Till innehåll
Region Västmanland logotyp Region Västmanland logotyp
Utveckla Västmanland
Region Västmanland

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

En tjej står vid en hylla böcker i ett bibliotek.

Bibliotekssamverkan

Sedan 2015 pågår ett samverkansprojekt, Bibliotek i Västmanland, mellan folkbiblioteken i alla kommunerna. Målet är att utveckla samverkan mellan kommunernas folkbiblioteksverksamhet i länet. Syftet är att öka servicegraden och tillgängligheten till bibliotekstjänster i hela länet.

Gemensamt biblioteksdatasystem

Under 2019 kommer folkbiblioteken att slå ihop sina tio biblioteksdatasystem till ett gemensamt. Det nya systemet är det webbaserade fria biblioteksdatasystemet Koha som förekommer i många länder i världen. Fördelen med ett webbaserat system är att det går att använda så länge internet finns och att man kan använda det på olika sorters datorer, läsplattor och smarta telefoner. Biblioteket blir därmed inte begränsat till en plats utan kan uppstå var helst man önskar.

I den gemensamma bibliotekskatalogen kommer biblioteksanvändarna att få tillgång till hela länets mediebestånd. För den som reser mellan kommunerna blir det möjligt att låna och lämna på olika bibliotek. Ett öppet system innebär att kommunerna själva kommer att äga sitt system och därmed också kunna påverka dess utveckling. Att arbeta med Koha innebär också att göra det i samarbete med andra Koha-bibliotek, i Sverige och andra länder i världen.

Gemensam webbportal

För närvarande finns ingen utbyggd webbplats som går att koppla till biblioteksdatasystemet Koha. Bibliotekssamarbetet kommer därför tillsammans med leverantör av biblioteksdatasystemet att ta fram en sådan. Arbetet görs i tre steg: byggande av webbportal, skapande av integrationsmotor för samtida sökningar samt bygga in Kohas egen sökkatalog med ”mina sidor”. Arbetet görs i samverkan med bibliotekssamarbetet Bibliotek Mellansjö.

Webbportalen kommer att fullt ut täcka de behov som folkbiblioteken har att presentera sin verksamhet. Användare kommer att kunna göra sökningar som gör samtida slagningar i bibliotekets katalog och tjänster för strömmande film och ljudböcker med mera. Den nya webbportalen kommer att bli både modernare och enklare att arbeta med än nuvarande webbplatser. För de bibliotek som endast har tillgång till enklare kommunsidor blir det en kvalitetshöjning.

Målsättning

En målsättning är att få till en ökad likvärdighet i kommunerna. Med ett gemensamt biblioteksdatasystem får kommunerna tillgång till varandras medier; användare kan låna och lämna överallt. Detta möjliggör även ett närmare samarbete och erfarenhetsutbyte mellan biblioteksmedarbetare. Genom gemensam marknadsföring av Bibliotek i Västmanland bygger kommunerna tillsammans ett starkare varumärke och kan presentera sin verksamhet bättre, till exempel via gemensam webbportal.

Projektmål för bibliotekssamverkan

Bibliotekssamverkan omfattar nio projektmål:

  • gemensamt biblioteksdatasystem
  • gemensamt mediebestånd
  • gemensamt lånekort
  • gemensam webbportal
  • RFID-teknik (radio-frequency identification)
  • transporter
  • gemensamma databaser
  • nyttja gemensamma kompetenser
  • gemensam marknadsföring

Kontakt

Bild på Karin Engström;

Karin Engström

Kulturutvecklare
021-17 61 68

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om våra kakor