. Från vänster: Priset delades ut vid regionfullmäktige 19 september. Fr. v. Mikael Andersson Elfgren (M), regionstyrelsens ordförande, Christine Jirving, verksamhetschef kost, Ann-Christine Lindegren, förvaltningen för digitalisering, Kristoffer Johansson, vårdnära service, Helena Larsson, kost, Marita Sers Östlund, medicinkliniken. Foto Jonas Bilberg

Priset delades ut vid regionfullmäktige 19 september. Fr. v. Mikael Andersson Elfgren (M), regionstyrelsens ordförande, Christine Jirving, verksamhetschef kost, Ann-Christine Lindegren, förvaltningen för digitalisering, Kristoffer Johansson, vårdnära service, Helena Larsson, kost, Marita Sers Östlund, medicinkliniken. Foto Jonas Bilberg

– Jag är väldigt stolt över projektledarna och projektgruppen som utvecklat en lättanvänd funktion för både patienter och medarbetare. Dessutom minskar vi matsvinnet och gör måltiden mer aptitlig för patienterna, säger Christine Jirving, verksamhetschef Kost.

Den digitala menyn och måltidsbeställningen har införts på alla vårdavdelningar i regionen under första halvåret 2023. Patientens självbestämmande under vårdtiden ökar eftersom patienten själv beställer sin lunch och middag via sin mobil eller får hjälp av personalen via avdelningens surfplatta.

Miljövinster

  • Tidigare uppstod en del matsvinn i samband med menybyten då mat kunde finnas kvar i lager från tidigare meny. Nu kan rätter bytas ut efterhand vilket innebär en besparing med i genomsnitt 1 000 portioner per år.
  • Lagersvinnet kan minska med 20 procent när maträtter som inte blir så populära snabbare kan bytas ut.
  • Det blir en miljövinst när den tryckta menyn och måltidskorten tas bort.
  • För att gynna bra miljöval markeras rätter med låga klimatutsläpp och placeras först i menyn.
  • Möjligheten att byta ut enstaka maträtter efter en kortare period gör det lättare att använda lokalproducerade råvaror som ofta finns i begränsade partier.

Fakta

Regionen Västmanlands miljöpris har delats ut årligen sedan 2012 till en medarbetare eller verksamhet som aktivt genomfört miljö- och klimatförbättrande åtgärder. Vinnaren ska uppvisa ett nytänkande med såväl miljö- som effektivitetsvinster i verksamheten och dessutom inspirera andra till att agera med större miljöhänsyn.

 

Godkänn vårt användande av kakor (cookies)

Region Västmanland använder cookies och andra liknande tekniker på våra webbplatser. Du kan själv kontrollera vilka cookies som får placeras i din webbläsare och du kan ändra dina inställningar när som helst via länk i sidfoten. Läs mer om vad regionen använder kakor till och gör sen dina val.

In English

Inställningar för cookies

Här kan du välja vilka kategorier av cookies som ska vara aktiverade.

Denna kategori består av cookies som behövs för att webbplatsen ska fungera korrekt.

Denna kategori består av cookies som ger oss statistik och anonymiserad data som visar hur våra webbplatser används och gör det möjligt för oss att rätta till fel och förbättra webbplatserna.

Denna kategori består av cookies från tredjepartstjänster som bland annat möjliggör uppspelning av video och länkning till våra sidor och flöden i sociala medier.

In English