Händer som tvättas
24 april 2020

Har du frågor om covid-19?

Region Västmanland svarar på frågor om covid-19, sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset, och om hur du gör för att ta kontakt med vården.

Covid-19 och smitta

Vad är covid-19?

Det är en infektion som oftast ger en lindrig sjukdom med milda luftvägssymtom och feber. Muskelvärk, halsont, huvudvärk och magbesvär med diarréer kan även förekomma. En del blir sjukare, får andningsbesvär och behöver vårdas på sjukhus.

Hur smittar covid-19?

Covid-19 smittar genom så kallad dropp- och kontaktsmitta. Vid nysning eller hosta bildas smittsamma droppar i luften. Då kan den som står nära bli smittad. När dropparna har fallit ned på ytor eller föremål kan smittämnen föras vidare därifrån, oftast via händerna.

När smittar covid-19?

Du är mest smittsam när du är sjuk och har symtom. När du blivit frisk och inte har haft några symtom under två dygn betraktas du som icke-smittsam. Covid-19 smittar när du är sjuk, inte under inkubationstiden.

Hur lång tid tar det från att jag smittats till jag blir sjuk i covid-19?

Tiden från det att du smittas till du blir sjuk (inkubationstiden) varierar mellan två och 14 dagar, vanligast är fem dagar.

Jag misstänker att jag är smittad. Vad ska jag göra?

Om du mår bra behöver du inte kontakta vården, även om du har varit i ett område där personer har blivit sjuka i covid-19.

En av mina familjemedlemmar är förkyld. Jag har inga symtom, ska jag stanna hemma från jobbet?

Nej, om du inte har symtom kan du gå till jobbet som vanligt. Det är bara personer som har symtom som ska stanna hemma.

Vad ska jag tänka på för att inte smitta andra?

• stanna hemma tills du har varit symtomfri i två dygn
  • tvätta händerna med tvål och vatten ofta och noggrant, hosta i armvecket eller i näsduk och inte mot andra människor

Riskerar jag att bli smittad när jag använder skärmarna för självincheckning på sjukhusen?

Vi rengör terminalerna varje halvtimme – touchskärmen torkas med speciell sprej (eller vatten och diskmedel) för att inte förstöra touchfunktionen. Alla övriga delar inklusive knappdelen på kortläsaren desinfekteras samtidigt.

Skyddar influensavaccin eller vaccin mot pneumokocker mot covid-19?

Smittskyddsläkarna och Folkhälsomyndigheten anser inte att det finns anledning att ge vaccin mot pneumokocker eller influensa till riskgrupper för dessa sjukdomar eller covid-19-riskgrupperna i den nuvarande epidemiologiska situationen. Läs mer på Folkhälsomyndighetens webb: https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/mars/vaccination- mot-pneumokocker-eller-influensa-skyddar-inte-mot-covid-19/

Stöd, råd och hjälplinjer

I artikeln Råd och stöd om du eller en anhörig är orolig kan du få råd och information

Vem kan jag prata med om covid-19?

Det finns många organisationer och föreningar som erbjuder information, stöd och hjälp via chatt eller telefon. Både för vuxna, barn och föräldrar. Följ länken för att se vart du kan vända dig.

Hit kan du vända dig om du eller ditt barn är oroligt eller har frågor om covid-19 (separat artikel)

Vart kan jag vända mig om jag känner mig otrygg?

När ska jag söka vård?

• Om du har förkylningsliknande symtom ska du stanna hemma tills du är frisk, plus två dagar därefter, och undvika att träffa människor utanför familjen. Så länge dina symtom är lindriga behöver du inte kontakta vården.
  • Om du plötsligt blir mycket sämre eller får andningsbesvär, kontakta din vårdcentral eller 1177 för rådgivning om var du ska söka vård.

Hur håller jag mig uppdaterad?

Det är viktigt att alla aktörer i samhället, både sjukvård, myndigheter och invånare, värnar varandra och att var och en tar sin del av ansvaret för att minska både oro och ev. smittspridning.

Bäst koll på läget får du via följande webbplatser och telefonnummer: