Miljöstrateg till Hållbarhet och Samhälle, Centrum för regional utveckling

Refnr: 20190118

Vi söker en erfaren miljöstrateg som är engagerad och kan vara en drivande och nytänkande kraft i vårt arbete med miljö- och hållbarhetsfrågor. Vill du vara med och påverka det framtida miljöarbetet för Region Västmanlands verksamheter?

Som miljöstrateg hos oss välkomnas du till en arbetsplats med ett stort driv och engagemang. Du kommer att ingå i ett mindre team inom centrala miljöfunktionen och ha en viktig roll i utveckling av regionens övergripande strategiska hållbarhetsarbete med särskilt fokus på miljö-, klimat- och kemikaliefrågor.

Som miljöstrateg kommer du att planera och utforma det strategiska miljöarbetet på koncernövergripande nivå. I ansvaret ingår att stödja och samordna verksamheterna i att uppfylla ramverket för regionens interna miljöarbete. Utgångspunkt för arbetet är målområdena som ingår i Region Västmanlands miljöprogram 2018-2022 och regionens miljöcertifiering. I rollen ingår att utforma metoder och verktyg för att implementera hållbar utveckling utifrån politiskt uppsatta mål. I uppdraget ingår att bedriva förändringsarbete, samordna den interna miljöorganisationens arbete, leda och delta i projekt samt utforma och genomföra utbildningar. Du har ett särskilt ansvar i din roll för arbetet med:

• cirkulära materialflöden
  • lag- och omvärldsbevakning
  • miljökrav i inköpsprocesser
  • avfallsfrågor
  • kemikaliefrågor
  • regionens integrerade ledningssystem där miljö är ett delområde

Arbetet sker i nära samarbete och i dialog med bland annat förvaltningarna/verksamheterna, ledning/politik och andra nyckelpersoner i organisationen.

Tjänsten är placerad vid verksamheten Hållbarhet och Samhälle inom Centrum för regional utveckling. Vi på Hållbarhet och Samhälle bidrar med sakkunskap och säkerställer att arbetet som görs internt i regionen och externt med kommuner och andra aktörer bidrar till en hållbar utveckling, dvs. en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.

Verksamheten består av totalt 15 medarbetare och omfattar frågor som mänskliga rättigheter, barns rättigheter, nationella minoriteter, jämställdhet, delaktighet för personer med funktionsnedsättning, integration, miljö, infrastruktur, bredband/regional digital agenda samt bostäder. Internt arbetar vi med frågor av övergripande karaktär som berör samtliga verksamheter i regionen och externt samarbetar vi med kommuner och andra aktörer i länet.

Vi söker dig som kan arbeta självständigt och organisera arbete som leder mot uppsatta mål. Du har lång erfarenhet av strategiskt miljöarbete med planering och uppföljning av övergripande miljömål och är van att arbeta systematiskt. Erfarenhet av miljöledningsstandarden ISO 14001 eller liknande är meriterande. För att lyckas i arbetet har du bra kunskap om miljö- och kemikalielagstiftning. Erfarenhet från arbete i politiskt styrd organisation eller från roll med fokus på förändringsarbete och projektledning är meriterande. Vi ser att du har en akademisk utbildning inom miljöområdet eller motsvarande kompetens.

Som strateg är du engagerad och utvecklingsdriven. Du har ett helhetsperspektiv och förmåga att belysa sambanden mellan de olika dimensionerna i hållbar utveckling, samtidigt är du en duktig pedagog som har lätt för att skapa engagemang och förtroende. Du har en god kommunikativ förmåga i såväl tal som skrift. Det här är ett jobb för dig som har lätt för att se potential, kan prioritera och som har ett stort engagemang för frågorna du arbetar för samtidigt som du i det kan vara en drivande kraft framåt.

Tillsvidareanställning, heltid. Tillträde efter överenskommelse.

Provanställning kan komma att tillämpas.

Välkommen med din ansökan senast 20 februari 2019.

Urvalsarbete och intervjuer kan ske löpande under ansökningstiden varför vi ber dig att skicka din ansökan snarast möjligt! Bifoga gärna intyg och betygshandlingar med din ansökan. Region Västmanland eftersträvar mångfald och välkomnar sökanden med olika bakgrund för att möta framtidens behov. Vi samarbetar med "Jobba i Västerås". Besök deras hemsida, jiv.se för att få information om Västerås och vilket stöd Medflyttarakademin kan ge till dig och din respektive vid en flytt till Västerås. Vi tackar nej till dig som säljer alla slags rekryteringstjänster. Region Västmanland är en av länets största arbetsgivare med ca 7 000 anställda. Vår huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik och miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.

Sophie Andersson
Verksamhetschef Hållbarhet och Samhälle