Till innehåll
Region Västmanland logotyp Region Västmanland logotyp
Utveckla Västmanland
Region Västmanland

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Handläggare samtalar med ung man.

Behörighet för arbete inom den sociala barn- och ungdomsvården

Vi arbetar med frågan om behörighet för socialsekreterare inom den sociala barn- och ungdomsvården. Syftet är att barn och ungas situation alltid ska utredas på ett rättssäkert sätt av handläggare med god kompetens. En fråga som är aktuell på lokal, regional och lokal nivå.

Föreskrifter om behörighetskrav

År 2014 gav Socialstyrelsen ut föreskrifter om behörighetskrav för de handläggare, inom socialtjänsten, som utreder barn och ungas situation och som var anställda för sådana uppgifter innan den 1 juli 2014. Föreskrifterna innebar i praktiken att man måste vara socionom för att handlägga den typen av ärenden. Bakgrunden till föreskrifterna var det faktum att utredningar och bedömningar av barns situation har en mycket stor påverkan på barn och föräldrars liv och också är mycket svåra att göra. Många kommuner har dock haft svårt att rekrytera socionomer.

År 2017 kom nya föreskrifter, mindre stränga än de från 2014. Föreskrifterna 2017 innebar att de som arbetar med att utreda barn och ungas situation och inte har socionomexamen ska ha ”annan relevant examen” från högskola/universitet som ska innehålla eller kompletteras med socialt arbete, socialrätt, förvaltningsrätt och psykologi. 

Regional arbetsgrupp i Västmanland

En regional arbetsgrupp (en socialdirektör, två individ- och familjeomsorgschefer och en utvecklingsstrateg) arbetar med frågan i Västmanlands län. Frågan diskuteras också fortlöpande på länsgemensamma möten för individ- och familjeomsorgschefer.

Den regionala arbetsgruppen har lämnat individuella förslag för de 39 anställda i Västmanlands län som saknar behörighet. Förslagen har lämnats till varje kommun om vad som kan valideras och vad som behöver kompletteras. Varje arbetsgivare ansvarar för besluten. Kurser för distansstudier kommer att upphandlas av SKR (Sveriges kommuner och regioner).

För kurs i socialrätt och förvaltningsrätt samverkar vi också med Mälardalens högskola och FoU (forskning och utveckling) i Sörmland.

 


Kontakt

Bild på Susanne Holmsten;

Susanne Holmsten

Utvecklingsstrateg
021 - 4818257

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om våra kakor