Psykisk hälsa
Alla länets kommuner och Region Västmanland har överenskommelser om samverkan avseende personer med psykisk funktionsnedsättning.
Överenskommelserna reviderades under våren 2015 och parterna har under hösten 2015 godkänt nya överenskommelser för perioden 1 november 2015-31 mars 2018.
I överenskommelserna beskrivs målsättningen för samverkan och hur arbetet på individnivå ska ske. Det finns också en beskrivning över hur ledningsstrukturen för samverkan ser ut i Västmanland. I varje kommun ska det finnas en ledningsgrupp för barn och unga (BUS-grupp) och en ledningsgrupp för vuxna. Ledningsgrupperna ska utveckla samverkan mellan representanter för bland annat socialtjänstens olika delar, skolan, öppenvårdspsykiatrin och familjeläkarmottagningarna. Ledningsgrupperna arbetar fram årliga handlingsplaner för sitt arbete.
På regionens och kommunernas webbplatser finns uppdaterad information om hur och var barn och unga med psykisk ohälsa och deras föräldrar kan söka hjälp.
Möten med brukar-, intresse- och patientorganisationer sker för att öka deras delaktighet och inflytande i arbetet för en bättre psykisk hälsa. Kommunerna och Region Västmanland har utsett kontaktpersoner som tar ansvar för genomförandet när det gäller att uppnå kraven i de nationella överenskommelserna mellan SKL och Socialdepartementet.