covid-19

Aktuellt läge i Västmanland

Region Västmanland följer den ekonomiska utvecklingen i länet. Här presenterar vi tillgänglig statistik och veckovisa lägesrapporter om näringslivet och arbetsmarknaden.

Om statistiken

Statistiken på sidan uppdateras när ny data är tillgänglig. Diagrammen är interaktiva och du kan välja att dölja eller visa olika mätpunkter.

Länkar till övrigt innehåll

>> Samlad information till företagare

>> Lägesbeskrivningar smittade och provtagningar

Lägesrapport näringsliv och arbetsmarknad - 13 juli

Svensk ekonomi påverkats påtagligt av konsekvenserna av covid-19. Detta är mycket tydligt om man följer olika undersökningar kring läget inom näringslivet. Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin och tjänstebranscherna har sjunkit mycket kraftigt under loppet av våren. I juni ser vi dock en snabb återhämtning och att fallet i konjunkturen har stannat upp. Konjunkturinstitutets indikatorer har i många fall fallit till rekordlåga nivåer både för hushåll och för företag, även om det skett en återhämtning den senaste tiden. Konjunkturen har försämrats i snabb takt.

Arbetsmarknad

Antalet personer som omfattas av varsel har ökat kraftigt, både i riket och i Västmanlands län. I länet har totalt 1051 personer varslats om uppsägning sedan mars. Den allra största andelen av varslen skedde under mars månad då 411 personer varslades. Därefter var det färre personer som varslades. I juni har antalet varsel dock ökat igen. Sammantaget varslades 305 personer om uppsägning under juni månad, varav 293 inom tillverkningsindustrin. Tillverkningsindustrin är det nu den bransch i länet där flest personer omfattas av varsel.

Till och med 13 juli omfattas drygt 11 500 personer i länet av korttidsarbete. Av dessa arbetar drygt hälften inom tillverkning. Nästan 1 400 personer som arbetar inom handeln omfattas. Det är också över 900 personer inom hotell och restaurang och över 700 personer som arbetar med olika typer av företagstjänster som omfattas av korttidsarbete.

I takt med att konjunkturen försämras har arbetslösheten i länet ökat. I slutet av juni uppgick arbetslösheten till 10,7 procent av arbetskraften. Arbetslösheten har ökat med cirka 3 850 personer jämfört med juni månad för ett år sedan. Arbetslösheten har ökat i samtliga kommuner i Västmanlands län. Antalet arbetslösa har även fortsatt att öka under juli månad och närmar sig nu 15 000 personer.

Konkurser

Den tidigare ökningen av konkurser under april och maj mattas av i juni. För året, jan t.o.m. juni, ser vi en 20 procents ökning i konkurserna. Drygt 100 företag i länet har inlett konkurser som påverkar 250 anställda jämfört med 84 företag och 216 anställda förra året. 8 av 10 av länets konkurser är företag med inga eller upp till 4 anställda. Konkurserna drabbar främst anställda inom handel (66 personer) följt av hotell och restaurang (49) samt tillverkningsindustrin (38).

Antal nya personer som omfattas av varsel i Västmanlands län. Uppdateras varje vecka.

Antalet personer som omfattas av varsel i Västmanlands län per månad. Senast uppdaterad 6 juli 2020.

Antal arbetslösa i Västmanlands län. Uppdateras varje vecka.

Andel arbetslösa (16-64 år) av arbetskraften i Västmanlands län per månad. Senast uppdaterad 13 juli 2020.

Andel arbetslösa (16-64 år) av arbetskraften i Västmanlands län fördelat på kön och kommun under maj månad. Senast uppdaterad 13 juli 2020.

Antal anställda som omfattas av korttidsarbetet i Västmanlands län per bransch. Senast uppdaterad 13 juli.

Antal nystartade företag i Västmanlands län per månad. Senast uppdaterad 23 juni 2020.

Antal konkurser i Västmanlands län per månad. Senast uppdaterad 6 juli 2020.

Anställda som omfattas av konkurser i Västmanlands län per månad. Senast uppdaterad 6 juli 2020.