
Omställningsberättelser
Vi arbetar för att lyfta berättelser om klimatförändringar och ge dem plats i det offentliga samtalet.
Med fantasin som metod
Omställningsberättelser är ett samarbete mellan Region Västmanland och Lunds universitet – en samlingsplats som verkar i det offentliga, digitalt och fysiskt, på olika platser och i olika skepnader. Genom att berätta delar vi med oss av upplevelser, mätningar – kunskap i alla dess former men vi skapar också en känsla av samhörighet och erbjuder ett forum för samtal bortom katastrofbilder och enkla lösningar. Vi vill använda berättandets kraft inte bara för att kommunicera forskning och annan kunskap om klimatförändringarnas effekter och omställningens möjligheter utan också för att mobilisera engagemang för omställning. Det huvudsakliga syftet med Omställningsberättelser är att motivera människor att formulera sina egna tankar om klimatförändringarna, att skapa utrymme för reflektion och engagemang. Detta gör vi genom att vi är ett sammanhang där berättelser blir till genom konstnärlig gestaltning och bearbetning. Vår plattform blir på så sätt en megafon för de som vill att andra ska höra deras berättelser.
Utlysning av stöd till konstnärlig metodutveckling i en tid av omställning
Är du konstnär och nyfiken på att utvecklas tillsammans med konstnärer från andra konstområden? Nu söker vi professionella utövare från alla konstfält som är verksamma i Västmanland och vill ingå i Omställningsberättelsers konstnärsgrupp under perioden oktober 2020 – april 2021. Konstnärsgruppen får möta klimatforskare och föreläsare och utveckla sina konstnärliga processer genom workshops, labb och löpande träffar. Deltagarna arvoderas för sin medverkan.
Omställningsberättelsers konstnärsgrupp
Hösten 2020 gjordes en utlysning till Omställningsberättelsers konstnärsgrupp. Under perioden oktober 2020 – april 2021 kommer fyra workshop-tillfällen genomföras tillsammans med kulturinkubatorn Transit.
Tanken är att undersöka hur en konstnärsdriven utveckling kan ta form och synliggöra den kunskap och kompetens som ryms inom den konstnärliga erfarenheten. Vi vill undersöka vad som är möjligt att åstadkomma med armlängds avstånd. Och utforska vad som händer om man låter konsten vara en kompetens i framkant inom den regionala utvecklingen.
Konstnärsgruppen:
Amanda Billberg, koreograf och danskonstnär
Johanna Byström Sims, konstnär
Erika Hallström, filmare och dokumentär berättare
Dougald Hine, författare
Sven Olov Karlsson, författare och journalist
Sarah Wallengren, konstnär,
Angelica Öhrn, författare