Logotyp Region Västmanland

Tre unga vuxna tittar på surfplatta tillsammans

Digitalt för bättre liv i länet

Alla i Västmanland ska ha möjlighet att dra nytta av den snabba tekniska utvecklingen inom datorer, smartphones och andra tekniska plattformar. Det är en av grundtankarna i en överenskommelse mellan Region Västmanland, länsstyrelsen och regeringen.

Syftet är att det ska tas fram en regional digital agenda som hänger ihop med målet att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Målet är att digitaliseringen ska förenkla vardagen för människor, men också ge större möjligheter för företag att växa. Samt underlätta för kommuner, region och andra myndigheter att ge bra service.

Digitaliseringen ska utgå från människors livshändelser. Hur kan tekniken underlätta när man startar företag? Blir förälder? Söker jobb och utbildning? Vårdar sjuk anhörig? Därför behövs en bra digital infrastruktur för hela länet. Det ska gå snabbt att koppla upp sig mot internet, och det måste vara säkert.

Det är också av största vikt att myndigheterna, regionen och kommunerna samarbetar på bästa möjliga sätt kring digitaliseringen. Administrativa gränser får inte bli digitala hinder för innevånarna i Västmanland.

Nyckelordet är digitalt innanförskap:

"Västmanlands län ska kännetecknas av ett digitalt innanförskap för alla som bor, arbetar, driver företag eller vistas här. Det innebär att, oavsett var du befinner dig ska det vara enkelt att ta del av offentlig och kommersiell information och service."
- Från avsiktsförklaringen mellan Region Västmanland, länsstyrelsen och regeringen.