1177 e-tjänster
1177 e-tjänster möjliggör säker digital kommunikation mellan vårdgivare och invånare. Invånaren kan göra sina vårdärenden och kontakta vården när det passar invånaren själv. Boka tid, förnya recept beställa provtagning och läsa sin journal är några av e- tjänsterna på 1177 som regionen erbjuder.
Vid frågor och support, kontakta IT-support:
- Internt, via telefon 735 00
- Externt, via telefon 021-17 35 00
- Eller skapa ett ärende direkt via Arbetsplatsen
1177 e-tjänster
1177 e-tjänster är utvecklade för att invånaren ska ha en samlad och säker ingång till kontakt med vården och vården kan ha säker digital kontakt. Tjänsterna är kostnadsfria och ett komplement till telefon och besök. Invånare kan bland annat boka tid för besök, lämna önskemål om att förnya recept, ta del av viss journalinformation och beställa hjälpmedel. E-tjänsterna används av alla regioner i Sverige.
Systemet omnämns som Personalverktyget för 1177 e-tjänster internt. Invånare hänvisas till att logga in i e-tjänsterna på 1177.se.
Vilka kan använda tjänsterna?
Några gemensamma tjänster är tillgängliga för alla invånare i Sverige. Andra nås endast av de som är folkbokförda i Västmanlands län eller av annan anledning har fått tillgång till tjänsten.
Användarmanual för vårdpersonal
Tjänster hos mottagningar
Tjänster hos mottagningar
Vilka av 1177 Vårdguidens e-tjänster som en mottagning ska erbjuda invånarna kan skilja sig beroende på vilken verksamhet som bedrivs. Ni får gärna erbjuda fler ärendetyper eller skapa egna som passar er mottagning.
Standardtjänster/ärendetyper
Standardtjänsterna (ärendetyperna) är till för att invånare och vårdgivare enkelt och säkert ska kunna kommunicera med varandra. I verksamheten finns stora möjligheter att själv utöka och anpassa de tjänster som finns genom att aktivera ärendetyper och uppdatera de villkorstexter med information som invånarna möts av när de använder tjänsterna. Det går även att skapa färdiga standardsvar för inkomna ärenden.
Följande standardärendetyper finns:
- Av/omboka tid
- Begära intyg
- Beställa journalkopia
- Beställ tid
- Fråga sjuksköterskan
- Förlänga sjukskrivning
- Förnya hjälpmedel
- Förnya recept
- Kontakta mig
- Rådgivning
Din mottagning kan även skapa en helt egen ärendetyp för vanliga ärenden vid patientkontakter. En egen ärendetyp är exempelvis ett formulär för invånaren att fylla i som personalen på mottagningen sedan skräddarsyr efter egna behov.
1177 egen provhantering
Med tjänsten Egen provhantering erbjuds invånare att beställa provtagning för att själv genomföra enligt ett bestämt flöde. I region Västmanland används tjänsten för provtagning:
- Klamydia och gonorré
- PCR provtagning för Covid- 19
Med tjänsten Egen provhantering minskar administrationen på vårdenheterna då personalen slipper skriva remiss för varje provtagning. Vården behöver inte söka invånaren för att informera om provsvaret då ett första svar automatiskt skickas till invånarens 1177 inkorg.
PCR provtagning
PCR provtagning
PCR provtagning för Covid- 19
Under pandemin Covid-19 så startade Region Västmanland med PCR-provtagning i e-tjänsten Egen provhantering. Invånaren beställer och får sitt provsvar i 1177 e-tjänster. Ett provsvar kan vara positivt, negativt eller anges som tekniskt fel.
Egenregisterade testkit
Region Västmanland har även infört möjligheten för använding av "Egenregistrerade provtagningskit" som är ytterligare ett sätt för invånare att testa sig med PCR-prov för Covid-19. Det innebär att invånare, utan att boka tid, kan hämta ut provtagningskit i en låda som står utställd utomhus vid sjukhuset eller vissa vårdcentraler. När provet är genomfört registrerar invånaren själv sitt test via inloggning i e- tjänsterna, lämnar sedan provtagningskit bredvid samma lådor som vid uthämtning. Egenregistrerade provtagningskit kräver e-legitimation för att kunna registrera provet.
