Till innehåll
Region Västmanland logotyp Region Västmanland logotyp
Utveckla Västmanland
Region Västmanland

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Besökskraft - kompetensinsatser för besöksnäringen

Genom kompetensutveckling stärker vi besöksnäringen i Västmanland, Örebro län och Östergötland. Projektet fokuserar på att individer inom branschen ska utvecklas och få en stärkt ställning på arbetsmarknaden.

Tillsammans stärker vi besöksnäringen

Pandemin har slagit hårt mot svensk besöksnäring. Branschen har gått från att vara en av de snabbast växande näringarna till att bli en av de hårdast drabbade av de negativa effekterna som covid-19 fört med sig. I en unikt snabb process under våren 2020 beviljade svenska ESF-rådet Region Västmanland i samverkan med Handelskammaren Mälardalen, Region Örebro län och Region Östergötland medel för en satsning på kompetensutveckling av varslade, permitterade och anställda inom besöksnäringen.

Med finansiering från

EU_flagga_EurSocfond_cmyk-arial_700.png

Beskrivning av satsningen

Syftet är att gemensamt ta ett grepp kring utmaningar med ekonomisk kris, permitteringar och höga varseltal inom den regionala besöksnäringen. Projektet ska bland annat erbjuda kompetensutveckling till över 600 individer inom besöksnäringen. Dessa individer får möjlighet att stärka sin kompetens inom bland annat digitala konferenser, marknadsföring, medarbetarskap och ledarskap. Satsningen fokuserar även på att stärka företagens förmåga till strategisk kompetensförsörjning så att branschen fortsatt kan kompetensutveckla befintlig personal och ta emot ny arbetskraft. Projektet pågår till och med december 2022.

Följande företag deltar i projektet

Västmanland: Färna herrgård, Steam Hotel, Aros Congress Center AB, Aros Congress Center Holding AB, Plaza Hotel, Elite Stadshotellet Västerås, Sala Silvergruva, Orresta Golf & Konferens

Örebro län: Conventum, Elite Stadshotellet Örebro, Loka Brunn, Gustavsvik Resort

Östergötland: Vadstena Klosterhotel, The Lamp Hotel, Östgöta Kök, Villa Fridhem, Rimforsa Strand

 

Mål med projektet

Genom att utveckla kompetensen hos varslade, permitterade och anställda på företag inom besöksnäringen ska insatserna stärka dessa individers position på arbetsmarknaden. Projektet ska även stärka besöksnäringen till att fortsatt vara en växande bransch som bidrar till goda arbetstillfällen för personer som är nya in på arbetsmarknaden.

Satsningen har följande målsättningar:

  • Individnivå - En stärkt ställning på arbetsmarknaden för kvinnor och män som varslas eller permitteras inom besöksnäringen till följd av covid-19. 
  • Organisationsnivå - En stärkt förmåga till strategisk kompetensförsörjning hos företagsledare och chefer inom besöksnäringen så att branschen bättre kan kompetensutveckla befintlig personal och ta emot ny arbetskraft.
  • Strukturnivå - En stärkt samverkan mellan besöksnäringen och de system som stöttar individens kompetensutveckling och livslånga lärande.

Deltagarberättelser

Ta del av inspirerande berättelser från deltagande företag.

Tillsammans stärker vi besöksnäringen >

För dig som deltagare

Du som deltagare kan på ESF:s hemsida läsa mer om vad det innebär att vara deltagare i ett socialfondsprojekt.

ESF - Deltagarsida Socialfonden

GDPR

Projektägaren (Region Västmanland) samt Europeiska socialfonden behöver hantera deltagares personuppgifter för projektets finansiering samt statistik.

ESF- Hantering av personuppgifter

Region Västmanland - Hantering av personuppgifter

Projektkontakt

Ansvarig huvudprojektledare för projekt Besökskraft är Maria Granberg på Handelskammaren Mälardalen. 

Maria Granberg

Telefon: 073-270 67 94

E-post: maria.granberg@handelskammarenmalardalen.se

 


Kontakt

Bild på Anna Wahlgren;

Anna Wahlgren

Utvecklingsledare
021-48 18 565

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om våra kakor