Till innehåll
Region Västmanland logotyp Region Västmanland logotyp
Utveckla Västmanland
Region Västmanland

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Syntolkad kultur

Syntolkning är en viktig förutsättning för att personer med synnedsättning ska kunna ta del av kulturutbudet i Västmanlands län. I våra programblad hittar du aktuella evenemang.

Om syntolkad kultur

Varje termin tas ett program med syntolkad kultur fram av länets arrangörer, det vill säga kulturinstitutioner, teaterföreningar och biografer i samråd med representanter för personer med synnedsättning. Arbetet samordnas av Region Västmanland. De flesta syntolkade arrangemang är öppna för alla, även seende. Det kostar inget extra att nyttja syntolkade tjänster men man bör anmäla sig i förväg.

Vad är syntolkning?

Syntolkning gör det möjligt för personer med synnedsättning att kunna uppleva ett kulturevenemang som till exempel film, teater eller konst. Syntolkning är ett komplement till det man kan lyssna sig till. Det är en beskrivning av det som gestaltas visuellt. Det kan handla om miljöer, kläder och ansiktsuttryck. Tolken väljer att berätta om det som syns och som är viktigt för handlingen.

Hur går syntolkning till?

Många svenska filmer erbjuds numera via smartphone och tillgänglig bio appar. Sök efter syntolkning där du laddar hem appar till din telefon.

Scenföreställningar och konst livetolkas även viss film livetolkas fortfarande. Personer med synnedsättning får låna en liten mottagare som är kopplad till ett headset. Syntolken har en sändarutrustning med mikrofon. Syntolkens berättarröst går trådlöst från mikrofon till besökare. Ljud och musik från scen eller film, påverkas inte av syntolkningen.


Kontakt


Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om våra kakor