Till innehåll
Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Regional filmverksamhet

Den regionala filmverksamheten arbetar för att bidra till samarbete och för att öka kunskapen och kvaliteten inom området film i Västmanland.

Verksamheten samordnar arbetet mellan kommunerna, civilsamhället och kulturutövarna i Västmanland inom det filmkulturella området.

Utvecklingsområden

Den regionala filmverksamheten inom Region Västmanland är till för att bidra till och utveckla det filmpedagogiska arbetet i Västmanland. Arbetets tyngdpunkt ligger på att tydliggöra den röda tråden från film i skolan och kulturskolan till ung filmare och filmarbetare.

Verksamheten arbetar också med att utveckla den filmkulturella verksamheten i länet tillsammans med kommuner och andra aktörer. I arbetet görs insatser för att öka kompetensen inom området, till exempel med seminarier, master classes och nätverksträffar.

Stöd till filmskapande

För att värna om konstnärlig utveckling, mångfald och återväxt inom filmområdet erbjuder den regionala filmverksamheten stöd till filmskapande i form av kontanta medel till kortfilm och dokumentärfilm. Stöd kan även ges i form av manus- och klipphandledning eller teknikstöd. I stödet ingår en konsultation med tips och guidning till vidare finansierings- och visningsmöjligheter inom och utom regionen.

Storleken på det ekonomiska stödet kan variera mellan olika filmprojekt, men beviljas vanligtvis om max 15 000 kronor. Stödet kan sökas vid tre tillfällen per år: 28 februari, 15 maj och 15 september. Handläggningstiden är cirka fyra veckor.

Kriterier och prioriteringar

Region Västmanland har ett regionalt främjaruppdrag och ger stöd till projekt som har en regional angelägenhet.

För att kunna erhålla stöd krävs att något av följande kriterier är uppfyllda:

  • Filmskaparen är bosatt och huvudsakligen verksam i Västmanland. Undantag kan göras för personer som studerar film på annan ort, eller som tillfälligt eller långvarigt lämnat regionen men fortfarande har en stark koppling till Västmanland.
  • Filmen speglar Västmanland, till exempel en person, plats eller företeelse.
  • Filmen spelas helt eller delvis in i Västmanland (gäller även manusskrivande, klippning, ljudläggning och animering med mera).

Stödet ska gå till utveckling och produktion av kort- och dokumentärfilm eller utveckling av manus för långfilm och kortfilm. Stöd ges inte till reklam, informationsfilm, långfilm (undantaget stöd till manusutveckling och inspelning av kortare pilotscen) och längre dramaproduktion för tv. Filmstödet riktar sig framför allt till filmskapare på tillväxt, men även etablerade filmskapare kan söka.

Ansökan görs via  www.apply.se/regionvastmanland

Guldmisteln - Västmanlands regionala filmfestival

Guldmisteln är en regional filmfestival för filmskapare och filmintresserade i Västmanland. Filmfestivalen är en årligen återkommande mötesplats för filmskapare, nya som etablerade. För att anmäla sin film krävs det att filmskaparen är bosatt och verksam i Västmanland, har genomfört inspelning i Västmanland eller har en stark anknytning till regionen. Guldmisteln är öppen för alla från 16 år.

Guldmisteln 2019 äger rum på Filmstaden i Västerås den 25 maj. Det blir filmvisningar, workshops och samtal med filmskapare och inbjudna gäster, musik och prisutdelning. Mer information om programmet kommer släppas under våren. Håll dig uppdaterad genom att gå med i Facebookgruppen Film i Västmanland.

Regler 2019

  1. Minst en av regissörerna bor, jobbar, studerar i eller har annan anknytning till Västmanland.
  2. Filmerna delas in i tre åldersklasser: Mellanvikt 16 - 19 år, Tungvikt 20 - 26 år samt 27+ från 27 år och äldre. Det är den äldsta regissörens ålder som avgör vilken kategori filmen tävlar och det är regissörens ålder vid filmens färdigställande som räknas. 
  3. Filmskaparen ansvarar för filmens innehåll. Det innebär att regissören exempelvis ska säkerställa rättigheter till musik, bilder och filmklipp.
  4. Filmen får vara max 15 minuter lång, inklusive för- och eftertext samt eventuella vinjetter.
  5. För att kunna kvalificera till Novemberfestivalen ska filmens regissör vara mellan 16 och 26 år gammal. Filmen ska vara producerad 2018 eller 2019.
  6. Filmen får produceras i valfritt format. Inlämning till Novemberfestivalen sker dock som filmfilm. Läs mer om tävlingsreglerna på novemberfestivalen.se.
  7. Regissören ska vara svensk medborgare eller har varit bosatt i Sverige när filmen producerades.


Novemberfestivalen - arena för ung svenska film

Guldmisteln är Västmanlands regionala uttagningsfestival till Novemberfestivalen – arena för ung svensk film i Trollhättan. De filmer som vinner första pris i klasserna Mellanvikt (16-19 år) och Tungvikt (19-23 år) blir direktkvalificerade till Novemberfestivalen. Därutöver skickar Guldmisteln två urvalsfilmer till Novemberfestivalen. Novemberfestivalen avgör vilka av urvalsfilmerna från alla regioner som kommer att delta i tävlingen. Filmare i åldern 16-26 år som bor, jobbar eller tillfälligt studerar i Västmanland kan kvalificera sig till Novemberfestivalen via denna uttagning. Observera att det inte är tillåtet att anmäla sin film till mer än en (1) regional uttagning. Dubbelanmälan leder till diskvalificering.

Det går inte att skicka sin film direkt till Novemberfestivalen. Endast bidrag från en regional uttagning kan delta.

Anmälan

Sista anmälningdag 12 maj 2019. Anmäl gärna din film så snart som möjligt!

Det går inte att skicka in en nyare version av filmen senare, det är den inskickade filen som visas och bedöms av juryn, och som senare tävlar i Novemberfestivalen om det blir aktuellt. Det går bra att anmäla flera olika filmer av samma filmskapare.

Namnet på filmfilen ska innehålla vilken ålderssklass filmen tillhör, filmens titel, regissörens namn samt filmens längd.

Anmäl dig här: http://bit.ly/Guldmisteln2019Anmälan

Teknisk specifikation

VIDEO FORMAT: Quicktime movie (.MOV) eller MPEG-4 (.MP4)

CODEC: H264

BIT RATE (VIKTIGT!): 25 Mbit/s (25 000 Kbit/s)

BILDSTORLEK: 1920 x 1080 eller 1280 x 720

ÖVRIG INFO: PROGRESSIV

AUDIO FORMAT: AAC

SAMPLE RATE: 48 kHz (48.000 Hz)

 

Vill du bli festivalvolontär?

Älskar du film? Är du nyfiken på filmbranschen och hur det är att arrangera en filmfestival? Vill du vara med och göra Guldmisteln 2019 till årets bästa festival? Vi söker särskilt efter personer som är duktiga fotografer, har koll på teknik eller som tycker om att ta hand om gäster och besökare.

Stämmer något av detta in på dig? Tveka inte att kontakta oss och berätta om dig själv: emelie.wallgren@regionvastmanland.se


Kontakt

Emelie Wallgren

Kulturutvecklare
021-17 58 44

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om våra kakor