Klamydia och Gonorré
Klamydia och Gonorré
Egenprovtaging för Klamydia och Gonorré
Klamydia och Gonorrétest via 1177 e-tjänster vänder sig till alla, från 15 år som är folkbokförda i Västmanland. Tjänsten innebär att invånare via inloggning i e-tjänsterna kostnadsfritt kan beställa ett hemtest för Klamydia- och gonorré.
Testet är enkelt att genomföra och utförs enligt instruktionerna som följer med provtagningspaketet. Det består av urinprov för män och prov från slidan för kvinnor. Invånaren får sitt provsvar inom ca 7 dagar i sin inkorg i e-tjänsterna. Om provet visar positivt för klamydia och/eller gonorré får invånaren instruktioner och behandlingsremiss i e-tjänsten att visa upp till behandlande enhet.
Medicinskt ansvarig för tjänsten är Gina Markku, överläkare hudmottagningen, Västmanlands sjukhus Västerås.
1177 formulärtjänst
1177s Formulärtjänst är en nationell e- tjänst som innebär möjlighet till utskick av formulär från verksamheten direkt till invånarens inkorg på 1177.
Exempel på användningsområden är hälsodeklaration inför besök, uppföljning av aktiviteter exempelvis matdagbok eller andra typer av formulär. 1177 tjänsten har en koppling till regionens journalsystem Cosmic. Detta innebär att formulärtjänsten kan användas fristående utan koppling till journalsystemet eller genom att spara formulär direkt i journalsystemet eller så kan de användas tillsammans.
Är du nyfiken på tjänsten? Titta gärna på introduktionsfilmen om formulär via 1177: Introduktion till Formulärtjänsten inom 1177
Moduler
Moduler
Utskick av formulär- utskicksmodulen
Via den så kallade utskicksmodulen kan verksamheten skicka ut formulär som man valt att prenumerera på. Formulären kan innehålla både frågor och beräkningar. beräkningar.
Formulären som skickas ut från verksamheten landar i invånarens inkorg i e-tjänsterna. Det är även från 1177 inkorgen som invånaren besvarar formulär och skickar tillbaka sina svar till verksamheten.
Uppföljning av formulär- Uppföljningsmodulen
I uppföljningsmodulen hanteras de formulär som skickats och tagits emot i verksamheten. Vissa formulär ska exporteras vidare till Kibi-base (lagring) och alla dokument ska gallras bort från uppföljningsytan.
Support
Support
Vid frågor och support, kontakta IT-support:
- Internt, via telefon 735 00
- Externt, via telefon 021-17 35 00
- Eller skapa ett ärende direkt via Arbetsplatsen
1177 intygstjänst
Mina Intyg är en funktion i e-tjänsterna på 1177 där invånaren kan hantera sina läkarintyg genom att logga in på 1177.se. Tjänsten är kostnadsfri och invånaren kan snabbt, enkelt och säkert läsa, redigera, skriva ut, spara och skicka intygen vidare till bland annat Försäkringskassan och arbetsgivare. All information är skyddad och tjänsten uppfyller vårdens krav på säkerhet och sekretess. I dagsläget kan invånaren endast ta del av intyg från verksamheter med journalsystemet Cosmic.
1177 journalen
Vad är 1177 Journalen?
1177 journalen är en e- tjänst där invånaren genom inloggning på 1177 kan ta del av journalinformation från hälso- och sjukvård. Informationen som visas i e- tjänsten är inte samma i alla regioner och alla vårdgivare då varje region själva beslutar vad som ska införas i tjänsten.
Information på 1177.se: Information om e-tjänsten journalen
Vilken information visar Region Västmanland i 1177 journalen?
Vilken information visar Region Västmanland i 1177 journalen?
