Till innehåll
Region Västmanland logotyp Region Västmanland logotyp
Utveckla Västmanland
Region Västmanland

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Flera penslar.

Konsten i vården

Region Västmanlands arbete med konstnärlig gestaltning av vårdens och administrationens miljöer syftar till att stärka välbefinnandet hos såväl patienter, medarbetare och besökare. Den estetiskt genomarbetade vårdmiljön stöttar vårdens resultat och stärker tilliten till regionens varumärke.

Regionen Västmanlands konstsamling

Regionens konstinnehav har tillkommit långsamt genom kontinuerligt inköpt sedan 1960-talet. Samlingen är ett tidsdokument med funktionella och estetiska kvaliteter. Den innefattar omkring 7000 tavlor, målningar, grafiska blad, samt ett hundratal större värdefulla och fasta konstverk som skulpturer, mosaiker, emaljer och textilier.

Konsten köper vi in från professionella konstnärer, gallerister regionalt, nationellt och internationellt. Vi arbetar med platsspecifika uppdrag i samband med ny- och ombyggnationer i samverkan mellan Konsten i vårdens och Regionfastigheters verksamhet.

Vårt konstinnehav förvaltas genom regelbundna inventeringar samt i samverkan med Regionfastigheter.

Aktiviteter

  • Tavlor som ingår i regionens konstinnehav är utplacerade i verksamheternas lokaler men sköts om och omfördelas genom ett Konstarkiv.
  • Konstarkivet är öppet en gång per månad (utom semestertider) för regionens medarbetare för utlån och byte enligt bestämmelser.
  • Konstpromenader en visningsrunda längs utvalda konstverk i vården öppna lokaler.
  • Vid intresse ordnas visningsrundor längs utvalda konstverk i vårdens öppna lokaler.

Målsättning

Vetenskapliga rön visar att den estetiska gestaltningen av vårdmiljöer är av betydelse för människors tillfrisknande, trivsel och prestation. Målet med konstverksamheten är att främja hälsa och vårdutveckling i alla typer av lokaler där Region Västmanlands verksamheter fortgår. Region Västmanland köper konstverk från professionella konstnärer och arbetar med byggnadsanknutna konstuppdrag. Vi strävar efter att tillämpa en procentregeln för budgetering av estetisk gestaltning vid om- och nybyggnationer.

Kontakt

Bild på Kristina Mezei;

Kristina Mezei

Verksamhetsutvecklare
021 - 17 45 21

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om våra kakor