Till innehåll

Frågor och svar om skärpta restriktioner i Västmanland

Nu gäller skärpta restriktioner för alla som bor och vistas i Västmanland

Varför införs skärpta lokala allmänna råd och vad är skillnaden mot de tidigare råden?

De skärpta lokala allmänna råden är anpassade för dig som bor eller vistas i Västmanlands län. De har införts för att få stopp på den kraftigt ökande smittspridningen i länet. Ända sedan i våras finns allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 som riktar sig både till allmänheten och de som bedriver olika typer av verksamhet.

De tidigare uppmaningarna till allmänheten – att tvätta händerna, stanna hemma när du är sjuk, att hålla avstånd och att boka provtagning om du tror att du kan ha covid-19 – kvarstår.

Varför infördes inte råden tidigare?

Därför att smittspridningen tidigare var mycket mer begränsad. Det är Folkhälsomyndigheten som kan besluta om skärpta lokala riktlinjer i samråd med smittskyddsläkaren i länet. Ett sådant beslut grundar sig på hur vårdbelastningen ser ut på sjukhusen i länet både inom intensivvården och på vanliga vårdavdelningar och även på om det finns bekräftade fall bland personal och omsorgstagare på särskilda boenden. Hur vanligt det är med nya fall spelar också roll, liksom andelen positiva provsvar, i vilka sammanhang smittan sprids och om det förekommer okontrollerad smittspridning.

Hur länge gäller dessa skärpta restriktionerna?

De gäller från och med torsdagen den 12 november till och med torsdagen den 13 december. Om smittläget inte förbättras kan råden komma att förlängas.

Vad räknas som fysisk kontakt?

Med fysisk kontakt menas umgänge inom 1-1,5 meters avstånd, speciellt vid kontakter som varar mer än 15 minuter. Avrådan från fysisk kontakt med andra personer än de du bor med gäller både utomhus och inomhus.

Vad innebär det att jag ska undvika fysisk kontakt med andra än de jag bor med?

Det innebär bland annat att du inte bör arrangera eller delta i en fest, bjuda hem vänner på middag eller liknande socialt umgänge. Du bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra. Det kan handla om vissa idrottsaktiviteter exempelvis kontaktsporter som brottning, ishockey och basket. Det gäller också privata tillställningar som fester, bröllop, kalas, middagar och afterwork samt hälso- och skönhetsvård som inte är medicinskt motiverat, exempelvis massage, fotvård, frisör eller skönhetsvård.

Det här är väl ändå bara rekommendationer, inget man måste följa?

Jo, du ska följa uppmaningarna. Enligt smittskyddslagen har vi alla ett ansvar för att bidra till att spridningen av covid-19 minskar. Uppmaningarna beskriver hur du som privatperson, arbetsgivare eller ansvarig för en verksamhet bör göra för att följa smittskyddslagen. Du måste inte göra exakt som det skärpta allmänna rådet säger. Men väljer du att göra på ett annat sätt, måste du visa att du uppfyller det som står i den bindande regeln.

Varför inför ni inte krav på munskydd?

Det vetenskapliga underlaget är svagt när det gäller hur effektivt ett munskydd är mot smittspridning. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande munskydd som åtgärd för att hindra smittspridning och de rekommenderar i nuläget inte generell användning av munskydd av var och en. Olika länder har landat olika i sina rekommendationer.

Du kan läsa mer om munskydd på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Varför gäller inte de skärpta råden för skolor och förskolor?

De nya lokala restriktionerna omfattar inte skolor och förskolor eftersom det regleras på annat sätt hur dessa verksamheter ska hantera situationen.

Du kan läsa mer om det på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Vad gäller för äldreboenden?

De nya skärpta lokala allmänna råden för Västmanland reglerar inte något särskilt om äldreboenden utan anger bara att man inte ska ha närkontakt med andra än de man bor med. Vi rekommenderar att du vänder dig till din kommun/det äldreboende som det gäller för mer information.

Friskvård och sjukvård

Jag har ett läkarbesök/sjukgymnastik nästa vecka. Måste jag avboka det?

Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom på covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.
Ska man avstå från att söka vård nu, för annat än covid-19?

Du ska inte tveka kring att söka vård som vanligt. Det finns hjälp att få, och vården arbetar enligt rutiner som innebär att besöken ska vara smittsäkra. Det är också viktigt att du fortsätter att gå på den screening du kallas till och att du tar influensavaccin om du tillhör en riskgrupp för influensa.

Kan jag gå på massage?

Nej, du bör undvika massage som inte är medicinskt motiverad. Om det gäller massage som är medicinskt motiverad och du är osäker, rådgör med din ansvariga läkare.

Resor

Avstå från att göra onödiga resor, såväl inom som utanför regionen.
Resor inom eller mellan län/regioner kan bidra till att öka smittspridningen eftersom man ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Man bör därför, så långt som möjligt, avstå från sådana resor.

Om man måste resa är det viktigt att det görs på ett så smittsäkert sätt som möjligt genom att man håller avstånd till andra och undviker nya kontakter.

Kan jag resa med kollektivtrafiken?

De skärpta lokala restriktionerna ger inga särskilda anvisningar för kollektivtrafiken. Men här gäller samma råd som tidigare, det vill säga res bara om du måste. Avstå från att stiga på bussar eller tåg som är fullsatta. Ta nästa buss eller tåg istället och välj andra färdmedel om du kan.

