Vårdgivare och samarbetspartners Vårdgivare och samarbetspartners
För vårdgivare och samarbetspartners
Vårdgivare och samarbetspartners

Provtagning av personal inom vård och omsorg

All personal inom vård och omsorg i Västmanland, både medarbetare i regionen och i kommunerna, ingår i samma prioriteringslista och fördelas på samma sätt till möjliga provtagningstillfällen.

Provtagning utförs av Regionhälsan och gäller:

• 1. Personal i vård och omsorg. Med omsorg menas äldre- och funktionshinderomsorg.
  • 2. Nyckelpersoner inom samhällskritisk funktion.

Vilken personal kan vara aktuell för provtagning?

Personal med symtom som kan förknippas med covid-19. Provtagning sker med fördel så snart som möjligt efter symtomdebut.

Vem kontaktar jag för eventuell provtagning?

Regionhälsan, se nedan. Det är högt tryck på bokningstelefonen i början av veckan, för att slippa sitta i telefonkö kan du mejla.

Kontaktvägar till Regionhälsan
Måndag–Fredag: 08.00 – 16.00

Mejl: provtagning.covid19@regionvastmanland.se

Mejla namn och telefonnummer så kontaktar Regionhälsan dig.

Vem bedömer och prioriterar personal?

Regionhälsan bedömer och prioriterar personal för provtagning.

Vad händer efter eventuell provtagning?

• Positiva svar, dvs svar som bekräftar covid-19-diagnos, rings ut till infektionsklinikens covid-jour/bakjour som kontaktar den anställde.
  • Negativa svar, dvs svar som lämnar besked om att personen inte har covid-19, får den anställde själv gå in i 1177:s e-tjänster och läsa. Inga negativa svar skickas på papper. Vid feberfrihet och allmänklinisk förbättring kan personal återgå till arbete.