Logotyp Region Västmanland

Uppdateringar från Region Västmanland om covid-19

Här hittar du samlade uppdateringar från Region Västmanland om covid-19

Samlade nyheter

Här har vi samlat frågor och svar om de skärpta restriktionerna som införs i Västmanland under perioden 12 november till 10 december 2020 och som kan förlängas.

Med anledning av den ökade smittspridningen av covid-19 i Västmanland och det ökade antalet patienter som vårdas på sjukhus går Region Västmanland från och med idag 4 november upp i stabsläge.

Från och med den 6 november börjar Region Västmanland åter att rapportera daglig statistik över antal fall av covid-19, avlidna och inneliggande patienter.

INSTÄLT! Region fullmäktige 17 november 2020

Nu kan du som är boende i Västmanland och som är sjuk med misstanke om covid-19 boka egenprovtagning. Provet visar om du har covid-19 just nu men kan inte visa om du tidigare har haft covid-19. Logga in på 1177.se för att boka din egenprovtagning.

Region Västmanland rapporterar nu antal döda per kommun i länet. Frekvensen av uppdateringar minskar samtidigt.

Region Västmanland börjar rapportera antal prover, provresultat med påvisad covid-19 och status för sjukvårdsmaterial. Den nya rapporteringen kompletterar de tidigare dagliga uppdateringarna om antal smittade, dödsfall och vårdplatser för patienter med covid-19.

Om du eller en anhörig till dig är orolig, nedstämd eller har svårt att släppa tankarna på den rådande situationen med covid-19 kan du få hjälp på flera sätt. Du kan själv göra ganska mycket men det finns också flera hjälporganisationer och stödlinjer som du kan ta kontakt med.

Du kan få råd och stöd från många olika organisationer direkt på nätet. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är, om du inte vill. Här hittar du stödlinjer, chattar och telefonjourer som du kan kontakta

Region Västmanlands sjukvårdsledning har beslutat att skjuta upp planerade operationer med undantag för cancer, akut och åtgärder som inte kan vänta till och med 23 augusti 2020.

De som tror sig ha material som kan komma till nytta för verksamheterna är välkomna att höra av sig till Region Västmanland Logistik.

Uppmaningar från smittskyddsöverläkare Jan Smedjegård

Region Västmanland förändrar sin strategi för provtagning av misstänkta fall av covid-19. Se vad det innebär och hur du ska göra om du misstänker att du kan vara smittad.

Provsvar som Region Västmanland fick in under lördagen bekräftar att sex ytterligare personer i länet har blivit sjuka av det nya coronaviruset. Ett av fallen har inte varit utomlands eller haft kontakt med ett känt fall.

Se svar på vanliga frågor om besöksförbudet på sjukhusen i Västmanland

Folkhälsomyndigheten har gjort bedömningen att risken för allmän spridning av coronaviruset är mycket hög i Sverige. Därför har Region Västmanland infört besöksförbud till alla länets sjukhus och psykiatriska avdelningar.

De första fyra fallen av det nya coronaviruset, covid-19, bekräftade i Västmanland.

Region Västmanland svarar på frågor om covid-19, sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset, och om hur du gör för att ta kontakt med vården.

Pressmeddelanden från Region Västmanland

• Patient hölls avskild trots att laga beslut om avskiljande saknades

En patient togs in för rättspsykiatrisk sjukhusvård vid rättspsykiatriska kliniken i Sala. Eftersom man inte visste om patienten hade covid-19 placerades patienten för sig själv och personalen valde då att använda ett så kallat häktesrum vid avdelningen utan att läkare hade beslutat om avskiljning från medpatienterna.
  • Patientsäkerhetspris för arbete mot bristningar vid förlossningar

Tre barnmorskor och en läkare, den så kallade bäckenbottengruppen vid förlossningen på kvinnokliniken i Västerås, belönas med Säkerhetsnålen av Region Västmanland för sitt patientsäkerhetsarbete.
  • Logopedmottagningen prisas som årets hälsofrämjande arbetsplats

Goda resultat på medarbetarundersökningen, låg sjukfrånvaro och lätt att rekrytera rätt personal. Vid regionfullmäktige den 19 oktober fick Logopedmottagningen i Västerås ta emot priset  Årets hälsofrämjande arbetsplats.
  • Covid-19 vaccin med utgånget hållbarhetsdatum använt i Västerås

Onsdagen den 13 oktober klockan 8.00–10.00 vaccinerades 106 personer på vaccinationsmottagningen i Gallerian, med ett vaccin där tillverkarens hållbarhetsdatum passerat med sex dagar. Just nu kontaktas alla de invånare som vaccinerades under den här tiden per telefon.
  • SMS-livräddning tillbaka efter pandemin

Måndagen den 18 oktober är SMS-livräddningen tillbaka i Västmanland efter pandemiuppehållet.  Det innebär att privatpersoner återigen kan larmas för att rädda liv om det inträffar ett hjärtstopp i deras närhet.