Kan jag åka till jobbet och mitt sjukhusbesök?

Det går bra. De skärpta restriktionerna är inte tänkta att hindra människor från att exempelvis ta sig till arbete, studier/sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats.

Kan jag ta bilen och hälsa på en vän?

Att åka bil går bra men du bör inte träffas och umgås med andra personer som du inte bor tillsammans med, så länge de skärpta restriktionerna gäller. Träffas hellre digitalt tills vidare. Om du har starka skäl att träffas så kan en promenad utomhus gå bra, om ni håller strikt avstånd från varandra. Se mer under avsnittet "Sociala aktiviteter".

Shopping och handel

Att lördagsflanera på stan och kolla i butiker, är det förbjudet?

Det är bara nödvändiga butiksbesök som att handla livsmedel, medicin eller medicinskt motiverad vistelse på stan och i lokaler som rekommenderas. Om du behöver besöka en butik, välj en tidpunkt då det är få personer ute på stan så att risken för trängsel är liten. Undvik också att göra impulsbesök i olika lokaler och handla helst ensam.

Sociala och kulturella aktiviteter

Kan jag bjuda hem vänner på middag eller fika?

Nej, rådet är att bara umgås med de personer som bor i ditt hushåll. Avstå därför från att bjuda hem andra. Även om ni bara är ett fåtal personer och även om ni planerat att ses utomhus eller på avstånd, är rådet just nu att avstå från sådana kontakter.

Är afterwork förbjudet?

Gå inte på afterwork är en tydlig uppmaning från Västmanlands smittskyddsläkare! Vi har sett omfattande smittspridning från sådana tillställningar.

Kan jag gå på promenad med en vän eller släkting om vi håller avstånd?

Det kan gå bra om ni strikt håller er på avstånd från varandra. Minimera antalet personer som möts.

Kan barnen träffa sina lekkamrater?

De barn som går i samma klass/skola kan fortsätta att träffas, så länge de är utan symtom.

Vad gäller för kyrkor och andra religiösa samfund, till exempel vid gudstjänster?

Om möjligt bör man undvika alla möten där människor samlas inomhus för att på alla sätt minska smittspridningsrisken. Delta gärna i digitala alternativ i stället.

Kan jag gå på museum eller bibliotek?

Just nu avråder vi från att besöka museer och bibliotek.

Jag har en biljett till ett evenemang som är planerat sedan länge, det är bara 50 personer i publiken. Ska jag inte gå på det?

Alla möten där man riskerar att träffa andra bör man undvika de närmaste fyra veckorna för att på alla sätt minska smittspridningsrisken.

På bion är det ju jättelångt mellan besökarna, det kan väl inte vara någon fara?

Alla möten där man riskerar att träffa andra bör man undvika de närmaste fyra veckorna för att på alla sätt minska smittspridningsrisken.

Idrott och träning

Kan jag gå på gym eller badhus?

Just nu avråder vi från att besöka gym eller badhus om det inte är medicinskt motiverat. Träna istället utomhus, om du har möjlighet. Det är lika viktigt som tidigare att röra på sig, gärna i dagsljus om du kan.

Kan barnen träna sina idrotter som vanligt?

För barn och unga är idrott viktigt. Då barn och unga i grundskoleåldern påverkar smittspridningen i låg grad kan de fortsätta träna sin idrott. Men det är viktigt att de undviker onödiga fysiska kontakter och att dela vattenflaskor och skydd. Det är också bra om medföljande vuxna endast hämtar och lämnar barnet vid träningen så att nya kontakter undviks.

Idrottsträningar för unga i gymnasieåldern bör inte genomföras.

Även om smittspridningen bland grundskolebarn är låg kan väl barn ändå föra smittan vidare, varför får de fortsätta med idrottsaktiviteter?
Att införa begränsningar för barn har i studier inte påverkat smittspridningen men kan ha en negativ effekt på hur barnen mår på andra sätt och därför har man valt att göra undantag för barn.

Kan mitt barn fortsätta med sina ridlektioner? De brukar vara ett fåtal personer med instruktör?

Barn födda 2005 och senare kan träffas i idrottsliga sammanhang men om man är äldre rekommenderas att man avstår.

Vad gäller för matcher och tävlingar?

Dessa bör inte genomföras, varken för barn eller vuxna eftersom detta ofta innebär att man träffar nya människor. Med matcher och tävlingar avses även cuper, serier och andra tävlingsarrangemang.

Yrkesmässig idrott, alltså idrott som bedrivs som ett yrke, omfattas inte av detta råd.

Godkänn vårt användande av kakor (cookies)

Vi använder cookies och andra liknande tekniker på våra webbplatser. Du kan själv kontrollera vilka cookies som får placeras i din webbläsare och du kan ändra dina inställningar när som helst via länk i sidfoten. Läs mer i vår Cookie policy och gör sen dina val.

Inställningar för cookies

Här kan du välja vilka kategorier av cookies som ska vara aktiverade.

Denna kategori består av cookies som behövs för att webbplatsen ska fungera korrekt.

Denna kategori består av cookies som ger oss statistik och anonymiserad data som visar hur våra webbplatser används och gör det möjligt för oss att rätta till fel och förbättra webbplatserna.

Denna kategori består av cookies från tredjepartstjänster som bland annat möjliggör uppspelning av video och länkning till våra sidor och flöden i sociala medier.