Logotyp Region Västmanland

Flygbild över Västerås med E18 som löper genom stadsbilden

Ny och smartare infrastruktur i länet

Hela Västmanland ska vara en bra plats att leva, bo, arbeta eller studera. Du ska kunna nå andra platser i och utanför länet om du behöver pendla, eller bara reser ibland. Transporter ska fungera väl och med omsorg om vår miljö.

Infrastrukturens betydelse för regionens utveckling omfattar såväl arbetsresor och transporter som sociala utvecklingsfrågor och kompetensförsörjning. Med ny och smartare infrastruktur påverkas samhället i stort och smått.

Nya kommunikationsförbindelser möjliggör resor till jobb och studier. Ökad mobilitet leder till bättre matchning mellan arbetstagare och arbetsgivare. Digitaliseringen ställer nya krav på vår infrastruktur och öppnar en värld av möjligheter. Smart infrastruktur hjälper oss att möta klimatutmaningarna.

För att allt det här ska fungera samarbetar Region Västmanland både nationellt och med länets alla kommuner och till exempel Trafikverket. Bland annat står sju län i Stockholm-Mälarregionen eniga bakom En bättre sits, en gemensam plan för framtida infrastruktur och transporter. Den innehåller konkreta förslag för hur regionen fram till år 2030 ska kunna möta ökad befolkningstillväxt och arbetsmarknadens krav.