Mål#9 Tillgång till snabbt bredband
Fungerande transporter och anläggningar samt tillgång till information, kommunikation, varor och tjänster, idrott och kultur är medel för att uppnå ökad social hållbarhet. Tillgången och tillgängligheten till robust digital infrastruktur – bredband – är därför avgörande. Genom digitaliseringen av allt fler tjänster kan landsbygder och städer utvecklas tillsammans. År 2030 ser vi att alla västmanlänningar har tillgång till snabbt bredband och att Västmanland kännetecknas av ett digitalt innanförskap för alla som bor, arbetar, driver företag eller vistas i länet.
Om diagrammen
Diagrammen på sidan är interaktiva och du kan välja att dölja eller visa olika mätpunkter.
Viktigt med samverkan vid utbyggnad
Bredbandsutbyggnaden ska ske på kommersiella villkor och det offentliga ska endast gå in där marknaden misslyckas. Hur utbyggnaden sker varierar därför från kommun till kommun. Vi har en rad aktörer som för närvarande bygger ut bredbandsinfrastrukturen i vårt område. Detta sker både kommersiellt och med olika typer av stöd. Utbyggnaden har kommit olika långt i olika delar av länet och inte minst ser vi stora skillnader mellan tätort och landsbygd. Projekten tar av olika anledningar lång tid att genomföra och är många gånger helt beroende av vilken efterfrågan det finns i respektive område. Ju längre ut på landsbygden vi kommer desto dyrare blir utbyggnaden. Därför kommer det att behövas en mix av aktörer, tekniker och samverkan i olika former för att nå målen.

Det regionala bredbandsuppdraget
Bredband är en samhällsbyggnadsfråga som är viktig för näringsliv, kommunal verksamhet och invånare. Det har varit en tid med kraftig bredbandsutbyggnad, även längre ut på landsbygden. Utbyggnaden blir nu svårare att genomföra i och med långa avstånd och en glesare befolkning. De regionala bredbandskoordinatorerna ska på uppdrag av regeringen verka för övergripande samordning och samverkan i bredbandsfrågor. Bredbandskoordinatorns roll är bland annat att bistå kommunerna, driva på bredbandsarbetet och se till att kommunerna har den information de behöver för att kunna arbeta med bredbandsfrågan. (Lars Eriksson, Bredbandskoordinator, Region Västmanland)
Tillgången till bredband ökar i samtliga kommuner
Västerås är den kommun i Västmanlands län med störst andel hushåll med tillgång till fast bredband eller i absolut närhet. Lägst andel i länet har Sala. Norberg var den kommun som ökade mest under 2021. Skillnaden mellan Västerås och Sala är 18 procentenheter.
Total andel hushåll som har tillgång till fast bredband, eller i absolut närhet, med hastigheten 1 Gbit/s. Statistik från 2021.
Hur följer vi upp delmålet?
Delmålets uppfyllelse utvärderas mot tre kriterier och är formulerat som andel av hushåll och företag som har tillgång till bredband. Med tillgång menas hur stor andel av byggnader med hushåll eller arbetsställe som har möjlighet att på kort sikt och utan särskilda kostnader beställa ett internetabonnemang till adressen. Men det innefattar även hushåll och arbetsställen som har IT-infrastruktur i absolut närhet och som därigenom anses ha möjlighet till bredbandsanslutning. De nationella mål för bredbandsutbyggnad, som Region Västmanland också antagit, innebär att år 2025 bör: 98 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till minst 1 Gbit/s. Av resterande 2 procent bör 1,9 procent ha tillgång till minst 100 Mbit/s och 0,1 procent bör ha tillgång till minst 30 Mbit/s.