Vilken information visar Region Västmanland i 1177 journalen?
- Journalanteckningar skrivna från och med 1 april 2015.
- Remissvar på undersökning från röntgen och fysiologen från och med 31 oktober 2016.
- Svar på övriga remisser från och med 4 december 2019.
- Provsvar från klinisk kemi från och med 21 november 2017.
- Diagnoser i en sammanställd lista från och med 2 maj 2018. Diagnoser visas sedan tidigare i själva anteckningen.
- Journalinformation från Ungdomsmottagning samt Barn- och vuxenpsykiatri från och med 2 september 2019.
- Loggar 12 månader tillbaka där invånare kan se hälso- och sjukvårdpersonal som jobbat arbetat i journalsystemet. Loggar visas för invånaren i form av namn på personalen som läst i journalen, datum samt enhet och region. En logg skapas då någon söker på en patient och läser information i journalsystemet.
- Vårdkontakter, från och med 20 april 2022.
- Läkemedelslista, från och med 11 maj 2022.
Om invånare saknar information i 1177 journalen
Om en invånare saknar information i 1177 journalen som regionen ska publicera kan invånaren vända sig till den enhet det gäller för att få svar på sina frågor.
Vem kan läsa information i 1177 journalen?
Vem kan läsa information i 1177 journalen?
Invånare i Region Västmanland kan läsa delar ur sin journal genom att logga in på 1177.se. För att invånaren ska kunna se informationen måste vårdgivaren ha dokumenterat i journalsystemet Cosmic eller RGS.
- Invånare som är 16 år eller äldre och har ett fullständigt personnummer kan läsa information ur sin 1177 journal.
- Vårdnadshavare kan läsa information ur 1177 journalen tills barnet fyller 13 år
- När barnet är 13–15 år kommer ingen åt att läsa information ur 1177 journalen
- e-legitimation krävs för att inloggning
- e-tjänsten är säker och uppfyller alla krav för att kunna hantera integritetskänslig information
Försegling/bryta försegling av 1177 journalen
Försegling/bryta försegling av 1177 journalen
Invånares försegling av 1177 journalen
Invånare kan själv logga in i 1177 journalen och försegla åtkomst till egen journalinformation. Förseglingen påverkar inte vårdgivarens information eller hantering i det interna journalsystemet som visar upp information mot invånaren. Försegling innebär endast att invånaren själv stänger sin egen åtkomst till e- tjänsten 1177 Journalen.
Invånare som inte kan eller vill försegla själv kan begära hjälp med försegling, nedan finns instruktion och blankett för detta.
Instruktion:
e-tjänsten Journalen - Försegling och bryta försegling på begäran av invånare
Blankett:
e-tjänsten Journalen - Försegla på begäran av invånare
Vårdens försegling av invånares åtkomst till e- tjänsten Journalen
Försegling av invånarens åtkomst till 1177 Journalen kan även ske på begäran av hälso- och sjukvårdspersonal under en begränsad tid på två månader. Detta utförs endast då man bedömer att patienten kan ta skada av att ta del av sin journalinformation.
Instruktion:
e-tjänsten Journalen - Försegling på begäran av hälso- och sjukvårdspersonal
Blankett:
e-tjänsten Journalen - Försegling av journalinformation på begäran av hälso- och sjukvårdspersonal
Bryta försegling av e- tjänsten Journalen
Om invånaren förseglat sin åtkomst men önskar bryta förseglingen av 1177 Journalen måste en skriftlig ansökan lämnas in personligen till regionen. Legitimering krävs i samband med detta.
Blankett:
e-tjänsten Journalen - Bryta försegling på begäran av invånare
Vårdnadshavares och barns åtkomst till 1177 tjänster
Vårdnadshavares och barns åtkomst till 1177 tjänster
Borttagande av vårdnadshavares åtkomst till barnets 1177 journal och övriga inloggade e-tjänster
I vissa fall kan sekretess gälla mot vårdnadshavare, exempelvis om barnet kan ta skada av att vårdnadshavare tar del av information i 1177 tjänsterna. Det är verksamhetschef som tar beslut om borttag av åtkomst. Beslutet kan endast tas för den verksamhet som respektive verksamhetschef är ansvarig för.
