
Litteraturen som konstform
Litteraturen är en egen konstform, den är språk- och kulturbärande och ger den som läser tillgång till ett rikt språk. Språk och litteratur är en grundläggande förutsättning för demokrati och yttrandefrihet.
Vårt uppdrag
I den litterära infrastrukturen ingår i första hand upphovspersonerna, de som är verksamma inom ”ordkonstområdet” så som författare, dramatiker och översättare. Region Västmanland stödjer utvecklingen för att synliggöra litteraturen i Västmanland.
Goda förutsättningar för professionella kulturskapare
Sedan juni 2019 finns ett uppdrag till en kulturutvecklare inom litteratur att stärka litteraturen som konstform och de litterära aktörernas förutsättningar i Västmanland. Professionella kulturskapare ska ges goda förutsättningar att bo, verka och utvecklas i Västmanlands län.
Novell 2051 - Berättelser från Västmanland

Året är 2051 – trettio år framåt i tiden - hur gammal är du nu? Världen har blivit fossilfri och när du tänker tillbaka på hur det var när du växte upp har mycket förändrats.
Vilka händelser var avgörande?
Var det en specifik person, företag, organisation, politiker, protest, lag eller trend som drev förändringen? Vilket motstånd fanns?
Din novell ska utspela sig i en fossilfri framtid någonstans i Västmanland år 2051. Vi söker berättelser som skakar om och väcker tankar. Berättelser som utmanar synen på världen. Formen väljer du själv, endast fantasin sätter gränser, vi är öppna för alla genrer: skräck, spänning, humor, fantasy, SF och så vidare.
Följ oss Facebook så får du skrivtips och inspiration.
Deadline: 6 september
Vem kan delta?
Restriktioner: Novellen får inte tidigare vara publicerad i tryckt eller digital form. Du får skicka in maximalt två bidrag till årets tävling.
Längd: Novellen ska vara mellan 2 000 och 7 500 ord (motsvarande mellan 10 000 och 40 000 tecken) samt skriven på svenska.
Inlämning: Här kan du lämna in din novell!
Erik Jersenius, kulturredaktör VLT
Alexandra Nikoleris, lektor vid Lunds universitet
Sven Olov Karlsson, Författare från Norberg
Julia Qiu, vinnare Novell 2020 – En sommar i skuggan av Corona
Koordinator: Erik Gurenwacht, Region Västmanland
Juryns beslut kan ej överklagas.
(Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.)
Prisutdelning sker i samband med konferensen Omställningsberättelser - en framtid bortom dystopin, Karlsgatan 2 i Västerås, 21–22 oktober 2021.
Kontaktperson:
Helena Öberg Carlsson, Kulturutvecklare Litteratur, Region Västmanland, helena.oberg.carlsson@regionvastmanland.se
tel 070-259 46 66
Vi behöver fantasin för att skapa en framtid bortom dystopin. I projektet Omställningsberättelser samarbetar Region Västmanland med Lunds universitet som har tagit fram metoden Carbon Ruins som ligger till grund för Naturskyddsföreningens kostnadsfria lärarhandledning En fossilfri framtid. Alla övningar är gratis och kopplade till läroplanen.
Vi vill utveckla arenor för eget skrivande och mer skapande för i synnerhet barn och unga i samarbete med kommunerna och folkbiblioteken. Det kan till exempel vara aktiviteter för talangutveckling, inspirationsdag för barn- och ungdomslitteratur samt arenor för eget skrivande. Under 2020 har den regionala kulturskolan i Västmanland startat en online-utbildning i skrivande för unga 11–19-åringar i Västmanland. En novelltävling för unga vuxna i samarbete mellan Region Västmanland och VLT/MittMedia genomfördes sommaren 2020 och är planerad att vara årligen återkommande.
För att ge litteraturen status som en egen konstform är det viktigt att synliggöra litteratur och litterära upphovspersoner, exempelvis genom att låta allmänheten möta författare, arrangera litteraturfestival och uppmärksamma läsarna. Det kan också innebära informationsspridning som stärker och gynnar litteraturen som konstform.
Kulturlabbet
Kulturlabbet/ord/konst/film är en mötesplats för konstformerna litteratur, konst och film, en dynamisk träffpunkt med kurser, workshops och föreläsningar. Vi rör oss mellan det globala och lokala. Tar stora generella grepp och borrar in oss i detaljer. Vi väcker frågor och skapar debatt. Kulturlabbet är ett labb, en plats att pröva nya tankar, en kreativ hubb och verkstad.
Aktiviteter
22 april: En heldag om hästböcker där Kulturlabbet - Region Västmanland samverkar med Svenska Barnboksinstitutet och Linnéuniversitetet. Förmiddagen är öppen för alla intresserade.
Anmälan - En dag om hästböcker: Möten mellan författare, illustratörer och forskare
Omställningsberättelser
Omställningsberättelser är ett samarbete mellan Region Västmanland och Lunds universitet – en samlingsplats som verkar i det offentliga, digitalt och fysiskt, på olika platser och i olika skepnader. Vi arbetar för att lyfta berättelser om klimatförändringar och ge dem plats i det offentliga samtalet. Genom att berätta delar vi med oss av upplevelser, mätningar – kunskap i alla dess former men vi skapar också en känsla av samhörighet och erbjuder ett forum för samtal bortom katastrofbilder och enkla lösningar. Vi vill använda berättandets kraft inte bara för att kommunicera forskning och annan kunskap om klimatförändringarnas effekter och omställningens möjligheter utan också för att mobilisera engagemang för omställning.
Det huvudsakliga syftet med Omställningsberättelser är att motivera människor att formulera sina egna tankar om klimatförändringarna, att skapa utrymme för reflektion och engagemang. Detta gör vi genom att vi är ett sammanhang där berättelser blir till genom konstnärlig gestaltning och bearbetning. Vår plattform blir på så sätt en megafon för de som vill att andra ska höra deras berättelser.
Omställningsberättelsers konstnärsgrupp
Hösten 2020 gjordes en utlysning till Omställningsberättelsers konstnärsgrupp. Under perioden oktober 2020 – april 2021 kommer fyra workshop-tillfällen genomföras tillsammans med kulturinkubatorn Transit.
Tanken är att undersöka hur en konstnärsdriven utveckling kan ta form och synliggöra den kunskap och kompetens som ryms inom den konstnärliga erfarenheten. Vi vill undersöka vad som är möjligt att åstadkomma med armlängds avstånd. Och utforska vad som händer om man låter konsten vara en kompetens i framkant inom den regionala utvecklingen.
Konstnärsgruppen:
Amanda Billberg, koreograf och danskonstnär
Johanna Byström Sims, konstnär
Erika Hallström, filmare och dokumentär berättare
Dougald Hine, författare
Sven Olov Karlsson, författare och journalist
Sarah Wallengren, konstnär,
Angelica Öhrn, författare