Brandvarnardagen 1 december: ”Brandsäkerhetstänkande på jobbet – och hemma”
Medan regionens brandsäkerhetsarbete ständigt utvecklas, är brandvarnardagen den 1 december en uppmaning om att även säkra hemmen. ”Att tänka brandsäkerhet oavsett var man befinner sig stärker den samlade säkerheten eftersom det handlar om ett mindset”, säger Tony Arkhag, brandsäkerhetsstrateg.
Brandvarnardagen infaller den 1 december varje år och syftar till att uppmärksamma vikten av fungerande brandvarnare i hemmet, och påminna om att det är en enkel och billig livförsäkring.
– Vi tar ju på oss bältet för att köra en regionbil i tjänsten, och vi bältar oss själva och barnen naturligt i den privata bilen på väg från och till skolor och andra aktiviteter. Det är inte ett säkerhetstänkande som slås på och av under dagen utan det är med oss hela tiden, vilket bidrar till att vi alltid kommer ihåg bältet. Det är lika med brandsäkerhet, att det är ett mindset som måste finnas hela tiden, oavsett om man är hemma eller på jobbet. Och då agerar vi mer brandsäkert på båda ställena, säger Tony Arkhag.
24 000 bränder i bostäder varje år
Varje år inträffar cirka 24 000 bränder i bostäder, och extra vanliga är de i adventstider samt vid jul och nyår. När människor omkommer i bränder saknas fungerande brandvarnare i majoriteten av fallen.
Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) undersökning från 2022 har 96 procent av svenska hushåll minst en brandvarnare och av dessa fungerar 94 procent. Enligt Statistikmyndigheten SCB fanns det den 31 december 2023 totalt 4 932 000 hushåll i Sverige, det innebär att nästan 200 000 hushåll saknar brandvarnare.
– Brandvarnaren är viktig eftersom bränder ofta inträffar när vi är som mest sårbara – när vi sover. Under sömnen reagerar vi inte på rök eller låga och det är här brandvarnarens betydelse blir livsavgörande, säger Tony Arkhag.
LÄS MER OM REGIONENS BRANDSÄKERHET:
Regionen övergripande riktlinje om brandsäkerhet, Centuri
Säkerhetsenheten - Region Västmanland
FAKTA BRANDVARNARE:
Placeringen av brandvarnaren kan vara skillnaden mellan liv och död. Här är några tips:
- Takmontering: Placera brandvarnaren i taket, helst mitt i rummet och minst 50 centimeter från väggen.
- I närheten av sovrum: För att vakna om larmet går, placera brandvarnaren i eller nära sovrum. Tänk dock på att stängda dörrar kan dämpa larmet.
- Undvik direkt kök och badrum: Bränder börjar ofta i köket, så en brandvarnare nära köket är viktig. Men undvik att placera den i själva köket eller badrummet där fukt och matos kan orsaka falsklarm.
- Alternativ placering: Om takmontering inte är möjlig, kan brandvarnaren monteras på vägg, cirka 15 centimeter från taket, även om detta kan fördröja larmet.
- Det är också viktigt att kontrollera brandvarnaren regelbundet. Kontrollen görs genom att trycka på testknappen minst en gång i månaden, samt efter batteribyten eller en längre semester. Om inget larm hörs så behöver batteriet, eller hela brandvarnaren, bytas.