Mässlingsfall i Västmanland
Ett fall av mässling har konstaterats (lab-verifierat) på infektionskliniken i Västerås.
Patienten, en vuxen man, har under sin smittsamhetsperiod passerat vårdinrättningar i Köping, Hallstahammar samt Kolbäck. Riktad smittspårning görs för närvarande av dessa enheter angående potentiellt exponerade patienter, enligt riktlinjer i ledningssystemet, med stöttning från Smittskyddsenheten.
Även om vaccinationsskyddet i Västmanland, liksom i Sverige i övrigt, på det hela taget är gott, kan det inte uteslutas att någon ovaccinerad/ofullständigt vaccinerad exponerats för patienten under dennes smittsamhetsperiod. En förhöjd vaksamhet på diagnosen mässling är alltså påkallad generellt i sjukvården. Om inga nya fall konstateras sekundärt till detta fall, så sträcker sig perioden då förhöjd vaksamhet behövs utifrån smittsamhetsperiod och maximal inkubationstid till och med 9:e juni.
Viktigt är att patient som hör av sig med egen misstanke om mässling, eller där symtombilden inger sådan misstanke, inte uppsöker sjukvård utan föregående telefonkontakt, för att förebygga vidare smitta i väntrum etc.
Mässling bör (hos icke fullvaccinerad person) misstänkas vid feber, hosta/snuva, konjunktivit och makulopapulöst utslag som börjar i ansiktet och bakom öronen och därefter sprider sig över resten av kroppen. Utslaget kommer oftast några dagar efter luftvägssymtomen.
Vid misstänkt mässlingsfall:
Patient som ringer vården:
Vårdgivaren tar kontakt med bakjour på infektionskliniken på Västmanlands Sjukhus Västerås 021-17 30 00 (växeln). Informera om fallet och be att få anvisning till isoleringsrum med ingång utifrån. Informera patienten om var hen ska bege sig och vikten av att undvika allmänna väntrum och allmänna transportmedel.
Patient som redan är på vårdcentral/jourmottagning/akutmottagning:
Patienten tas omedelbart in på ett enskilt rum för undersökning. Därefter tas kontakt med infektionskliniken för diskussion om fortsatt handläggning. Besöksrummet bör vädras och hållas stängt i två timmar.
Ring alltid även smittskyddsläkaren och informera om det misstänkta fallet, även innan provsvar föreligger.
För full information om handläggning av fall/misstänkta fall i Västmanland, v g se riktlinje:
Mässling, handläggning vid misstänkt och bekräftad sjukdom
För allmän sjukdomsinformation, information om vaccination m m, se även Folkhälsomyndigheten, via:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/massling/
Patientförfrågningar hänvisas som vanligt i första hand till 1177.