
Litteraturen som konstform
Litteraturen är en egen konstform, den är språk- och kulturbärande och ger den som läser tillgång till ett rikt språk. Språk och litteratur är en grundläggande förutsättning för demokrati och yttrandefrihet.
Vårt uppdrag
I den litterära infrastrukturen ingår i första hand upphovspersonerna, de som är verksamma inom ”ordkonstområdet” så som författare, dramatiker och översättare. Region Västmanland stödjer utvecklingen för att synliggöra litteraturen i Västmanland.
Goda förutsättningar för professionella kulturskapare
Sedan juni 2019 finns ett uppdrag till en kulturutvecklare inom litteratur att stärka litteraturen som konstform och de litterära aktörernas förutsättningar i Västmanland. Professionella kulturskapare ska ges goda förutsättningar att bo, verka och utvecklas i Västmanlands län.
Kulturlabbet
Kulturlabbet/ord/konst/film är en mötesplats för konstformerna litteratur, konst och film, en dynamisk träffpunkt med kurser, workshops och föreläsningar. Vi rör oss mellan det globala och lokala. Tar stora generella grepp och borrar in oss i detaljer. Vi väcker frågor och skapar debatt. Kulturlabbet är ett labb, en plats att pröva nya tankar, en kreativ hubb och verkstad.
Säg att du är en skog - Omställningsberättelser
Vernissage 26 september - Anmäl dig här!
Omställningsberättelser – berättelsens kraft för hållbar omställning är ett samarbete mellan Region Västmanland och Lunds universitet – med stöd av Kulturrådet. Vi arbetar för att lyfta berättelser om klimatförändringar och ge dem plats i det offentliga samtalet. Genom att berätta delar vi med oss av upplevelser, mätningar – kunskap i alla dess former men vi skapar också en känsla av samhörighet och erbjuder ett forum för samtal bortom katastrofbilder och enkla lösningar. Vi vill använda berättandets kraft inte bara för att kommunicera forskning och annan kunskap om klimatförändringarnas effekter och omställningens möjligheter utan också för att mobilisera engagemang för omställning.
Det huvudsakliga syftet med Omställningsberättelser är att motivera människor att formulera sina egna tankar om klimatförändringarna, att skapa utrymme för reflektion och engagemang. Detta gör vi genom att vi är ett sammanhang där berättelser blir till genom konstnärlig gestaltning och bearbetning. Vår plattform blir på så sätt en megafon för de som vill att andra ska höra deras berättelser.
Podcast - Omställningsberättelser
Omställningsberättelsers konstnärsgrupp 2020-2023
Omställningsberättelser – berättelsens kraft för en hållbar omställning
Region Västmanland fick våren 2020 stöd från Kulturrådet för projektet Omställningsberättelser, samtidigt som pandemin drog in och stängde världen. En konstnärsgrupp rekryterades, men det skulle dröja ett och ett halvt år innan gruppen kunde träffas. I stället lärde de känna varandra via Zoom. Det innebar utmaningar, men också möjligheter.
Avståndet till forskarna vid Lunds universitet minskade när de geografiska avstånden inte spelade någon roll. I stället för att vara ute och intervjua människor, arrangera möten och träffa publik tog projektet en annan riktning. Samtal inom gruppen, från mörker till ljus, samtal speglade genom skilda temperament och konstnärliga erfarenheter och en ständigt pågående dialog med forskare och inbjudna gäster ledde fram till den djupa insikten att alla som på olika sätt är engagerade i omställningen, konstnärer, forskare eller tjänstepersoner, behöver mötas, gå in i mörkret och inse vidden av de förändringar vi står inför. Vi behöver varandra. Och vi behöver en fredad plats där vi kan kliva ner från barrikaderna och i förtroende dela tankar, pågående forskning och trevande konstnärliga processer.
Nu, hösten 2023, visas utställningen "Säg att du är en skog. Omställningsberättelser", på Västmanlands länsmuseum, med stöd av Kulturrådet och inom ramen för Omställningsveckan - ett unikt samarbete mellan Region Västmanland, Miljö- och klimatrådet Västmanland, Länsstyrelsen och Förbundet Agenda 2030.
Konstnärsgruppen
Hösten 2020 gjordes en utlysning till Omställningsberättelsers konstnärsgrupp som har varit verksam perioden oktober 2020 – oktober 2023.
Tanken är att undersöka hur en konstnärsdriven utveckling kan ta form och synliggöra den kunskap och kompetens som ryms inom den konstnärliga erfarenheten. Vi vill undersöka vad som är möjligt att åstadkomma med armlängds avstånd. Och utforska vad som händer om man låter konsten vara en kompetens i framkant inom den regionala utvecklingen.
Amanda Billberg, koreograf och danskonstnär
Johanna Byström Sims, konstnär
Erika Hallström, filmare och dokumentär berättare
Dougald Hine, författare
Sven Olov Karlsson, författare och journalist
Sarah Wallengren, konstnär