
Läsfrämjande
Läsfrämjande betyder att göra läsare av läskunniga och öppna vägar till litteraturen för de som inte läser. Det innebär att öka tillgången till en mångfald av litteratur på olika språk och i olika format för läsare i alla åldrar samt att ta bort hinder för läsning och stärka läsarens självtillit.
Det läsfrämjande uppdraget
Alla människor behöver kunna läsa, bli lästa för eller läsa genom att lyssna. Det är viktigt att ha tillgång till litteratur, samhällsinformation och berättelser i en form som passar för var och ens personliga förutsättningar. Alla behöver ett språk för att kunna delta i det demokratiska samhället.
Biblioteken har en särskild roll för att stärka läsandets status i länet. De arbetar med en variation av läsfrämjande aktiviteter för olika åldersgrupper och prioriterade målgrupper för att ge ökad läskunnighet och likvärdig tillgång till läsning i länet.
Regionen stödjer folkbibliotekens uppdrag att främja språkutveckling och stimulera till läsning. Regionen främjar samverkan med de professioner som möter människor i behov av läsfrämjande aktiviteter. Särskilt prioriterat är att arbeta med barn och unga, personer med funktionsnedsättning, personer som tillhör någon av de nationella minoriteterna eller som har ett annat modersmål än svenska. Många insatser för att stärka kompetensutveckling och ge inspiration genomförs under året.
Den regionala rollen bidrar till att utveckla och testa metoder för att stärka läsandet, berättandet och skrivandet i länet. Regionen samordnar nätverk och möjliggör möten som leder till kontakter, sammanhang och samarbeten. Samtidigt behöver det läsfrämjande arbetet utvecklas tillsammans med olika aktörer i kommunerna och mellan fler konstområden och verksamheter. I det arbetet är det viktigt att även uppmärksamma det vidgade textbegreppet, att lyfta fram film, konst, medie- och informationskompetens och olika kulturuttryck i samarbete med det läsfrämjande.
Aktuella fokusområden 2023-2026
- små barns språkutveckling
- det biblioterapeutiska arbetssättet
- metoder för att stötta barn och ungas läsande
- kunskap om barn- och ungdomslitteratur
- att genomföra och stödja olika läsfrämjande insatser
- Västmanland läser.
Värna alla barns rätt till ett eget språk
Rätten till det egna språket och till kultur är en grundläggande mänsklig rättighet och gäller alla barn. Alla barn har rätt till ett eget språk. En god språkutveckling är en grund till jämlik hälsa. Med ett rikt och utvecklat språk ökar barnets möjligheter i livet. Språket är viktigt för att kunna kommunicera och informera sig och för att kunna vara delaktig i samhället. Om ett barn får språklig stimulans tillsammans med vuxna och blir läst eller berättad för får de ett mycket större ordförråd.
Just nu pågår två parallella satsningar inom detta område. Språkfrö Västmanland är samarbetet kring en bokgåva till alla barn som föds i länet. Projektet Bokstart Västmanland (pågår 2021-2023) handlar om att hitta former och metoder för att nå föräldrar med småbarn med läsbudskapet. Där arbetar personal på biblioteken med hembesök och olika samarbeten i kommunen för att nå familjerna.
Språkfrö Västmanland
Språkfrö Västmanland - tillsammans för små barns språkutveckling
Det föds drygt 3000 barn i Västmanland varje år. Region Västmanland ger alla barn som föds i länet en egen bok. Samarbetet heter Språkfrö Västmanland och är ett samarbete mellan Region Västmanlands kulturutveckling, barnhälsovården och folkbiblioteken i länets 10 kommuner.
Med gåvoboken vill regionen, barnhälsovården och folkbiblioteken så ett språkfrö för framtiden för att alla barn ska få växa upp med tilltro till sin egen språkliga förmåga. Genom satsningen vill vi uppmuntra familjer med små barn att leka med språket, att samtala, sjunga, rimma, ramsa, berätta och läsa tillsammans.
