Uppdateringar från Region Västmanland om covid-19

Här hittar du samlade uppdateringar från Region Västmanland om covid-19

Samlade nyheter

Region Västmanland rapporterar nu antal döda per kommun i länet. Frekvensen av uppdateringar minskar samtidigt.

Om vad du kan göra för att hjälpa Region Västmanlands hälso- och sjukvårdsarbete under covid-19

Region Västmanland börjar rapportera antal prover, provresultat med påvisad covid-19 och status för sjukvårdsmaterial. Den nya rapporteringen kompletterar de tidigare dagliga uppdateringarna om antal smittade, dödsfall och vårdplatser för patienter med covid-19.

Om du eller en anhörig till dig är orolig, nedstämd eller har svårt att släppa tankarna på den rådande situationen med covid-19 kan du få hjälp på flera sätt. Du kan själv göra ganska mycket men det finns också flera hjälporganisationer och stödlinjer som du kan ta kontakt med.

Du kan få råd och stöd från många olika organisationer direkt på nätet. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är, om du inte vill. Här hittar du stödlinjer, chattar och telefonjourer som du kan kontakta

Region Västmanlands sjukvårdsledning har beslutat att skjuta upp planerade operationer med undantag för cancer, akut och åtgärder som inte kan vänta till och med 23 augusti 2020.

De som tror sig ha material som kan komma till nytta för verksamheterna är välkomna att höra av sig till Region Västmanland Logistik.

Uppmaningar från smittskyddsöverläkare Jan Smedjegård

Region Västmanland förändrar sin strategi för provtagning av misstänkta fall av covid-19. Se vad det innebär och hur du ska göra om du misstänker att du kan vara smittad.

Provsvar som Region Västmanland fick in under lördagen bekräftar att sex ytterligare personer i länet har blivit sjuka av det nya coronaviruset. Ett av fallen har inte varit utomlands eller haft kontakt med ett känt fall.

Se svar på vanliga frågor om besöksförbudet på sjukhusen i Västmanland

Folkhälsomyndigheten har gjort bedömningen att risken för allmän spridning av coronaviruset är mycket hög i Sverige. Därför har Region Västmanland infört besöksförbud till alla länets sjukhus och psykiatriska avdelningar.

De första fyra fallen av det nya coronaviruset, covid-19, bekräftade i Västmanland.

Region Västmanland svarar på frågor om covid-19, sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset, och om hur du gör för att ta kontakt med vården.

Pressmeddelanden från Region Västmanland

• Flera förbättringsmöjligheter efter höstens varuförsörjningsproblem

Flera förbättringsmöjligheter efter höstens varuförsörjningsproblem. Apotekstjänst överskattade sin förmåga samtidigt som Varuförsörjningsnämnden för de fem regionerna Sörmland, Uppsala, Örebro, Västmanland och Dalarna underskattade de lokala behoven av anpassning till den nya leverantören.
  • Region Västmanland bidrar till myggbekämpningen i Nedre Dalälven

Regionstyrelsen beslutade idag, 26 maj,  att skjuta till medel för myggbekämpningen i området kring Nedre Dalälven för 2020. Beslutet innebär att Region Västmanland delfinansierar myggbekämpningen med 592 000, medlen tas ur regionstyrelsens förfogande.
  • Sjukvårdens larmcentral firar fem år

Den 26 maj 2015 var Uppsala läns landsting och Landstinget i Västmanland pionjärer på att ta över ambulansdirigeringen i egen regi från SOS Alarm.
  • I tuffa tider – rusta för framtiden genom kompetensutveckling

Region Västmanland har satt upp Västmanlands Kompetensportal för att samla information om utbildningar, omställning och andra viktiga insatser som kan förstärka individers och organisationers kompetens.
  • En miljon kronor till covid-19-forskning

Region Västmanlands Centrum för innovation, forskning och utbildning utlyser 1 000 000 kr för att stödja och stimulera forskning kring coronaviruset inom regionens samtliga verksamhetsområden.