Till innehåll
Vårdgivare och samarbetspartners Vårdgivare och samarbetspartners
Vårdgivare och samarbetspartners
Vårdgivare och samarbetspartners

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Influensa

Brist på influensavaccin - kvarvarande vaccindoser rekommenderas ges till de mest sjuka patienterna och gravida kvinnor 

Bristen på vaccin innebär att vi måste prioritera vilka som ska få rester-ande doser. I första hand ska de mest sjuka patienterna samt gravida kvinnor efter graviditetsvecka 16 erbjudas vaccin. Vårdpersonal och an-höriga till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar ska i nuläget inte vaccineras, ej heller friska ålderspensionärer. Bedömningen om en patient ska eller inte ska prioriteras måste göras av den vårdcentral där patienten är listad eller på den sjukhusmottagning där patienten går för sin kroniska sjukdom.

Efterfrågan på influensavaccin i år är större än tillgången och på flera mot-tagningar har vaccinet tagit slut. Vi har i regionen beställt knappt 42 000 doser att jämföra med att vi förra året gav totalt 35 500 doser. Antalet kvaravarande doser på länets olika vaccinerande mottagningar var i slutet av vecka 48 drygt 2 200. 

Kampanjstart tisdag den 6 november för influensa- och pneumokockvaccination säsongen 2018/2019 - vaccinationstider på vårdcentralerna

Inför den här säsongen har vi i regionen upphandlat ett nytt vaccin, Vaxigrip Tetra, som ger skydd mot fyra olika influensastammar, två influensa A- och två influensa B-stammar. Tidigare år har influensa-vaccinet skyddat mot tre olika virus.

 Följande vacciner är aktuella i år: 

  • Vaxigrip Tetra är det influensavaccin som ges till det stora flertalet personer. 
  • Fluenz Tetra är ett levande försvagat influensavaccin som ges som näsdroppar och kan användas till "riskbarn" som är 2–6 år gamla. 
  • Pneumokockvaccination sker med tre olika vacciner: Pneumovax och de båda konjugatvaccinerna Synflorix och Prevenar 13. 

Våra dokument "Information " och "Beställning- influensa- och pneumokockvaccin" har uppderats vad gäller telefonnummer och e-postadresser till vaccinföretagen.

Information till hälso- och sjukvårdspersonal

Det är viktigt att ni som personal inom hälso- och sjukvården aktivt rekommenderar era patienter att vaccinera sig mot influensa, och därmed minska risken för svår influensa och sekundära komplikationer till influensan.

Riktlinjer och instruktioner gällande influensa- och pneumokockvaccination säsongen 2018/2019 i Västmanland finns i dokumentlistan.