Till innehåll
Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Illustration av det nya sjukhuset i Sala

Om nya sjukhuset i Sala

Regionen bygger ett nytt sjukhus i Sala. Bygget pågår för fullt och inflyttning beräknas till 2022.

Behov av nya sjukhusbyggnader

Det nya sjukhuset i Sala börjar ta form. En helt ny vårdbyggnad byggs nu och delar av de befintliga lokalerna byggs om för att klara framtidens vårdbehov. Planeringen har pågått sedan 2015 och det nya sjukhuset planeras att tas i drift 2022. Vårdutbudet blir detsamma som tidigare fast i helt nya lokaler och med en egen bassäng för rehab och träning.

Sjukhuset byggs enligt principen "flexibelt byggande" vilket innebär att byggnaden snabbt ska kunna anpassas och förändras utifrån bland annat nya arbetssätt, ny utrustning och teknik. Det nya sjukhuset kommer att ha samma vårdutbud som tidigare. Nytt är att sjukhuset får en egen bassäng för rehabilitering och träning.

Korta fakta
• Yta nybyggnad: 10 200 m²
• Yta ombyggnad: ca 9 800 m²
• Färdigställandetid: juni 2022
• Inflyttning beräknas under 2022.
• Samarbetsform: Partnering mellan ByggDialog och Region Västmanland
• Entreprenadform: Totalentreprenad
• Totalentreprenör: ByggDialog
• Arkitekt: Sweco Architect

• Planerad verksamhet är ett tjugotal olika verksamheter.

Nya entrén till Västmanlands sjukhus i Sala

I det nya sjukhuset så kommer det bland annat att finnas medicinmottagning, Labb för provtagning, Barnmottagning, Vuxenpsykiatriklinik, Barn- och ungdomspsykiatri, Ögonmottagning, Öron-, näsa-, halsmottagning, Vårdcentral, Hälsocentral, Kommunens rehab, Folktandvården , Avancerad Hemdsjukvård (AH-team), specialistrehablitering och bassäng. Dessutom kommer kapellet och Café Silverkoppen, som drivs av kommunens dagligverksamhet att finnas i de nya lokalerna.

Visualisering receptionen Sala sjukhus. Bild Sweco Architects

Byggplanering

Det nya sjukhuset beräknas vara klart sommaren 2022. Följ bygget av det nya sjukhuset i Sala i nyhetsbreven.

 

Miljösatsningar

Energi

Projektet för ombyggnationen har klarat de energiriktvärden som har prövats och visar förbättrad energieffektivitet som kommer minska miljöpåverkan. Eftersom byggnaden blir mindre minskar uppvärmningsbehovet kraftigt.

Utredningar av energilösningar med fjärrvärme och fjärrkyla har resulterat i en sådan lösning från Sala-Heby Energi AB eftersom livscykelkostnaden motsvarar kostnaden för en geoenergilösning. Leverantörens produktion är 100% förnyelsebar vilket innebär lägre miljöpåverkan ur ett klimatperspektiv. Även fastighetsanknutna celler är planerade i projektet för ombyggnationen. Andra lösningar är fortfarande under utredning.

Gröna miljöer

Nybyggnationen skapar nära förbindelse med natursköna omgivningar vid dammarna i Sala vilket tillför bättre miljö och upplevelse för besökare, patienter och personal

Läs mer om hur ombyggnationen påverkar dig på sidan för frågor och svar. Frågor och svar om byggprojektet i Sala

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om våra kakor