Logotyp Region Västmanland

Kvinnlig vårdpersonal med glasögon till höger i bild ser på äldre patient med glasögon utanför bild till vänster. I bakgrunden finns ett fönster.

Nu minskar väntetiderna i cancervården

Standardiserade vårdförlopp är en omfattande nationell satsning för att utveckla hälso- och sjukvården för svårt sjuka. Det handlar om att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna i cancervården.

Västmanland gick med i den nationella satsningen för kortare väntetider 2015. Sedan dess och fram till januari 2017 har 1 800 västmanlänningar genomgått standardiserade vårdförlopp.

Satsningen grundar sig på en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges kommuner och landsting, SKL. Den viktigaste insatsen är införandet av standardiserade vårdförlopp. Modellen är inspirerad av de danska "pakkeforløben" som tydligt kortat väntetiderna i dansk cancervård.

De standardiserade vårdförloppen förkortar tiden mellan välgrundad misstanke om cancer till start av första behandling. De beskriver vilka utredningar och första behandlingar som ska göras inom en viss cancerdiagnos, samt vilka tidsgränser som gäller dels för hela förloppet, dels för de olika utredningsstegen. Tidsgränserna omfattar enbart medicinskt motiverad tid och varierar mellan diagnoser och behandlingar.

Standardiserade vårdförlopp

Införandet av standardiserade vårdförlopp kräver ett omfattande utvecklingsarbete inom varje landsting/region. Det handlar bland annat om att införa ett nytt arbetssätt och förbättra samarbetet mellan primärvård och sjukhusvård.

De diagnoser som ingår i satsningen har successivt utökats och omfattar i dag 28 olika cancerdiagnoser.

Den första redovisning som gjorts visar att patienter med cancer som utretts enligt standardiserat vårdförlopp får behandling snabbare än tidigare.