Instruktion:
Blankett:
Åtkomst till journalinformation för vårdnadshavare via 1177, barn 13-16 år
Vårdnadshavare kan läsa sina barns journalinformation i ombudsläget via inlogg i sina egna e-tjänster på 1177. Detta gäller tills barnet fyller 13 år.
Verksamhetschef kan i samråd med vårdnadshavare och barn ge vårdnadshavare förlängd åtkomst till barnets information i 1177 journalen även om barnet fyllt 13 år.
Förlängningen gäller då för ett år i taget när barnet är mellan 13 och 16 år. Beslutet gäller endast för den verksamhet som respektive verksamhetschef är ansvarig för.
Instruktion:
Blankett:
Åtkomst till journalinformation via 1177, barn 13-16 år
Från den dagen barnet fyller 13 år till och med 15 år har varken barnet eller vårdnadshavaren tillgång till journalinformation via 1177. Barnet får själv åtkomst när hen fyller 16 år.
I särskilda fall kan verksamhetschef besluta om att barnet ska få åtkomst till sin journalinformation via 1177. Detta gäller då endast journalinformation i den verksamhet som verksamhetschefen råder över.
Instruktion: e-tjänsten Journalen - Barn över 13 år
Blankett: e-tjänsten Journalen - Barn över 13 år
1177 stöd och behandling
Vad är Stöd- och behandling?
Tjänsten Stöd och behandling (SOB) är en e- tjänst på 1177 som möjliggör för vårdgivare att erbjuda invånare stöd, behandling eller utbildning via nätet. Innehållet varierar med typ av program och kan anpassas efter individens behov.
Programmen kan användas enskilt eller som ett komplement till annan behandling. Region Västmanland utvecklar/designar inga egna program. De program som används i vår region är upphandlade från externa leverantörer eller framtagna av andra regioner vilket betyder att vi inte kan göra några lokala justeringar i de olika programmen.
Invånaren blir erbjuden ett program av en behandlare eller kan själv påbörja öppna program som regionen erbjuder, så kallade självhjälpsprogram. Invånaren får då tillgång till programmen och kommunicerar med sin behandlare genom att logga in på 1177.
Vad är KBT och iKBT?
Vad är KBT och iKBT?
Vad är KBT och iKBT?
KBT är en förkortning av kognitiv beteendeterapi. Det är en form av terapi som kan hjälpa vid exempelvis sömnsvårigheter, depression, stress och ångest. Det går att få KBT på nätet, så kallad iKBT. Genom att invånaren får tillgång till behandlingen via mobiltelefon, surfplatta eller dator så finns programmet tillgängligt när och var det passar individen själv.
Det finns mycket forskning om på KBT på nätet. Denna behandlingsform har visat sig vara lika effektiv som att träffa en behandlare. Innehållet är detsamma men det förmedlas på ett nytt sätt.Det finns även ett behandlingsprogram som riktar sig till barn/ungdomar med ångest och oro.
I Region Västmanland erbjuder de flesta vårdcentraler iKBT. Kontakt tas med vårdcentral för att anmäla intresse till behandling. Ett bedömningssamtal genomförs för att avgöra om behandlingen är ett bra alternativ för invånaren samt vilken typ av behandlingsprogram som skall startas.
I Region Västmanland erbjuds behandlingsprogram för iKBT inom följande områden:
- Sömn
- Stress
- Depression
- Smärta
- Självkänsla
- Ångest
Support iKBT
Teknisk support: kontakta IT-support via telefon 73500 internt, 021-173500 externt eller skapa ett ärende direkt via Arbetsplatsen gällande tjänsten.
Gäller ärende innehållet i behandlingsprogrammen för iKBT: Kontakta Verica Martinovic, psykolog Vårdval primärvård Region Västmanland
Inloggning för användare
Inloggning för användare
Vad krävs för åtkomst i tjänsten?
För att personal ska kunna logga in och använda tjänsten Stöd och behandling krävs SITHS-kort med kod samt att personalen har ett medarbetaruppdrag för tjänsten. Ansvarig chef kontaktar den regionala HSA-förvaltningen för att kontrollera detta. HSA-id på berörd vårdpersonal måste uppges.
Inloggning vårdpersonal
Personal som ska komma i kontakt med invånare och arbeta i tjänsten loggar in i systemet via Cosmic där denne klickar på Meny, väljer Externa länkar och sedan väljer länken Stöd och behandling. Inloggning kan även ske via nedanstående länk:
Inloggning designer
Personal som ska utveckla program eller utbilda sig i Stöd och behandling, loggar in på länken nedan och väljer utgivarenhet för utveckling av program eller utbildningsenhet för utbildning i Stöd och behandling.
Inloggning testinvånare
Personal som ska lära sig hur program ser ut från invånarperspektivet, loggar in i testmiljön som testinvånare. Personalen behöver innan inloggning som testinvånare starta ett program (moment) på sig själv genom att fylla i sitt eget personnummer och välja ett stöd- eller behandlingsprogram i utbildningsenheten vid inloggning som designer. När det är gjort, klicka på länken nedan som testinvånare.
Filmer och manualer
Filmer och manualer
1177 webbtidbok
För att öka invånarens inflytande över den egna vården och för att underlätta den administrativa processen vid tidsbokning arbetar Region Västmanland med att införa webbtidbokning via 1177.se.
Reglerna gällande villkor för bokning och vilka tidstyper som görs bokningsbara kan skilja sig åt mellan verksamheterna.
Tjänsten är ett effektivt verktyg där både mottagningen och patienten spar tid genom att bokningen genomförs direkt i journalsystemet.
Hur fungerar webbtidbokning?
Hur fungerar webbtidbokning?
Webbtidbokning verksamhet
Webbtidbokning innebär att mottagningen låter invånaren boka, se bokad tid och av- eller omboka en tid direkt i journalsystemets tidbok via 1177 e-tjänster. Invånarens bokning visas sedan för vårdpersonalen i respektive tidbok. Mottagningen styr själva vilka tider som ska synas och bestämmer vad tiden ska heta samt hur lång tid innan ett besök som tiden ska kunna av- eller ombokas. All hantering av tider och tidstyper görs i journalsystemet.
Mottagningen väljer själva vilka möjligheter invånaren ska ha:
- se bokad tid
- boka tid direkt
- av- eller omboka tid direkt
Journalsystemets tidbok uppdateras samtidigt som invånaren genomför sin av- eller ombokning och den gamla tiden synliggörs återigen för bokning via webben.
Webbtidbokning invånare
Invånaren kan via startsidan på 1177 se webbtidbokning bland mottagningens övriga ärendetyper. De tider som är bokningsbara kommer att visas i en kalender och invånaren kan själv välja en tid som passar. Bokningen landar direkt i journalsystemets tidbok.
När invånaren sedan loggar in på 1177 syns den bokade tiden i inkorgen och invånaren kan därifrån välja att av- eller omboka besöket vid behov.
Införa webbtidbok
Införa webbtidbok
Att införa webbtidbok
Varje verksamhet som vill börja erbjuda webbtidbokning ansluts till tjänsten enligt en viss införandeplan. I exempelvis journalsystemet Cosmic innebär det att vissa av mottagningens vårdtjänster kan knytas till webbtidbokning via tjänsterna:
- visa bokade tider
- boka tid direkt
- av- eller omboka tid direkt
Ett införande av webbtidbok kan se olika ut beroende på vilken verksamhet det gäller. Initialt sker ett informationsmöte med verksamheten. Vidare genomförs arbetet med att ta fram ett ramverk för en standard gällande regler, utbud och eventuella villkor för respektive verksamhet.
