Till innehåll
Region Västmanland logotyp Region Västmanland logotyp
Utveckla Västmanland
Region Västmanland

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Studenter i bibliotek.

Litteratur som konstform

Litteraturen är en egen konstform, den är språk- och kulturbärande och ger den som läser tillgång till ett rikt språk. Språk och litteratur är en grundläggande förutsättning för demokrati och yttrandefrihet.

Vårt uppdrag

I den litterära infrastrukturen ingår i första hand upphovspersonerna, de som är verksamma inom ”ordkonstområdet” så som författare, dramatiker och översättare. Region Västmanland stödjer utvecklingen för att synliggöra litteraturen i Västmanland.

Goda förutsättningar för professionella kulturskapare

Region Västmanlands kunskap om vilka förutsättningar som finns för aktörer inom litteraturområdet i Västmanland är ganska liten och därför görs en satsning för att utveckla området. Från juni 2019 finns ett uppdrag till en kulturutvecklare inom litteratur att genomföra en kartläggning av litterära aktörers förutsättningar i Västmanland. Professionella kulturskapare ska ges goda förutsättningar att bo, verka och utvecklas i Västmanlands län.

Berättelser från Västmanland

Vi vill utveckla arenor för eget skrivande och mer skapande för i synnerhet barn och unga i samarbete med kommunerna och folkbiblioteken. Det kan tillexempel vara aktiviteter för talangutveckling, inspirationsdag för barn- och ungdomslitteratur samt arenor för eget skrivande.

För att ge litteraturen status som en egen konstform är det viktigt att synliggöra litteratur och litterära upphovspersoner, exempelvis genom att låta allmänheten möta författare, arrangera litteraturfestival och uppmärksamma läsarna. Det kan också innebära informationsspridning som stärker och gynnar litteraturen som konstform.

Kulturlabbet

Kulturlabbet/ord/konst/film är en mötesplats för konstformerna litteratur, konst och film, en dynamisk träffpunkt med kurser, workshops och föreläsningar. Vi rör oss mellan det globala och lokala. Tar stora generella grepp och borrar in oss i detaljer. Vi väcker frågor och skapar debatt. Kulturlabbet är ett labb, en plats att pröva nya tankar, en kreativ hubb och verkstad.


Helena Öberg Carlsson

Kulturutvecklare

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om våra kakor