Språkfrö Västmanland är en samverkan med regionala och kommunala aktörer inom Barnhälsovård (BHV), bibliotek, familjecentraler, öppna förskolor, förskolor och logopedenheten. Vi arbetar tillsammans för barns språkutveckling och vill skapa långsiktiga och hållbara insatser genom olika språkstödjande aktiviteter för små barn och deras vårdnadshavare. Vi lämnar ut material och skapar tillfällen för kompetensutveckling till de professioner som möter målgruppen. Regionen samordnar ett språknätverk som finns för att utveckla samarbetet.
Du kommer till broschyr och affisch för LÄS TILLSAMMANS genom att klicka på Broschyren LÄS TILLSAMMANS och Affischen LÄS TILLSAMMANS.
Målet med samarbetet är att
- säkerställa att en gåvobok kan ges till alla barn som föds i länet
- utveckla samarbeten mellan bibliotek och barnhälsovård
- driva ett språknätverk och arrangera nätverksträffar
- utarbeta informationsmaterial till föräldrar och personal och kvalitetssäkra gåvoboken.
Bokstart Västmanland
I projektet Bokstart Västmanland arbetar regionen tillsammans med biblioteken i länets 10 kommuner i samverkan med barnhälsovården och förskolan.
- Tillsammans skapar vi långsiktiga och hållbara insatser för att stärka barnens språkutveckling, säger Cajsa Broström, utvecklingsledare för läsfrämjande på Region Västmanland.
Bokstart fokuserar på
- att tidigt stimulera språk- och läsutveckling hos barn
- att möta barn i åldern 0–3 år och vuxna i deras närhet
- att utgå från varje enskild familjs och barns behov
- att stärka föräldrar i deras betydelsefulla roll för barnets språk- och läsutveckling.
Metoden Bokstart är tack vare projektet nu väl etablerat i alla kommuner. På olika sätt arbetar biblioteken i samverkan för att främja små barns språkutveckling med ett familjecentrerat arbetssätt.
Bakgrunden till Bokstart är att alla barn har rätt till ett eget språk. En god språkutveckling är grunden till jämlik hälsa. Med ett rikt och utvecklat språk ökar barnets möjligheter i livet. Språket är en grundläggande rättighet och viktig för att kunna kommunicera, ta till sig information och för att kunna vara delaktig i samhället.
Familjen är viktigast för det lilla barnets språkutveckling men även de aktörer som finns runt en familj som till exempel barnhälsovård, familjecentral, öppen förskola, förskola, logopedmottagningar och bibliotek är betydelsefulla. Alla dessa kan ge stöd och inspiration.
Bokstart Västmanland ökar tillgång och tillgänglighet till böcker och information om språkutveckling och skapa plattformar för möten med föräldrar i länets alla tio kommuner. Alla folkbibliotek i Västmanland arbetar med Bokstart.
Målet med samarbetet är att
- skapa en tätare samverkan mellan Barnhälsovården och Bibliotek i Västmanland
- skapa långsiktiga och hållbara insatser genom olika språkstödjande aktiviteter
- genomföra hembesök från biblioteket och mer personliga möten med vårdnadshavare
- arrangera kunskapsdagar kring små barns språkutveckling
- ge fler vuxna kunskaper om vikten av tidigspråkträning för att ge insikt om språkutveckling och barnlitteraturens möjligheter.
Främja läskunnighet, lärande och läsning
Regional läsfrämjande arbetar strategiskt och kontinuerligt med att stödja och utveckla det läsfrämjande arbetet i Västmanland tillsammans med olika professioner och för många skilda målgrupper i samhället.
Den regionala biblioteksverksamheten stöttar folkbiblioteken genom kompetensutveckling och inspiration. Det ger möjligheter till att utveckla och testa metoder för att stärka läsandet, berättandet och skrivandet i länet. I den regional rollen ingår att samordna nätverk och möjliggöra möten som leder till kontakter, sammanhang och samarbeten.
Den regionala biblioteksverksamheten stöttar utvecklingen och användandet av olika läsfrämjande metoder, till exempel det biblioteksterapeutiska arbetssättet, metoder för att stötta barn och ungas läsande, kunskap om barn- och ungdomslitteratur, att genomföra och stödja olika läsfrämjande projekt och den gemensamma satsningen Västmanland läser.
Kontakt