Vilka erbjuder webbtidbokning idag?
Idag erbjuds webbtidbokning vid ett flertal mottagningar både inom specialistvården och primärvården. Webbtidbokning fungerar även för tjänsterna gynekologisk cellprovskontroll, mammografi och blodgivare där invånaren via e-tjänsterna på 1177 enkelt kan hantera sina tider. Detta då alla som får en kallelse hemskickad till dessa besök även får en digital kallelse i sin inkorg på 1177 och därifrån kan hantera sina tider.
Min vårdplan
I cancervården bör alla patienter erbjudas en skriftlig Min vårdplan som individanpassas utifrån patientens behov. Syftet är att ge tydlig information och stöd till patient och närstående, att göra dem delaktiga i vården samt att öka deras trygghet.
Sedan 2020 har Regionalt Cancer Centrum, RCC, varit utgivare av nationella versioner av Min vårdplan och även utformat dessa digitalt i 1177 Stöd och Behandling. Syftet med att ta fram nationella versioner är att öka jämlikheten och förbättra kvaliteten på informationen samt avlasta regioner och verksamheter som inte själva behöver ta fram patientinformation.
I Region Västmanland har Min vårdplan för följande cancerdiagnoser införts:
- Bröstcancer
- Peniscancer
- Prostatacancer
- Tjock- och ändtarmscancer
Under början av 2022 kommer Min vårdplan införas för äggstockscancer och cancer i centrala nervsystemet.
RCC kommer under 2022 publicera nationella vårdplaner för diagnoserna: huvud- och halscancer, urinblåsecancer, myelom, lungcancer, sarkom, bukspottkörtelcancer, barncancer (ALL), okänd primärtumör, livmoderhalscancer och hudcancer.
Support Min vårdplan
Support Min vårdplan
Vid tekniska fel:
Kontakta IT-support via telefon 735 00 internt, 021-17 35 00 externt eller skapa ett ärende direkt via Arbetsplatsen.
Vid ärenden gällande innehållet:
Kontakta Fotini Elena Koutakis Wolin, Vårdprocesskoordinator RCC Mellansverige
fotini.elena.koutakis.wolin@rccmellan.se
Invånarsupport:
Vid tekniska problem med inloggning eller andra funktioner i programmet, kontakta nationell invånarsupport på telefon 0770-72 00 00.
För frågor gällande behandlingen eller stöd, kontaktas behandlaren under fliken "Meddelanden" inne i tjänsten.
Manualer och dokument
Manualer och dokument
Användarmanual för Min vårdplan på 1177.se (pdf)
Manual för överlämning av Min vårdplan via 1177.se (pdf)
Informationsbroschyr om Min vårdplan på 1177.se att skriva ut (pdf)
Frågor och svar om Min vårdplan via 1177 Vårdguiden - RCC (cancercentrum.se)
Utbildningsfilmer för Min vårdplan via 1177 Vårdguiden - RCC (cancercentrum.se)
Hälsosamtal Västmanland
Erbjudandet avser ett kostnadsfritt besök för provtagningen (fasteblodsocker och fastande lipidstatus) och ett därpå efterföljande hälsosamtal.
Det övergripande målet med Region Västmanlands hälsosamtal för 50-åringar är att förebygga hjärt-och kärlsjukdom och diabetes typ 2 samt stärka folkhälsan. Det viktigaste med hälsosamtalet är att öka deltagarnas förutsättningar för goda levnadsvanor och att uppmärksamma samband mellan levnadsvanor och hälsoproblem.
Så funkar det
Så funkar det
Hälsosamtal för 50 åringar innebär ett erbjudande om ett kostnadsfritt besök för provtagning (fasteblodsocker och fastande lipidstatus) och ett därpå efterföljande hälsosamtal.
Inför hälsosamtalet besvarar 50-åringen en hälsoenkät digitalt genom att logga in på 1177.se. Enkäten består av frågor kring bland annat hälsoläge, levnadsvanor, arbete, livssituation, sömn, stress och återhämtning. Enkäten finns även på engelska.
