Region Västmanland logotyp Region Västmanland logotyp
Utveckla Västmanland
Region Västmanland

En skylt där det står Västmanlands län med ett cykelhjul i förgrunden

Tematisk utveckling av cykel och vandring 2020

Projektet ska utveckla hållbara leder med tillhörande utbud av produkter och service samt etablera en länsövergripande organisering för utveckling, förvaltning och försäljning av cykel- och vandringsprodukter.

Beskrivning av satsningen

Det finns behov av en samlad kommunikation av leder, produkter och tjänster för att nå målgruppen samt en effektiv förvaltning. Genom projektet skapas förutsättningar för en hållbar samverkan mellan privata, offentliga och ideella aktörer. Satsningen genomförs tillsammans med lokala eldsjälar och företag samt kommuner och Länsstyrelsen i Västmanlands län. Projektet finansieras av Tillväxtverket och Länsstyrelsen i Västmanlands län och pågår till den sista mars 2021.

Mål och effekter

Mål på kort sikt:
▪ En hållbar regional organisering och kommunikation för att nå målgruppen.
▪ Hållbara tematiska områden med attraktiva leder och utbud som används året runt.
▪ Fler lokala förebilder som stimulerar andra till fortsatt utveckling.
▪ Fler tematiska områden med förmåga att driva utvecklingen lokalt i samverkan med andra områden och regionala organisationer

Effekter på lång sikt:
▪ Att mäta antalet besökare, planera för dem och därmed styra deras påverkan lokalt.
▪ Att markägarna får hjälp med kontroll av lederna på deras marker.
▪ Att fler turismverksamheter utvecklar produkter och tjänster utmed lederna.
▪ Att fler människor engagerar sig i lokala föreningar.
▪ Att intäkterna till föreningar och övriga parter ökar.
▪ Att risken för intressekonflikter minskar.
▪ Fler företag och ökad sysselsättning på landsbygden med förbättrad lokal ekonomi.
▪ Att fler människor kommer ut i naturen.
▪ Förbättrad folkhälsa.
▪ Förbättrad lokal service.
▪ Förbättrad kollektivtrafik utifrån områdenas och besökarnas behov.