Enkätsvar, provsvar samt vikt, längd, midjemåttet och blodtryck sammanställs i en hälsoprofil genom metodverktyget Stjärnprofil som har sitt ursprung i Region Västerbottens arbete med riktade hälsosamtal.
På 1177.se finns information om Västmanlands hälsosamtal för 50-åringar. Där finns även information om hälsosamtalet, inbjudningsbrev och informationsblad översatt till engelska, somaliska, tigrinska, arabiska, persiska och dari.
För att minska administrationen för vårdcentralerna har ett digitalt stöd utvecklats. Det innebär att det manuella steget har minimerats när det gäller att skicka ut inbjudningsbrev, handha hälsoenkäter, sammanställa uppgifter till samtalsunderlaget samt skicka en kopia av Stjärnproflen till KIBI base.
Uppdragsbeskrivning hälsosamtalsledare
Uppdragsbeskrivning hälsosamtalsledare
Vårdcentralens utsedda hälsosamtalsledare skall leda arbetet med hälsosamtal för
listade 50-åringar vid vårdcentralen. Det innebär att den/de har ansvar för att boka
tider till provtagning, skicka inbjudningar och ta emot deltagare för hälsosamtal med
metodverktyget Stjärnprofilen, hänvisa deltagare vid önskemål om ytterligare
insatser samt ansvara för att sedvanliga vårdcentralsrutiner följs när en deltagare blir
patient p.g.a. hälsosamtalets resultat.
Hälsosamtalsledaren ansvarar också för att informera övriga berörda yrkesgrupper på vårdcentralen om gällande rutiner, t.ex. laboratoriepersonal och receptionist.
Process för hälsosamtal
Process för hälsosamtal
Nedan finns process för genomförande av Hälsosamtal för 50-åringar. Länk till Ledningssystemet för processkarta
Vårdcentral:
- Hämta upp listade 50-åringar via Webbstödet
- Reservera/planera tider för hälsosamtal i Cosmic
- Boka tider för aktuella 50-åringar till lab via Cosmic och Webbstödet
- Skicka inbjudan från Webbstödet
- Registrerar om personen Kommer, Av- eller ombokar, Uteblir
50-åringen:
- Fyller i enkäter digitalt via 1177.se - info till Webbstödet
Receptionist vid provtagningsenhet:
- Registrering av person vid ankomst i receptionen
- Fråga om enkät är ifylld/påminn om att fylla i den
Cosmic:
- Administrera bokning av Hälsosamtal
Personal på Lab:
- Ta prover, ev längd, vikt och midjemått - för in i Cosmic
Aktuell vårdcentral:
- Hantera avvikande provsvar enligt rutiner på vårdcentralen
- Registrera Kommer, Av-/omboka, Utebliven
- Vid uteblivet besök debitera 50-åringen
Legitimerad personal/50-åring:
- Ta ev. blodtryck, längd, vikt och midjemått
- Skriv ut stjärnprofil och genomför hälsosamtal för underlag till hälsostatus
- Dokumentera i Cosmic och Webbstödet
- Informera om hälsostatus/se över uppföljande åtgärder/avvikande provsvar
- Hantera avvikande resultat enligt rutiner på vårdcentral, se manual.
Support
Support
För frågor om bokad tid, hur provtagningen går till eller andra vårdcentralsspecifika frågor, hänvisa till vårdcentral. Om invånaren fått en inbjudan till hälsosamtal så finns telefonnumret i inbjudningsbrevet.
För teknisk support ring IT-Supporten på telefon 021-17 35 00.
Region Västmanlands IT-Support är bemannad vardagar klockan 07:00-17:00. Alternativt skapa ett ärende via Arbetsplatsen.
För generella frågor kring hälsoenkät eller hälsosamtalen nås förvaltningen för Hälsosamtal på e-post: halsosamtal.forvaltning@regionvastmanland.se
- Skriv ut
- Dela texten
- Ändrad den: 9 juni 2022